Oamenii NU mai cred în PROMISIUNI/ "Cătunul" dintr-un oraş cu pretenţii europene
Foto: Foto Florin Răvdan

Oamenii NU mai cred în PROMISIUNI/ "Cătunul" dintr-un oraş cu pretenţii europene
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Este greu de crezut că, în 2014, o stradă din oraşul european Galaţi poate arăta mai urât decât uliţa unui sat uitat de lume. Acest lucru este însă real. Strada Leonida Zamfirescu, din cartierul Micro 17, arată dezastruos. Fără asfalt, fără canalizare, cu gropi multe, cu câini vagabonzi, toate amestecate între vile şi case superbe.

Locuitorii din zonă spun că au făcut, de-a lungul timpului, zeci de sesizări către oficialităţile locale, dar până acum problemele lor au rămas fără soluţie.

Lipsa asfaltului şi a canalizărilor, cea mai mare problemă

De fiecare dată când plouă, apa se adună pe stradă şi depăşeşte, în unele locuri, chiar şi 40 de centimetri. „Când ştim că plouă, ne facem provizii pentru că nu putem ieşi câte 2-3 zile din casă. Iar dacă ne facem curaj să plecăm la drum, ne trebuie cizme înalte de cauciuc şi saci menajeri peste picioare, ca să nu ne udăm, pentru că apa şi noroiul domnesc pe strada noastră”, ne-a spus Lucia Popescu, care locuieşte pe strada cu pricina încă din 2003.

Din spirit civic, oamenii au investit bani din buzunarul propriu în amenajarea străzii. „Am turnat zgură, am pietruit, am plătit să ni se tragă apă, dar tot nu e de ajuns. Pentru canalizare, încă nu a venit nimeni, aşa că ne chinuim cu vidanja, o dată la două luni. Şi nu e ieftin”, ne-a transmis şi domnul Grigore, care locuieşte pe strada respectivă de 31 de ani.

Fiecare notă de plată pentru chemarea vidanjorilor ajunge până la 170 de lei, iar în condiţiile în care acest lucru se repetă la fiecare două luni, oamenii ajung să cheltuiască peste 1.000 de lei pe an, doar pentru eliminarea dejecţiilor din curte. „Pentru că nu avem canalizare, am fost nevoit să sap gropi în curte, ca să am o toaletă. Parcă trăim la sat, dar şi acolo sunt condiţii mai bune acum”, ne-a mai spus Lucia Popescu.

"Când plouă, strada devine piscină"

În timpul codului galben de ploi de săptămâna trecută, o cititoare ne-a trimis, pe adresa redacţiei, o fotografie de ansamblu a străzii. Apa care ajungea la 30 de centimetri le-a pus mari probleme riveranilor. „Am avut nevoie de un mecanic săptămâna trecută, iar soţul meu a mers până la colţul străzii cu cizmele de cauciuc în mână pentru acel domn. La întoarcere, s-a dezechilibrat şi a căzut într-o baltă. Vă spun că nici dacă ar fi căzut în Dunăre nu s-ar fi udat atât de tare…”, ne-a spus, mâhnită, doamna Popescu.

Însă starea drumului nu este singura problemă a cartierului. Gunoaiele care sunt aruncate direct în stradă de unii locatari, dejecţiile şi câinii vagabonzi nu le dau pace celor care locuiesc în zonă. „Noi ne plătim taxele la timp. Suntem oameni gospodari, nu ne e frică să muncim, dar nu ne întinde nimeni nici o mână de ajutor. Nu ne permitem să investim noi pentru asfaltare şi canalizare, şi cred că cei de la primărie ar trebui să vină aici şi să ne ia doleanţele în seamă”, ne-a mai spus domnul Grigore.

Câinii vagabonzi dau târcoale străzii şi, chiar dacă se intervine şi mai sunt strânşi, numărul lor este în continuare foarte mare. Cel mai grav lucru este că, în lipsa mâncarii, aceştia nu doar că-i atacă pe oamenii care trec pe stradă, ci au început să sară şi gardurile în curţile oamenilor, acolo unde terenul o permite. „Cu câinii cred că e o problemă generală. Avem şi noi unul în curte, dar pe stradă sunt prea mulţi. Mârâie când trecem pe lângă ei, ba chiar sar la oameni să-i muşte. Ar trebui să se facă ceva cu ei”, ne-a mai spus Lucia Popescu.

Cel mai greu este pentru şoferi

A conduce o maşina joasă pe această stradă este un lucru aproape imposibil. Singura perioadă a anului în care se poate face lucru este vara, când praful ia locul bălţilor şi noroiului. În restul anului, orice încercare de a trece cu maşina pe acolo este o aventură off-road, aşa că majoritatea celor de pe stradă au maşini înalte sau cu tracţiune integrală. „Ne mai chinuim, uneori, să împingem maşinile care se împotmolesc pe aici, pentru că gropile sunt adânci, iar când sunt pline cu apă e foarte uşor să rămâi cu maşina blocată în ele”, ne-a spus domnul Grigore.

Riveranii cer o schimbare

În urma zecilor de cereri şi sesizări făcute către Primărie, oamenii speră ca în viitorul apropiat să se schimbe starea zonei lor. „Acum câţiva ani, chiar s-a făcut un studiu de fezabilitate asupra străzii şi urmau să vină cu asfaltarea şi cu sistemul de canalizare, dar totul a rămas în aer”, ne-a mai spus o locatară.

Am cerut şi punctul de vedere al oficialităţilor în această privinţă, iar răspunsul a fost prompt. "Modernizarea străzii Leonida Zamfirescu face parte din proiectul Primăriei Galaţi de îmbunătăţire a infrastructurii adiacente cartierului de locuinţe pe care îl construim în Micro 17. Cel mai probabil, anul viitor, strada Leonida Zamfirescu va intra în modernizare, odată cu finalizarea lucrărilor la cartierul din Micro 17", ne-a transmis Emanuela Turcu, purtătorul de cuvânt al Primăriei.

Doleanţele oamenilor sunt vechi de zeci de ani, iar promisiunile nu mai sunt de ajuns. Aceştia vor fapte, nu vorbe şi spun că, până la soluţionare, vor continua să îşi exprime foarte vocal problemele.

Citit 1003 ori Ultima modificare Miercuri, 26 Noiembrie 2014 22:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.