O gălăţeancă a fost RĂPITĂ DE DOUĂ ORI de soţul cu care este în divorţ

O gălăţeancă a fost RĂPITĂ DE DOUĂ ORI de soţul cu care este în divorţ
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Femeia s-a săturat de bătăile pe care soţul i le administra ei şi propriului lor copil şi s-a hotărât să se despartă de el * Înfuriat la culme, deşi are ordin de restricţie, bărbatul şi-a răpit nevasta de două ori şi o ameninţă că o va omorî dacă nu se întoarce la el


Se spune că familia este locul în care cu toţii ar trebui să ne simţim în siguranţă, dar, în mii de cazuri din România, lucrurile nu stau chiar aşa. Din diferite motive, căldura căminului degenerează în certuri, agresiuni verbale şi chiar bătăi. Este şi cazul unei femei din Galaţi care, după mai bine de zece ani, a vrut să se despartă de soţul violent. Această hotărâre a făcut-o să treacă, de curând, prin cele mai grele momente din viaţa sa şi să trăiască cu frica-n sân. A găsit protecţie la Fundaţia „Familia”, care a sfătuit-o cum să facă şi i-a oferit un cămin sigur pe toată perioada cât durează divorţul.

Pentru a-i ascunde identitatea femeii, i-am ales numele fictiv Maria. S-a căsătorit cu soţul ei în urmă cu 11 ani şi au împreună un băiat în clasa a VII-a. Omul a devenit violent imediat după căsătorie. „Scandalurile şi bătăile au început în 2004, după ce a ieşit din închisoare. A venit foarte schimbat. După aceea, a fost plecat în străinătate, a făcut nişte bani acolo şi când a revenit acasă, a intrat în nişte grupuri cu persoane dubioase. Anturajul a fost de vină, pentru că a început să consume etnobotanice. Drogurile alea i-au luat minţile, l-au făcut să devină foarte violent. Mă bătea din orice motiv, banal chiar”, povesteşte femeia cu amărăciune.

Sătulă de bătăi şi de scandaluri, Maria a vrut să divorţeze de mai mult timp de bărbatul agresiv, însă a renunţat de fiecare dată, pentru că el o ameninţa şi o speria. Femeia a dat înapoi mai ales pentru că nu avea unde să locuiască în altă parte, împreună cu copilul ei.

Copil ameninţat cu sabia de propriul tată

Ca în orice conflict între părinţi, copilul este cea mai afectată victimă a violenţei domestice, deoarece el suferă cel mai mult. De acest lucru este conştientă şi Maria, care ne-a povestit că băiatul chiar a şi fost bătut de tatăl său. „Eu eram acasă, făceam mâncare şi, deodată, a apărut el, cu chef de scandal. De frica lui, eu şi băiatul am fugit la soacra mea acasă. El a început să ţipe, să dea cu picioarele în uşă. Eu am reuşit să fug la poliţie, dar el mă fugărea cu sabia. Într-un moment de furie, a ridicat sabia asupra băiatului şi l-a zgâriat uşor în frunte”, povesteşte biata mamă.

Chiar dacă de fiecare dată a încercat să-şi apere copilul de furia tatălui său, nu a reuşit acest lucru pe deplin şi aşa a realizat că îl supune unui permanent pericol: „Mereu ţipa la băiat, iar dacă încercam să-l apăr, ne lua pe amândoi la bătaie. Nu-i era de ajuns să mă bată doar pe mine", a mai adăugat gălăţeanca în vârstă de 39 de ani.

Scandal monstru şi lipsire de libertate

În cele din urmă, s-a hotărât, la începutul lui noiembrie să facă acţiune în instanţă pentru divorţ, însă acest lucru l-a înfuriat şi mai tare pe bărbat. După un scandal monstru, Maria şi băiatul său de 14 ani au plecat de acasă şi s-au refugiat la adăpostul Fundaţiei "Familia".

"Am sfătuit-o cum să procedeze. A depus actele pentru ordonanţă de evacuare a soţului violent din domiciliu şi pentru ordin de restricţie. Numai că actele au stat vreo două săptămâni la  instanţă. Între timp, bărbatul şi-a răpit soţia. A reuşit să vină înapoi în centru. Am făcut plângere la poliţie. A fost dat, în sfârşit, ordinul de evacuare şi cel prin care i se interzicea să se apropie de copil şi de femeie mai mult de 200 de metri. A venit poliţia, l-a evacuat din casă. Soţia mi-a spus că nu s-ar muta înapoi, pentru că i-e frică. Şi am decis să mai rămână în centru", povesteşte preşedinta Fundaţiei "Familia", Mariana Robea. 

Într-o zi, femeia a decis să meargă să-şi ia nişte haine de acasă şi a răpit-o din nou. A dus-o la Frumuşiţa la nişte rude, de unde a reuşit să revină în centru doar păcălindu-l că se va împăca cu el.

"Maria m-a sunat să-mi ceară să-i dau copilul soacrei sale. Susţinea că s-a împăcat cu el. Eu mi-am dat seama că ceva e în neregulă. Am insistat să vină să-şi ia ei copilul. I-am ameninţat că, dacă nu vin până luni, îl voi preda la Protecţia Copilului. În final au venit. Ea a intrat în centru, eu am anunţat imediat poliţia. El s-a speriat, a fugit, dar a fost prins şi arestat", mai povesteşte Mariana Robea.

Bărbatul a fost reţinut 24 de ore, după care procurorul a decis să-i dea drumul, reţinând doar măsura controlului judiciar pe perioada cercetărilor.

"Sunt dezamăgită că procurorul i-a dat drumul, deşi a lipsit-o de libertate de două ori şi a încălcat ordinul judecătoresc de restricţie. Dar asta e. Sperăm să nu mai avem alte incidente, având în vedere că într-o zi a luat şi copilul de la şcoală. Cine ştie ce se poate întâmpla, omul e periculos", mai spune Mariana Robea.

Maria nu mai are curajul să plece de la fundaţia "Familia", de teamă că bărbatul se va întoarce şi va vrea din nou să-i facă rău. „Tot mi-a spus că mă va omorî şi apoi se omoară şi pe el, că nu se va linişti, până când nu mă va avea lângă el”, povesteşte cu spaimă biata femeie. Ea se teme cel mai mult pentru băiatul pe care-l au împreună, îi este frică ca tatăl să nu-l ia cu forţa de la şcoală, aşa cum s-a mai întâmplat şi până acum.

Cum autorităţile se mişcă greu şi încă sunt lacune legislative în protejarea victimelor violenţei domestice, femeii nu-i rămâne decât să se roage la Dumnezeu să o ocrotească pe ea şi pe copilul ei, până la definitivarea situaţiei.

Citit 2284 ori Ultima modificare Vineri, 14 Noiembrie 2014 18:57

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.