TINERII ŞI ORAŞUL/ Pasiune pentru TEATRU de pe băncile liceului

TINERII ŞI ORAŞUL/ Pasiune pentru TEATRU de pe băncile liceului
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Două tinere premiate la Festivalul de Teatru pentru Elevi vorbesc despre ceea ce înseamnă munca în trupa liceului


Teatrul poate fi  joc, emoţie, entuziasm, spontaneitate, inteligenţă, sau subtilitate. Trupa Colegiului Naţional „Costache Negri”, numită „Trimbulinzii” şi coordonată de doamna Valentina Braşoveanu, încearcă să combine toate aceste elemente spre a obţine ceva frumos şi original.

Anul trecut au participat la Festivalul de Teatru pentru Elevi „I. L. Caragiale”, unde au obţinut premii frumoase. Premiul I pentru piesa „Lecţie de viaţă” de Dan Mihăescu, în care au jucat Alexandra Gavrilov, Adrian Popoiu şi Andrei Avram. Acesta din urmă a câştigat premiul pentru cea mai bună interpretare masculină într-un rol principal. De asemenea, premiul pentru cea mai bună interpretare feminină într-un rol secundar l-a primit Ionica Iuliana Bulai, pentru rolul Frăsinicăi din piesa „Păcală – cetăţean european”, piesă scrisă chiar de ea.

Am stat de vorbă cu două dintre membrele trupei de teatru - Alexandra Gavrilov şi Iuliana Bulai - pentru a le face cunoscută povestea şi aspiraţiile lor legate de acest domeniu

Actoria, între carieră şi hobby

Pentru Alexandra Gavrilov, teatrul este ceva foarte important: "Face parte din mine, mă ajută să mă exteriorizez şi să privesc viaţa şi prin alţi ochi. Mă voi înscrie la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi  Cinematografică, pentru că simt că asta aş putea să fac toată viaţa, fără să mă plictisesc vreodată. Pe scenă mă simt în largul meu. Îmi place să mă fac remarcată, în felul acesta, iar aplauzele de final mă încarcă cu energie pentru mult timp".

În timp ce pentru Alexandra, teatrul a devenit un mod de existenţă, pentru Iuliana Bulai e un motiv să-şi depăşească limitele şi să se descopere. "Pentru a juca într-o piesă de teatru, în faţa unor oameni, ai nevoie de curaj. Asta m-a determinat să încerc. Teatrul pentru mine este un mijloc de afirmare. Atunci când sunt pe scenă, sunt cu totul altă persoană şi mă simt apreciată cu adevărat. În acelaşi timp sunt mândră că mi-am depăşit unele temeri. Nu m-am gândit niciodată să profesez în acest domeniu, dar mi-aş dori ca  atunci când voi fi la catedră, să-mi iniţiez elevii în activităţi ce implică teatrul şi să le ofer posibilitatea de a se afirma", spune Iuliana Bulai.

Autoare şi actriţă premiată

Iuliana Bulai a îndrăznit să scrie şi teatru şi a obţinut şi premiul pentru cea mai bună interpretare feminină într-un rol secundar. Am întrebat-o de ce crede că a atras atenţia juriului care a şi premiat-o, dar, modestă, ne-a vorbit puţin despre ea şi ne-a invitat să-i vedem piesa. "Frăsinica este o femeie de la ţară, care trebuie să ştie tot ce se întâmplă în sat. Personajul plin de umor a atras privirile celor din juriu şi i-a impresionat. Cred că piesa „Păcală - cetăţean european” a avut impact asupra publicului, deoarece a adus ceva nou. M-am bucurat că mi-a fost apreciată munca", ne spune pe scurt Iuliana.

O piesă care smulge hohote de râs

Alexandra Gavrilov crede că trupa „Trimbulinzii” a câştigat locul întâi cu piesa "Lecţii de viaţă" după Dan Mihăescu, pentru că întreaga trupă a reuşit să creeze un spectacol foarte amuzant, care a smuls publicului hohote de râs de la început până la sfârşit. "Eu am avut rolul mamei adolescentului care avea nevoie de nişte lecţii de viaţă. Umorul a rezultat din faptul că eu alegeam cele mai neaşteptate soluţii pentru a-i dezvălui soţului meu şi tatălui adolescentului chestiunile intime, legate de experienţele sale. Piesa a avut un impact puternic asupra spectatorilor", consideră tânăra.

Profesorul din spatele performanţei

Ambele eleve consideră că în spatele premiilor primite de trupa "Trimbulinzii" stă, în primul rând munca pe care a depus-o profesoara lor coordonatoare, Valentina Braşoveanu, care le-a fost sprijin în tot ceea ce au întreprins, ajutându-i să devină mai buni. În al doilea rând, consideră elevele, a fost importantă pasiunea pentru teatru, care le-a ajutat să muncească foarte mult la repetiţii.

Iuliana crede că reţeta unui spectacol reuşit este ca actorii să fie foarte motivaţi, să aibă dicţie, dar şi talent. 

Pentru Alexandra, lucrurile, văzute prin prisma viitoarei ei meserii, par mult mai serioase: "Un spectacol de teatru presupune pasiune, multă muncă şi implicare. Din păcate mulţi profesori nu înţeleg partea asta artistică şi sunt destul de sceptici când vine vorba de învoiri pentru repetiţii, astfel ne este destul de greu să ne întâlnim pentru a le face."

Cu toate sacrificiile făcute, activităţile legate de trupa de teatru le-au adus multă satisfacţie, motiv pentru care fetele îşi îndeamnă colegii să vină la repetiţii şi la preselecţii pentru a se convinge cu ochii lor că teatrul merită să aibă adepţi.

Citit 1265 ori Ultima modificare Luni, 20 Octombrie 2014 20:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.