Discuţii pe tema vieţii private, a discriminării şi a discursului incitator la ură

Discuţii pe tema vieţii private, a discriminării şi a discursului incitator la ură
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) vă invită la o discuţie pe tema răspunderii civile, penale sau etice a celor ce comunică public - jurnalişti, activişti civici, profesionişti în domeniul relaţiilor publice.

Întâlnirea va avea loc în data de 22 octombrie, ora 17.00, la Colegiul Naţional Al. I Cuza (Aleea Şcolii, nr. 1). Discuţia îi va ajuta pe participanţi să distingă aspectele legale şi etice ale comunicării publice, în special pe cele legate de viaţa privată, discriminare şi discurs incitator la ură. Întâlnirea va avea ca punct de plecare concluziile proiectului „Cazuistica libertăţii de exprimare în jurisprudenţa românească”, în care CJI a dezvoltat studii de caz privind, în principal, libertatea de exprimare în mediul online.

Intoleranţa a devenit o prezenţă comună în discursul public din România. În campania electorală pentru alegerile prezidenţiale, tema diversităţii etnice sau religioase a fost deja folosită în poziţionarea pro sau contra unor candidaţi. Noul Cod Penal prevede pedepse cu închisoarea pentru instigarea la discriminare.

În plus, sfera vieţii private a devenit temă de dispută între Curtea Constitiuţională şi serviciile de informaţii. Publicarea de informaţii din dosarele de corupţie poate fi pedepsită, şi ea, cu închisoarea. Toate acestea constituie adevărate  provocări la adresa comunicării publice, cu care jurnaliştii, ONG-urile şi profesioniştii de PR se confruntă zi de zi.

Citit 600 ori Ultima modificare Luni, 20 Octombrie 2014 18:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.