TINERII ŞI ORAŞUL/ Maria, un talent care vrea să descopere talente

TINERII ŞI ORAŞUL/ Maria, un talent care vrea să descopere talente
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Un adevărat artist, atunci când păşeşte pe scenă, nu are nevoie de introduceri spectaculoase pentru a impresiona, pentru că el cucereşte publicul prin ceea ce transmite: emoţie şi sensibilitate. Una dintre artistele Colegiului Naţional „Costache Negri” este eleva Maria Tania Mitu. Datorită pasiunii şi dăruirii, ea a obţinut, de când era mic copil, numeroase premii la diferite concursuri.

- Ce înseamnă muzica pentru tine?

- Muzica este o formă de exprimare a tuturor sentimentelor ce mă învăluie. Fără muzică, cred că aş fi doar o simplă Maria, fără nimic special. Muzica e felul meu de a spune „E bine, mergi mai departe.” 

- De la ce vârstă ai început să cânţi?

- Talentul muzical este un dar de la Dumnezeu pe care mi l-a descoperit mama mea, iar apoi doamna educatoare m-a înscris la concursul „Mamaia Copiilor”, la vârsta de patru ani.

- La ce vârstă ai primit primul premiu?

- La vârsta de şase ani, în oraşul Brăila. Atunci am primit Premiul special, oferit de juriu.

- Care a fost cel mai important premiu obţinut?

- Nu ştiu dacă pot clasifica premiile. Fiecare a constituit o treaptă către ceea ce mă defineşte. Printre premiile de suflet pot enumera: Premiul III la Festivalul Internaţional şi Naţional „Dobroge, mândră grădină”, desfăşurat la Constanţa, trofeul Festivalului „Perla Dunării” la Galaţi şi trofeul Festivalului „Lină Chiralină” de la Brăila. De asemenea, am obţinut locul I la „Moineşteanca”, judeţul Bacău şi multe premii I, II, III la festivaluri interjudeţene.

- Cine te-a coordonat, pe drumul pe care l-ai urmat?

- În spatele atâtor premii stau oameni minunaţi, care şi-au dăruit fiecare clipă pentru ca muzica să devină viaţa mea. Eu sunt solist vocal în ansamblul folcloric „Cununiţa satului” din comuna Lieşti. Acesta a fost înfiinţat la insistenţele părintelui Gabor Titi şi coordonat de doamna coregraf Mioara Dibu, domnul profesor Ignat Gheorghe şi domnul primar Iulian Boţ.

- Ce te-a determinat să alegi muzica folclorică?

- Muzica folclorică nu este o alegere pentru toată viaţa, dar cu ocazia înfiinţării ansamblului am considerat că o pot modela şi îmi pot lucra vocea fără a o lăsa să se piardă.

- Ai vreun artist pe care l-ai considerat un model pentru tine?

- Andra Măruţă este o artistă completă. Ea poate interpreta cu uşurinţă un cântec popular sau poate câştiga mii de aplauze cântând muzică uşoară.

- Ce te-a făcut să alegi acest liceu?

- Am ales Colegiul Naţional „C. Negri” şi specializarea învăţător-educatoare întrucât nu este doar o şcoală ce mă transformă într-un „roboţel”, ci este o şcoală ce mă transformă într-un om capabil să cunosc, să descopăr, să iubesc. Este locul în care oameni minunaţi şi-au dat seama că pot transforma talentul meu într-un izvor al spectacolului.

- În cadrul liceului au fost persoane care te-au susţinut şi promovat?

- Aici am întâlnit oameni minunaţi pe care îi admir şi care m-au ajutat mult. De exemplu doamna Valentina Braşoveanu, care a adunat elevi talentaţi pe care i-a promovat şi prezentat întregului colegiu. Doamna Cristina Butnaru este cea care mereu mi-a şters lacrimile şi mi-a sppus să merg mai departe, iar doamna Tincuţa Puică m-a inclus în ansamblul coral al liceului.

- Care ar fi cea mai importantă calitate a unui artist?

- Uneori mă gândesc la câte a trebuit să renunţ pentru muzică. Dar nu regret nicio secundă şi nu îmi pare rău. Ambiţia, voinţa şi dăruirea sunt absolut necesare să nu cedezi atunci când juriul nu te clasifică în primii trei.

- Unde te vezi tu peste zece ani?

- Peste zece ani voi fi o învăţătoare ce le cântă elevilor literele alfabetului şi cifrele matematicii, încercând să caute şi să descopere noi talente, astfel încât muzica să nu moară.

Citit 1415 ori Ultima modificare Luni, 20 Octombrie 2014 20:13

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.