INTERVIU cu Iulian Cozma, comisar şef al Gărzii de Mediu: "Nu mai avem industrie, deci nici poluatori!"

INTERVIU cu Iulian Cozma, comisar şef al Gărzii de Mediu: "Nu mai avem industrie, deci nici poluatori!"
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Dl Iulian Cozma, comisarul şef al Gărzii de Mediu Galaţi, a avut amabilitatea să acorde cotidianului "Viaţa liberă" un interviu legat de principalele probleme cu care se confruntă, la zi, instituţia pe care o conduce.

- Ce urmăriţi în primul rând în controalele făcute de Garda de Mediu?

- Noi efectuăm controale tematice conform planificării aprobate de către Garda Naţională de Mediu, Comisariatul General, dar avem şi controalele noastre planificate, în care urmărim respectarea condiţiilor impuse prin autorizaţiile de mediu. Aici este inclus faptul că operatorii economici au obligaţia de a monitoriza factorii de mediu, aer, apă, sol, în funcţie de specificul activităţii pe care o desfăşoară. Controlăm de la modul de gestionare a anvelopelor uzate şi a deşeurilor medicale periculoase până la exploatarea forestieră şi activităţi de acvacultură şi pescuit.

Citeşte şi: INTERVIU cu primarul Sibiului, Klaus Iohannis: "Galaţiul este un oraş dinamic. Îmi place!"

- Care sunt cele mai frecvente încălcări ale legislaţiei de mediu la Galaţi?

- Cele mai multe sancţiuni sunt pentru lipsa autorizaţiei de mediu. Am mai dat amenzi pentru neîntocmirea evidenţei gestiunii deşeurilor, neîntocmirea şi nedepunerea declaraţiilor privind obligaţiile de plată la fondul pentru mediu, gestionarea necorespunzătoare a deşeurilor, nerespectarea condiţiilor impuse prin autorizaţia de mediu. Nu au fost probleme deosebite pe apă, aer, sol.

- Care a fost cea mai gravă poluare identificată în 2014?

- Am avut două poluări anul acesta. Una s-a produs pe o conductă de transport gaz, care a produs o explozie şi a avut ca efect arderea unei suprafeţe de 500 de metri pătraţi. Solul s-a îmbibat cu hidrocarburi. Acest lucru s-a întâmplat în luna ianuarie, în zona Tecuci. Cea de-a doua a fost pe o conductă de transport amestec - ţiţei cu apă. A fost afectată o suprafaţă de 1.500 de metri pătraţi de teren agricol. Cei doi operatori economici au decopertat solul afectat şi l-au înlocuit cu sol fertil.

- Garda de Mediu Galaţi poate controla instituţiile de stat pentru a vedea cum respectă atribuţiile obligaţiile de mediu?

- Putem controla instituţiile statului, pe Legea 132/2010 privind colectarea şi predarea selectivă a deşeurilor. Consiliul Judeţului mai are obligaţii de a coordona şi supraveghea activitatea consiliilor locale. Nu au fost încălcări ale prevederilor legale. În acest moment, toate primăriile au încheiat contracte de gestionare a deşeurilor.

Citeşte şi: INTERVIU cu preşedintele Asociaţiei "Galaţi, oraşul meu": "Galaţiul va renaşte odată cu societatea civilă"

- Există numeroase controverse privind deversarea apelor uzate de la restaurantele plutitoare direct în Dunăre. Care este situaţia de fapt?

- Operatorii economici de pe Faleza Inferioară trebuie să facă dovada cu documente că deţin spaţii de colectare a apelor uzate şi că ele au fost vidanjate, iar apele respective au mers către operatori economici autorizaţi. Cei care sunt pe apă au tancuri vidanjabile, cei care sunt pe mal au fose. Nu sunt probleme.

- Există plângeri privind zgomotul produs de către restaurantele de la malul Dunării. Care este nivelul maxim admis al zgomotului pe Faleză?

- Anul acesta, nu a fost înregistrată nicio sesizare cu privire la zgomotul produs de către operatorii economici de pe malul Dunării. Noi mergem în control numai pe bază de sesizare. Anul trecut a fost efectuat un control şi atunci s-au aplicat amenzi în valoare de 106.000 de lei pentru depăşirea unui nivel de zgomot maxim admis de 65 de decibeli, chiar dacă Faleza este considerată zonă de recreare, iar nivelul maxim admis este mult mai mic decât în oraş. În mod normal, pe Faleză ar trebui să se audă numai şoapte şi să nu mai funcţioneze nimic.

- Care este situaţia autorizaţiei integrate de mediu a ArcelorMittal?

- Autorizaţia ArcelorMittal este valabilă până la 31 decembrie 2014. La momentul actual, au realizat toate măsurile stabilite prin programul de conformare. Măsurile pe care trebuie să le ia până la sfârşitul anului vor fi verificate la începutul anului 2015. În acest moment, au solicitat emiterea unei noi autorizaţii, sunt în procedură de autorizare. ArcelorMittal nu mai reprezintă un poluator aşa mare şi îşi duce la îndeplinire toate măsurile pentru protecţia mediului. Este unul dintre cei mai serioşi operatori economici. A înţeles că decât să plătească amenzi, mai bine investeşte pentru a-şi duce la îndeplinire măsurile. Nu prea mai avem industrie, deci nu mai avem nici poluatori!

Citeşte şi: INTERVIU cu Mihaela Neagu, preşedinta Curţii de Apel Galaţi: "Criza economică a dus la înmulţirea proceselor"

- Oamenii sunt nemulţumiţi că sunt tăiaţi teii. Care este poziţia Gărzii?

- Poziţia oficială este cea pe care o prevede legislaţia în domeniu. Primăria ia decizia de a tăia, dar nu efectuează tăierea decât după obţinerea avizului Agenţiei pentru Protecţia Mediului. În ceea ce priveşte toaletarea arborilor sau tăierea celor bolnavi, nu este obligatorie solicitarea şi obţinerea avizului. Din luna februarie, le-am solicitat ca toate deciziile de toaletare sau de tăiere a arborilor bolnavi să fie însoţite de probe care să confirme şi să susţină deciziile luate.

 

Cine este Iulian Cozma

Iulian Cozma este născut pe 13 octombrie 1981, în comuna Băceşti, judeţul Vaslui. În 2005 a absolvit cursurile Facultăţii de Mecanică din cadrul Universităţii "Dunărea de Jos", specializarea Ingineria mediului în energetică. În 2007 a absolvit un master în energetică şi protecţia mediului. De la 1 august 2005, lucrează în cadrul Gărzii Naţionale de Mediu. Prima dată a lucrat la Comisariatul Judeţean Brăila, după care, în 2009, a venit la Comisariatul Regional Galaţi, iar din 2012, de când s-a desfiinţat Comisariatul Regional, a trecut la Comisariatul Judeţean Galaţi. Iulian Cozma este comisar şef al Gărzii de Mediu din luna august, când a înlocuit-o în funcţie pe Mărioara Gătej.

Citit 3815 ori Ultima modificare Marți, 25 Noiembrie 2014 00:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.