PĂREREA SPECIALISTULUI/ Direcţii de prevenire, control şi tratament în bolile cronice

PĂREREA SPECIALISTULUI/ Direcţii de prevenire, control şi tratament în bolile cronice
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Purtătorul unei boli de lungă durată are nevoie, de cele mai multe ori, atât de tratament medicamentos, cât şi de metode alternative sau complementare (Organizaţia Mondială a Sănătăţii admite de mai mulţi ani acupunctura şi homeopatia, care pot înlocui sau micşora dozele de medicamente, toate având şi efecte adverse).

Bolile cronice cele mai frecvente (cardiovasculare, cancerul şi bolile mintale), în creştere de la an la an, pot avea un recul sub atenta monitorizare a medicului şi pacientului, mulţi bolnavi putându-se bucura de recuperarea măcar parţială a sănătăţii pe cele trei planuri (fizic, psihic şi social).

Fumatul, factor de risc în apariţia bolilor cardiovasculare şi a cancerului

Argumente ştiinţifice şi statistice demonstrează existenţa unor factori cauzali comuni ai bolilor menţionate, de unde decurg şi mijloace terapeutice asemănătoare în prevenirea şi tratamentul lor. De exemplu, fumatul activ şi pasiv este un factor de risc major în apariţia bolilor cardiovasculare, dar şi în 40 la sută din totalitatea formelor de cancere cu diferite localizări, ca şi asupra bolilor mintale, mai ales în asociere cu alcool. Ce să mai vorbim de ravagiile asupra aparatului respirator?

De altfel, nicio celulă nu scapă de acţiunea nimicitoare a fumatului. Şi se fumează iresponsabil de mult, de la vârste fragede, fără a se conştientiza că medicina actuală (şi nici cea viitoare) nu poate rezolva leziunile instalate ireversibil. 25 la sută dintre români fumează, iar, în fiecare an, 12.000 de persoane mor de cancer pulmonar.

"Atenţie la alimentaţie! Faceţi mişcare!"

Un alt factor de risc comun al bolilor menţionate este sedentarismul, asociat deseori cu alimentaţia bogată în sare, dulciuri şi grăsimi, toate generând obezitate, care poate favoriza apariţia cancerului mamar şi uterin. Toate conlucrează şi în apariţia arterosclerozei, suportul bolilor cardiovasculare cu cea mai mare frecvenţă, a hipertensiunii arteriale, diabetului zaharat, boli cronice cu mare răspândire.

Factorii de risc ai celor mai frecvente boli pot fi înlăturaţi prin mijloace simple şi eficiente, dar mai ales, nu trebuie să li se permită instalarea, adoptând un stil de viaţă descurajant pentru acestea şi încurajator pentru sănătatea noastră.

Se consideră că, dincolo de factorii novici care ne pot afecta sănătatea, dar pe care nu-i putem influenţa, cum sunt catastrofele naturale, clima, diferite noxe, agenţi infecţioşi foarte virulenţi, peste 50 la sută ni se datorează nouă, gândirii încă nepregătite în faţa provocărilor secolului XXI. Factorii de risc ne acaparează cu viclenie, la început nu provoacă suferinţe, ci, dimpotrivă, sunt agreabili, dar, în acelaşi timp, asociindu-se, ne ruinează ireversibil sănătatea dacă-i „acredităm”. De aceea, ni se recomandă să acţionăm predictiv, referindu-ne la cei patru piloni (predicţie, prevenţie, personalizare, participare) specifici medicinei actuale şi medicinei viitorului.

Iată că, odată cu elementele de civilizaţie moderne, care par a ne aduce facilităţi, s-a instalat un factor de risc al sănătăţii, cu mare agresivitate, aproape generalizat, care pune la încercare puterea noastră de adaptare, dar şi ştiinţele minţii extrem de interesate în prevenirea şi combaterea acestuia.

Citit 1007 ori Ultima modificare Sâmbătă, 01 Noiembrie 2014 00:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.