Povestea familiei Vârgolici - părinţi de împrumut pentru şase copii abandonaţi

Povestea familiei Vârgolici - părinţi de împrumut pentru şase copii abandonaţi
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

* În zece ani, familia Vârgolici a crescut şase copii abandonaţi * În prezent, cei doi soţi au în plasament doi copii în vârstă de doi ani


Liliana Vârgolici, o gălăţeancă de 45 de ani, provine dintr-o familie numeroasă şi mereu şi-a dorit, la rândul ei, să aibă mulţi copii. Însă Dumnezeu i-a dat doar unul, acum în vârstă de 15 ani. Aşa că s-a hotărât să fie mămică de meserie. Soţul ei a acceptat imediat ideea şi, de aproape un deceniu, sunt părinţi de împrumut pentru copiii fără familie, Liliana Vârgolici fiind asistent maternal cu acte în regulă.

Andrei, Denisa, Ştefan, Roxana, Diana şi Mihai

Cu multă dragoste, bunătate, căldură şi răbdare, Liliana Vârgolici a crescut până acum şase copii lăsaţi în voia sorţii de părinţii adevăraţi. „Primul copil a fost Andrei, care acum este reintegrat în familie, am avut apoi o fetiţă, Denisa, care avea o surioară geamănă. A stat şapte luni la mine, dar pentru că nu putea să stea departe de jumătate ei, au mers ambele la acelaşi asistent maternal şi acum sunt adoptate. După aia, am avut un băiat, Ştefan, şi o fetiţă, Roxana. Fata a plecat şi ea spre adopţie”, îşi aminteşte cu plăcere femeia, care mai spune că pe toţi i-a iubit la fel de mult, niciodată nu a făcut diferenţă între ei. Acum, lumina ochilor ei sunt Diana şi Mihai, doi copii frumoşi, în vârstă de doi ani, care sunt născuţi chiar în aceeaşi lună, octombrie, la o săptămână diferenţă. Chiar dacă la începutul vieţii păreau să aibă un destin trist şi o viaţă plină de lipsuri, ei au ajuns în casa familiei Vârgolici, unde sunt înconjuraţi numai de dragoste.

Femeia care schimbă destine

Diana a fost abandonată de mama naturală chiar în spital, iar de acolo a ajuns într-un centru de plasament, iar Mihai a fost luat din propria familie, care nu avea posibilitatea să-l crească. „Diana avea doar două luni, era foarte mică, de-abia se vedea îmbrobodită în haine, iar el avea zece luni când l-am adus acasă. Cu Mihai a fost puţin mai complicat, pentru că plângea foarte tare. Tot timpul plângea după mâncare. Nu a fost hrănit destul şi, la început, dacă îi dădeai o oală de mâncare, o mânca pe toată. Tot el era cel care nu se apropia de noi, era distant. Îl vedeam că parcă voia şi el să fie ţinut în braţe, să fie pupat, dar îi era teamă, nu îndrăznea ori te respingea. Dar, cu timpul, a început să-i placă, acum vine el să ne iubim”, spune femeia.

Diana şi Mihai, două caractere diferite

„Mihai e năzdrăvan, stă locului cât stă câinele-n coadă. E năzbâtios. Îi place să dea cu piciorul în minge, toată ziua îl vezi cu jucării în mână, instrumente care scot sunete, le trânteşte, le face bucăţi. Diana e mai liniştită, drăgăstoasă. Dacă o ţii lângă tine, o iubeşti, îi spui poveşti, îi cânţi, nu ai nicio problemă. Îi place să danseze, să asculte muzică şi se joacă foarte mult cu ursuleţii de pluş. Ea e mai ascultătoare, el nu” povesteşte Liliana.

Toţi copiii pe care i-a crescut sub aripa ei au fost luaţi în plasament când aveau doar câteva luni de viaţă. „Mi-au plăcut mereu copiii mici, am vrut să-i formez eu, să le creez acea păturică, cum îi spun eu. Îmi place să-i văd cum cresc, cum evoluează, este o safisfacţie extraordinară”, explică femeia, pe al cărei chip se cunoaşte dragostea pentru cei doi pui de om.

Cum a început Liliana meseria de mămică

Fiecare asistent maternal are povestea lui şi propriul motiv pentru care alege să fie mamă de „împrumut” pentru copiii abandonaţi. În cazul de faţă, Liliana a luat această decizie datorită fiului ei natural. „De la băiatul meu a pornit toată povestea. El acum are 15 ani. În copilărie, credea că lui i se cuvine totul. Nu împărţea nimic cu nimeni, nu se juca cu alţi copii, era foarte egoist. Atunci am spus că trebuie să mai fie un copil în casă. În 2005 am adus primul pitic în casă. Pe atunci,băiatul meu avea cinci ani. După ce i-am explicat că vom avea un alt copil de care să avem grijă, el l-a acceptat şi a început să joace cu el, să împartă tot ce avea”, ne-a spus gălăţeanca.

Primul cuvânt rostit, primul pas

Chiar dacă până acum a crescut şase copii, Liliana are întipărit în minte fiecare moment important din viaţa celor doi micuţi pe care acum îi are în grijă, cum ar fi: primul cuvânt rostit, primii paşi, primul dinte crescut ori năzbâtii făcute în fiecare zi. „Primul cuvânt a fost mama. Acum ea îmi spune mama doar când are nevoie de ceva. El mă strigă mama şi Lili. Chiar dacă nu sunt, mă simt mama lor. Atât timp cât îi ţin sub acoperişul casei mele, îi consider copiii mei şi-i iubesc acum, cât sunt aici, mai târziu nu ştii ce se va întâmpla”, explică mămica de împrumut.

Unii vin, alţii pleacă

La fel cum ceilalţi micuţi crescuţi în sânul familiei Vârgolici au plecat, va venit şi momentul în care Diana şi Mihai vor avea alţi părinţi. Din păcate, momentul este destul de aproape pentru că Liliana ne-a spus că cei doi micuţi sunt adoptabili deja. Ea este în potrivire cu o familie, chiar plânge după ce viitoarea mămică o vizitează, iar el are dosarul la judecătorie şi curând va merge spre adopţie „De fiecare dată este foarte grea despărţirea. Nu am cum să nu plâng, când pleacă cei mici de la mine. Mă doare sufletul că pleacă, dar mă bucur sincer că ştiu că ajung undeva unde le va fi poate şi mai bine decât la mine şi vor sta acolo toată viaţa”, ne-a spus femeia, cu oarecare tristeţe în glas.

Liliana Vârgolici a încheiat interviul spunând că vrea să continue să fie mamă de împrumut pentru copiii abandonaţi şi că simte că acesta este menirea ei pe pământ: să-i crească şi să-i facă fericiţi. Vrea cât mai mulţi prichindei, astfel încât, atunci când va ajunge la bătrâneţe, să fie înconjurată de toţii copiii ei de suflet. Până atunci, se va bucura la maxim de momentele petrecute împreună cu Diana şi Mihai şi să le va oferi nişte sărbători de vis. Întreaga familie are multe planuri făcute şi speră să plece într-o vacanţă la munte.

CITEŞTE ŞI: Pasiunea pentru desen a suplinit LIPSA FAMILIEI, pentru o copilă de 13 ani din Galaţi

Citit 3593 ori Ultima modificare Luni, 24 Noiembrie 2014 10:47

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.