EXCLUSIV "Viaţa liberă"/ Şeful APATERM are DATORII uriaşe la ÎNTREŢINERE
Foto: Foto Bogdan Codrescu

EXCLUSIV "Viaţa liberă"/ Şeful APATERM are DATORII uriaşe la ÎNTREŢINERE
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Cristian Istrate are de plată peste 20.000 de lei pentru căldură, apă rece şi apă caldă * La respectiva adresă funcţionează şi o firmă care-i aparţine lui Istrate şi care în acest an a avut un contract cu Electrocentrale


Absolut toată lumea, începând cu primarul şi terminând cu ultimul om din Apaterm, face presiuni asupra populaţiei pentru a-şi plăti datoriile la întreţinere, datorii care, odată achitate, ar salva atât Apaterm, cât şi Electrocentrale. În acest material, ne aplecăm asupra administratorului special al Apaterm, Cristian Istrate, care, la fiecare şedinţă a consiliului local, la fiecare reunire a Grupului de Dialog Social, precum şi în interviurile date presei a spus mereu acelaşi lucru: "Dacă vom înţelege să ne plătim datoriile la întreţinere, cele două societăţi vor scăpa de faliment". Am încheiat citatul. Vom explica în rândurile ce urmează de ce aducem aminte de această declaraţie.

Lucruri imorale

În urma unei sesizări primite la redacţie zilele acestea, am încercat să facem nişte verificări. Este vorba de adresa la care locuieşte Cristian Istrate. Nu vom dezvălui adresa, fiind vorba despre date cu caracter personal protejate de lege. Iată cum sună respectiva sesizare. "Suntem de la asociaţia XXX şi vrem să vă spunem despre un datornic la întreţinere din blocul XX. Este vorba despre Cristian Istrate, directorul de la Apaterm, care stă la blocul XX scara X, la apartamentul X, care este pe numele mamei lui, Caterina Mihalcea. Directorul de la Apaterm are datorie la întreţinere aproape 160 de milioane lei vechi şi penalităţi de 30 de milioane, adică aproape 20 la sută din datoria pe care o are asociaţia către Apaterm. Nu înţelegem de ce domnul primar nu ia măsuri cu aceşti datornici, care au posibilităţi materiale să-şi plătească datoriile. Poate ne ajutaţi dumneavoastră", scrie în respectiva sesizare.

 

 

Ajunşi la faţa locului, am văzut că, într-adevăr, potrivit tabelului de întreţinere, totalul de plată pentru respectivul apartament se ridică la suma de 16.825 de lei şi penalităţi în valoare de 3.753 de lei. În cursul zilei de vineri l-am contactat telefonic pe Cristian Istrate, care însă ne-a comunicat că nu deţine respectivul apartament şi că nici nu locuieşte acolo.

Coincidenţe cu societăţi publice

Plecând de la premisa că cei care au făcut sesizarea au totuşi o oarecare bază reală, am încercat să verificăm respectiva adresă, pentru a vedea cine este cel care a acumulat datorii de peste 20.000 de lei la întreţinere. Potrivit datelor obţinute de la Ministerul Finanţelor şi de la Registrul Comerţului, la respectiva adresă este înregistrată o firmă. Respectiv SC R.E.D. SRL, care, potrivit aceloraşi surse oficiale, are ca obiect de activitate "activităţi de consultanţă pentru afaceri şi management", având un număr mediu de un angajat, cel puţin în anul 2013.

Surpriza vine în momentul în care încerci să afli cine este administrator sau asociat. Ei bine, la capitolul administratori găsim un anume Cristian Istrate, iar la capitolul asociaţi îl avem tot pe Cristian Istrate, cât şi pe Antoanella Istrate. Numărul de telefon mobil trecut la date de contact este fix numărul de mobil al domnului Cristian Istrate, administratorul special al Apaterm şi membru al Consiliului de Administraţie al societăţii Apă-Canal SA.

Mergând puţin mai departe cu cercetările, verificând Buletinul Procedurilor de Insolvenţă nr.18899/24.10.2014, un act la fel de public, aflăm şi că SC R.E.D. SRL a prestat servicii către... Electrocentrale. Este adevărat, contractul era încheiat înainte ca dl Istrate să ajungă şef la Apaterm, însă a continuat şi după aceea. Mai exact, potrivit contractului 4R/2014, obiectul respectivei înţelegeri între cele două firme a fost "protecţie anticorozivă sală vase consum HCI, etapa I", iar ca durată de derulare - 100 de zile de la predarea amplasamentului. Suma, fără TVA, a fost de 33.735,81 lei. Potrivit datelor oficiale obţinute de la Electrocentrale, facturile, cu tot cu TVA, s-au ridicat la 41.802,33 lei, din care factura 24/12.05.2014 - 12.694,54 lei, plătită pe 20.05.2014 şi 28.05.2014, factura 27/30.07.2014 - 19.277 lei plătită pe 23.09.2014 şi 30.09.2014 şi factura 30/28.10.2014 - 9.830 lei, care nu este plătită şi este scadentă pe 15.12.2014. Destul de bine pentru o firmă cu un angajat.

Cristian Istrate a fost numit administrator special la Apaterm pe 28 august 2014, după ce fostul administrator, Didi Dumitru, demisionase cu o zi înainte.

Ce spune Cristian Istrate

În cursul zilei de ieri (n.r - miercuri), reporterii "Vieţii libere" au avut o nouă serie de discuţii cu domnul Cristian Istrate, în legătură cu situaţia Apaterm. "Trebuie să înţelegem cu toţii că dacă nu ne plătim datoriile, nu ieşim din iarnă. Populaţia trebuie să înţeleagă! Plătiţi-vă facturile curente!", a spus acesta. În momentul în care l-am întrebat din nou despre apartamentul în care este înregistrată firma al cărei administrator este, Cristian Istrate a susţinut că locuinţa nu este a lui, ci a mamei sale, care are o pensie mică şi care şi-a eşalonat datoriile, urmând ca din această lună să plătească. "Viaţa mea privată nu priveşte pe nimeni", a spus administratorul special al Apaterm.

"Ăla nu este apartamentul meu. Eu acuma, de obraz, trebuie să plătesc în locul altora. Din ce am înţeles, din ce i-am dat eu, ea a plătit vreo 20 de milioane", a explicat acesta, susţinând că până în primăvară va ajunge cu datoria la zero. "E o discuţie în familie. Este o mizerie", a spus acesta, în momentul în care a fost întrebat despre acest subiect. "Întotdeauna am ajutat scara aia. Nu a fost o problemă. În sfârşit, îi f...e grija!", s-a enervat Cristian Istrate. Cât despre contractul cu Electrocentrale: "Firma este a mea. Contractul cu Electrocentrale era semnat în iunie, înainte de a ajunge eu aici. Lucrarea era terminată. Au să-mi plătească şi nu-mi plătesc. Pentru aia nu am dat niciodată vreun telefon. Care-i problema între una şi alta?", s-a întrebat acesta.

Nu este sarcina noastră să stabilim cât de legală sau de ilegală este situaţia semnalată în acest articol. Aşteptăm ca, de aici încolo, să se pronunţe instituţiile abilitate ale statului.

 

Cine este Cristian Istrate

Aleşii locali l-au votat de două ori pe Cristian Istrate în funcţia de administrator special la Apaterm, la propunerea primarului Marius Stan. Primul vot s-a dat pe 28 august 2014, când consilierii l-au numit în fruntea Apaterm, stabilindu-i o retribuţie în cuantum lunar brut de 5.477 de lei, egală cu cea de viceprimar al municipiului Galaţi. Deşi era un vot de persoană şi numirea ar fi trebuit să se facă prin vot secret, s-a făcut prin vot deschis. Nerespectarea procedurii a făcut ca HCL nr. 324 din 28 august 2014 să nu primească viza de legalitate a prefectului. Aşa că, pe 23 octombrie 2014, Consiliul Local a votat din nou numirea lui Istrate, cu 5.477 de lei retribuţie, numai că, de această dată, prin vot secret. Mai mult, la hotărârea de numire a fost ataşat şi CV-ul lui Istrate.

De două ori la cârma Apaterm

Cristian Istrate este născut pe 27 august 1966. A absolvit Liceul Industrial Nr. 1 „Radu Negru” Galaţi, apoi Facultatea de Metalurgie şi Ştiinţa Materialelor din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos”. Istrate şi-a completat pregătirea cu participări la seminarii, forumuri şi cursuri de formare profesională în afaceri, managementul calităţii, managementul investiţiilor şi achiziţiilor publice la Barcelona, Sinaia, Buşteni şi Atena, în perioada 2005-2007.

Primii şase ani de după absolvirea facultăţii lipsesc din CV-ul lui Cristian Istrate, aşa că nu vă putem spune cu ce s-a ocupat. Cert este că, în perioada 2000-2004, a fost administratorul firmei personale. În 2004, a fost numit, tot de CL, director general la SC Apaterm, firmă care nu era atunci în insolvenţă, funcţie în care a rămas până în 2006, când şi-a dat demisia pentru a deveni director general la SC Electrocentrale SA Galaţi.

În 2007 a dat funcţia de director pentru a fi, până în 2008, consilier al directorului general CET. În 2008 a fost consilier în Ministerul Administraţiei şi Internelor. Când a fost numit la cârma Apaterm, Istrate a spus că vine din domeniul privat, unde, potrivit CV-ului era administratorul firmei personale. Din păcate, Istrate nu precizează şi despre ce firmă este vorba, iar consilierii n-au avut curiozitatea să afle.

Şi mai interesant este că, pe site-ul SC Apă Canal, Cristian Istrate figurează ca membru al Consiliului de Administraţie al Apă Canal, poziţie incompatibilă cu cea de administrator al Apaterm. (Anca Melinte)

Citit 8560 ori Ultima modificare Joi, 20 Noiembrie 2014 13:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.