Lucrări de MODERNIZARE la Maternitatea "Buna Vestire" în valoare de peste 450.000 de lei

Lucrări de MODERNIZARE la Maternitatea "Buna Vestire" în valoare de peste 450.000 de lei
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Conducerea unităţii vrea să obţină autorizare pentru un punct de transfuzie * Din cauza chiriei costisitoare, Primăria intenţionează să mute spitalul în alt imobil


Compartimentul de anestezie, terapie intensivă (ATI) şi blocul operator din cadrul Spitalului de Obstetrică-Ginecologie "Buna Vestire" au fost renovate cu fonduri provenite de la Primăria Galaţi. Totodată, pe lângă reparaţii, în saloane au fost aduse şi noi aparate şi dispozitive medicale. În compartimentul ATI, nu mai fuseseră făcute modernizări din urmă cu 15 ani.

Investiţii de peste 450.000 de lei

Lucrările de modernizare la compartimentul ATI şi la blocul operator s-au întins pe durata a circa trei luni. Curăţenia a costat 310.000 de lei, iar aparatura alţi 150.000 de lei. O parte din cele zece paturi existente acum în compartimentul ATI au fost dotate cu ecrane pentru monitorizarea funcţiilor vitale ale pacientelor internate.

"Am adus şi aparatură pentru punctul de transfuzii al spitalului. Intenţionăm să autorizăm acest punct la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Galaţi. După ce vom obţine autorizaţia, vom putea răspunde şi mai bine nevoilor pacienţilor", ne-a spus dr. Anamaria Hărăbor, managerul unităţii medicale.

Iuliana Postolea are 31 de ani şi a devenit mama unui băiat, David Ştefan, în urmă cu doar câteva zile. "Mă simt bine tratată în maternitate. Salonul arată bine şi este curăţenie. Faţă de acum cinci ani, când am mai fost internată, multe lucruri s-au schimbat în bine", ne-a spus femeia.

Veste bună nu doar pentru viitoarele mame

Datorită aparatelor aduse în cadrul blocului operator, personalul medical va putea face de acum un tip de analiză denumită histeroscopie. Aceasta presupune o examinare vizuală a cavităţii uterine cu ajutorul unui instrument special. Medicii au astfel posibilitatea să diagnosticheze mai uşor şi mai sigur o serie de boli ale aparatului genital.

În prezent, pentru că nu ajung la medic sau pentru că descoperă prea târziu că sunt bolnave, numeroase gălăţence pierd lupta cu cancerul de col uterin. Doar în primele nouă luni ale anului, 35 de femei au fost diagnosticate cu această boală. Numărul pacientelor rămase în evidenţele medicilor la sfârşitul lunii septembrie era de aproape 1.000.

"În cadrul programului naţional de screening pentru depistarea cancerului de col uterin, spitalul nostru are cea mai mare reţea de screening din sud-estul ţării. De când a debutat programul, am încheiat contracte cu 125 de medici de familie", a adăugat dr. Anamaria Hărăbor.

Anul 2015 vine cu noi cereri

Dincolo de lucrările de renovare abia încheiate, în perioada următoare sunt făcute propunerile de achiziţii pentru anul 2015. "Nevoi încă sunt. Deja am primit din secţii cereri pentru achiziţionarea unor noi aparate şi dispozitive medicale, de la ecografe portabile, pentru secţia de neonatologie, până la un histeromat, aparat care ar permite realizarea unor intervenţii minim invazive", a mai spus managerul unităţii.

O altă problemă, întâlnită de altfel în toate spitalele gălăţene, este cea a deficitului de medici. La Neonatologie, spre exemplu, există un singur medic neonatolog. În acelaşi timp, potrivit unui raport al DSP Galaţi, peste 4.200 de paciente au fost internate în anul 2013 în această unitate medicală.

Rămâne problema spaţiului

Spitalul de Copii, cel de Psihiatrie şi Maternitatea "Buna Vestire" sunt cele trei unităţi medicale gălăţene aflate în subordinea municipalităţii. Potrivit unui răspuns trimis de către instituţie la solicitarea noastră, "Spitalul de obstetrică - ginecologie ”Buna Vestire” a beneficiat, numai în 2014, de investiţii în dotări de 550.000 lei. Printre aparatura achiziţionată se numără un ecograf cu mai multe sonde, un rezectoscop, monitoare pentru funcţii vitale, plasmatium, agitator mecanic pentru sânge etc".

Totuşi, spitalul funcţionează într-un imobil retrocedat, pentru care Primăria Galaţi plăteşte lunar o sumă considerabilă, 8.500 de euro. "Din acest motiv, luăm în calcul mutarea unităţii sanitare într-o clădire care să răspundă tuturor exigenţelor impuse de normele de sănătate publică", se mai arată în răspunsul Primăriei.

Citeşte şi: Secretele naşterilor subacvatice: cum să dai râzând viaţă unui copil

Citit 3322 ori Ultima modificare Marți, 25 Noiembrie 2014 09:56

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.