APEL UMANITAR/ Cosmin luptă cu LEUCEMIA de doi ani

APEL UMANITAR/ Cosmin luptă cu LEUCEMIA de doi ani
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* În ciuda bolii, băiatul a reuşit să obţină premiul al II-lea în primul an de şcoală


Şedinţele chinuitoare de chimioterapie, cu toate efectele lor secundare, şi suferinţele văzute în jur în sutele de zile petrecute în spital nu au reuşit să-i şteargă lui Cosmin Condurache zâmbetul inocent de pe chip. Are doar zece ani şi de peste doi ani duce un război cu o boală a cărei simplă pronunţare dă fiori: leucemie.

Era în 2012, când copilul trimis de părinţi la şcoală a ameţeşte în clasă şi cade. Încercările învăţătoarei de a-l face să-şi revină rămân fără rezultat. Este chemată Ambulanţa, iar medicii îl găsesc pe Cosmin tot leşinat, cu gingiile umflate şi cu hemoragie. Dus la Spitalul de Copii, băiatul îşi revine. După mai multe analize, părinţii primesc vestea că băiatul suferă de o formă de leucemie. Însoţit de mamă, este dus de urgenţă la Spitalul Fundeni din Bucureşti. Diagnosticul pus la Galaţi este confirmat de către medicii bucureşteni: leucemie limfoblastică acută.

De la bătut mingea la chimioterapie

În următorul an, mama şi băiatul au stat mai mult internaţi în spital. Au urmat şedinţele de chimioterapie, însoţite de zile de chin. Părul i-a căzut, era slăbit, aproape nimic nu mai aducea aminte de băiatul zburdalnic, care cu doar câteva luni înainte alerga toată ziua. Pentru mamă, la chinul de a-şi vedea copilul într-o asemenea stare, se adăugau şi grijile legate de bani. De unde va mai avea resursele necesare pentru a-l putea ajuta pe băiat să lupte cu boala? Din fericire, în urma unui articol apărut atunci în ziarul "Viaţa liberă", mai mulţi oameni inimoşi au ajutat familia Condurache cu bani şi cu sfaturi medicale avizate.

În ciuda chinurilor şi a tratamentelor dureroase, Cosmin face parte dintre cei norocoşi. În perioada în care a mers pentru prima oară la Bucureşti, alţi nouă copii au fost diagnosticaţi cu aceeaşi formă de cancer. Astăzi, doar Cosmin şi alţi trei dintre ei mai sunt în viaţă.

Lupta nu a ajuns însă la final. După doi ani de tratamente, Cosmin este încă nevoit să meargă timp de un an la Bucureşti, lună de lună. Abia după aceşti trei ani, dacă boala va intra în remisie, băiatul va putea să se întoarcă la o viaţă normală.

Premiant de pe patul de spital

Printre picături, între şedinţele de chimioterapie, Cosmin a mai avut timp de matematică şi citire. Nu se poate hotărî între cele două materii, ambele atrăgându-l să le descopere tainele la fel de mult. Strădania sa nu a rămas fără rezultate. În clasa I a luat premiul al doilea. Din cauza anului în care a stat doar în spital, mama sa a fost nevoită să-i îngheţe un an şcolar.

Tincuţa Condurache, mama lui Cosmin, a fost martoră la lupta pe care băiatul ei a dus-o de la depistarea bolii. "Pot spune că am învăţat şi eu medicină în ultimii doi ani. Ce vezi la Spitalul Fundeni te marchează pe viaţă. Când inima unui copil nu mai rezista la tratamentele agresive, era despărţit de ceilalţi din salon doar prin nişte paravane. Dacă izbucneam în plus, medicii veneau şi mă trimiteau în altă parte, pentru a nu-l demoraliza şi pe Cosmin. Mai avem de trecut printr-un an de chin. Abia după aceea voi putea respira uşurată. Trăiesc fără încetare cu teama că se poate întâmpla ceva rău în orice moment. Avem bagajele făcute, în caz că trebuie să plecăm de urgenţă", ne-a spus femeia.

Toţi putem ajuta!

Am întrebat-o pe Tincuţa Condurache de câţi bani are nevoie lună de lună, pentru a putea merge cu băiatul la Bucureşti. Modestă, ne-a spus că i-ar mai trebui cam 500 de lei. Din banii aceştia trebuie să plătească transportul şi medicamentele care ţin boala sub control. Pentru că trăieşte aproape fără sistem imunitar, Cosmin este nevoit să stea aproape tot timpul în casă, la căldură. Dacă vreţi să aflaţi mai multe despre povestea lui, sau dacă aveţi un simplu gând bun pentru familie, o puteţi suna pe Tincuţa Condurache la numărul de telefon 0749 813 369. Aveţi la dispoziţie şi un cont, deschis la Banca Transilvania filiala Galaţi - RO02 BTRL 0180 1201 7991 01XX.

Citeşte şi: Campania VL "Din inimă"/ Gălăţeanul care a făcut din HANDICAP o ŞANSĂ

Citit 1029 ori Ultima modificare Duminică, 25 Iunie 2023 06:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.