Peste 800 de gălăţeni au aflat, în primele nouă luni ale anului, că au CANCER

Peste 800 de gălăţeni au aflat, în primele nouă luni ale anului, că au CANCER
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Tumorile maligne ale sânilor sunt cel mai des întâlnite cazuri de boli oncologice în rândul gălăţenilor


Medicii descoperă în fiecare an peste 1.000 de noi cazuri de tumori maligne în rândul locuitorilor judeţului. Deşi incidenţa îmbolnăvirilor nu depăşeşte media europeană, îngrijorător este faptul că mulţi din bolnavii de cancer din Galaţi ajung la doctor cu forme avansate ale bolii, caz în care tratamentul este mai puţin eficient şi speranţa de viaţă mai mică.

Mai mulţi bolnavi luaţi în evidenţă

Dacă la sfârşitul lui 2013 în evidenţele Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Galaţi figurau 14.497 de pacienţi cu boli oncologice, în urmă cu o lună şi jumătate numărul bolnavilor crescuse la 15.267. Peste 9.500 dintre aceştia sunt locuitori din Galaţi, Tecuci, Târgu Bujor şi Bereşti, iar ceilalţi, de aproape 5.600, ai satelor din judeţ.

Pe parcursul primelor nouă luni din an, 828 de gălăţeni au îngroşat rândurile celor bolnavi. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în medicul urban, 472, faţă de mediul rural, 356. Acest lucru în condiţiile în care populaţia judeţului este împărţită aproape în proporţii egale între oraşe şi sate. Dintre cei 828 de bolnavi, 426 sunt femei, ceea ce înseamnă o incidenţă uşor mai crescută faţă de cea întâlnită în rândul bărbaţilor.

Cea mai frecventă formă

La fel ca în ceilalţi ani, cancerul de sân este cea mai întâlnită formă a acestei boli, potrivit statisticii întocmite de DSP Galaţi. 124 de gălăţence au fost diagnosticate cu această formă de boală în intervalul ianuarie-septembrie 2014. 78 dintre ele locuiesc în mediul urban, iar celelalte 46 în cel rural. În ciuda faptului că acest tip de cancer a devenit tot mai frecvent în ultimii ani, Ministerul Sănătăţii nu a luat încă măsuri pentru introducerea unui program de screening ce ar permite depistarea bolii din timp. În total, 2.132 de femei din judeţul Galaţi trăiesc cu această boală, în diferite stadii. În ciuda numărului mare de paciente, acestea se feresc să vorbească deschis despre drama lor, temându-se de modul în care ar putea fi văzute mai apoi.

Chiar dacă pot afecta şi femeile tinere, medicii spun că tumorile sânului apar în special la femeile trecute de 50 de ani. Alături de chimioterapie şi radioterapie, tratamentul acestui tip de tumoare malignă este şi chirurgical, ducând la extirparea (înlăturarea) unei porţiuni sau chiar a întregului sân, dacă boala a avut timp să se extindă prea mult.

Boala fumătorilor

După cancerul de sân, des întâlnit în Galaţi este şi cel apărut la plămâni. 60 de noi cazuri au fost depistate în primele nouă luni din an. Această formă de boală afectează în egală măsură femeile şi bărbaţii. În total, 852 de gălăţeni cu cancer bronhopulmonar se află în evidenţele spitalelor.

“La bărbaţi, pe primul loc la mortalitate prin cancer se situează cancerul bronhopulmonar, urmat de cancerele colorectal, de prostată, de stomac, vezică biliară şi bolile maligne de sistem. La femei, prima cauză de deces prin tumorile maligne este cancerul mamar, urmat, ca frecvenţă, de tumorile maligne ale aparatului genital (col uterin, corp uterin, ovar), de cancerele colorectal, bronhopulmonar şi de bolile maligne de sistem”, se arată într-un comunicat al Compartimentul Evaluarea şi Promovarea Sănătăţii din cadrul DSP Galaţi.

Şi o veste bună

Dacă punem alături primele nouă luni din 2014 şi perioada similară din 2013, vedem o scădere a incidenţei bolilor oncologice în rândul gălăţenilor. Astfel, în perioada ianuarie-septembrie 2013, fuseseră depistate aproape 1.200 de cazuri de cancer. Dacă în 2014 cancerul de sân a fost cel mai des întâlnit, în 2013 tumorile maligne colorectale se aflau pe primul loc, cu 161 de cazuri.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, mai mult de jumătate din tipurile de cancer ar putea fi evitate dacă ar fi aplicate corect cunoştinţele actuale. Printre cauzele care duc la apariţia acestor boli se numără alimentaţia nesănătoasă, fumatul, alcoolul, stresul, predispoziţia genetică şi unele virusuri.

Citiţi şi: ALERTĂ MEDICALĂ/ Creştere explozivă a cazurilor de cancer la Galaţi

Citit 1455 ori Ultima modificare Luni, 17 Noiembrie 2014 17:54

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.