Tot ce trebuie să ştii despre haosul TICHETELOR ALIMENTARE de la UE

Tot ce trebuie să ştii despre haosul TICHETELOR ALIMENTARE de la UE
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Instituţiile statului dau din colţ în colţ când vine vorba să declare câţi beneficiari sunt


Deşi am încercat să aflăm care este numărul total al celor care au primit tichete pentru ajutoarele în alimente de la Uniunea Europeană, nu am reuşit să aflăm de la nicio instituţie din judeţul nostru situaţia exactă.

Punând nişte date cap la cap, am aflat că, de la Ministerul Fondurilor Europene, au fost trimise prin intermediul Poştei Române în judeţul Galaţi 83.700 de tichete, dintre care Poşta a returnat 2.700. Din cifrele înaintate de instituţiile care au în evidenţă toate categoriile de beneficiari, rezultă că în judeţul nostru ar fi doar 69.170 de persoane eligibile. Nimeni nu ne-a putut spune unde se regăseşte diferenţa de 11.830 de tichete.  Este posibil ca multe dintre acestea să fi fost trimise unor persoane neeligibile, aşa cum au fost semnalate mai multe situaţii.

De la reprezentaţii Poştei, am aflat doar că motivele pentru care au fost returnate cele 2.700 de tichete sunt, "adresă necunoscută, persoane decedate ori plecate din ţară", ne-a spus Angela Nadă, şeful Oficiului Poştal Judeţean Galaţi.

Cine sunt beneficiarii

Conform legii, beneficiari sunt persoanele cu handicap grav şi accentuat, cele cu venit minim garantat sau alocaţie pentru susţinerea familiei, şomerii şi pensionarii cu indemnizaţie mai mică sau egală cu 400 de lei, persoanele invalide, veterani de război şi văduvelor de război.

Luându-ne după aceste criterii de eligibilitate, am încercat să facem un calcul pentru judeţul Galaţi. În evidenţele Agenţiei pentru Plăţi şi Inspecţie Socială sunt aproximativ 17.000 de gălăţeni care primesc alocaţie pentru susţinerea familiei şi care au venit minim garantat, directorul Casei de Pensii ne-a transmis că au în baza de date 23.816 beneficiari. Tot în Galaţi mai sunt 12.254 de minori şi adulţi cu handicap grav şi accentuat şi 16.100 de şomeri (cei neindemnizaţi şi cei care au indemnizaţie mai mică sau egală cu 400 de lei) care au dreptul să primească ajutoarele. În total: 69.170 de beneficiari. Dacă tragem linie, din totalul tichetelor distribuite efectiv, 81.000, şi totalul aproximativ al beneficiarilor, 69.170, ar reieşi o diferenţă de 11.830 de tichete, a căror destinaţie nu o ştim.

Responsabilitate pasată de la o instituţie la alta

Anul trecut, lista tuturor beneficiarilor din Galaţi a fost întocmită de Direcţia Patrimoniu din cadrul Consiliului Judeţului, însă acest lucru nu s-a repetat şi în 2014. Hotărârea de Guvern nr. 799/2014 privind implementarea Programului operaţional „Ajutorarea persoanelor defavorizate” împarte responsabilitatea între mai multe instituţii.

În hotărâre scrie că prefecturile realizează monitorizarea predării ajutoarelor alimentare de către operatorii economici către reprezentanţii autorităţilor publice locale, precum şi procesul de distribuţie efectuat de autorităţile publice locale către beneficiari”. În aceeaşi hotărâre se arată că primăriile asigură spaţiile corespunzătoare de depozitare a alimentelor şi distribuirea acestora”.

„Viaţa liberă” a solicitat Ministerului Fondurilor Europene informaţii despre numărul de cupoane direcţionate greşit pentru judeţul Galaţi (implicit returnate) şi când va începe distribuirea alimentelor de la Uniunea Europeană. Nu am primit însă, deocamdată, niciun răspuns.

Cupoane cu destinaţie greşită

La nivel naţional, primăriile au primit o circulară de la Ministerul Muncii prin care li se cerea să returneze unele cupoane, din cauza faptului că acestea au ajuns la persoane care nu sunt eligibile. Un exemplu elocvent a fost descoperit în judeţul Braşov, unde un consilier local a primit tichetul pentru ajutoarele alimentare.

Întrebându-i pe reprezentanţii Primăriei dacă situaţii asemănătoare au fost întâlnite şi în judeţul Galaţi, ni s-a transmis, printr-un comunicat: „Primăria se ocupă doar de distribuirea ajutoarelor alimentare de la Uniunea Europeană. Acest lucru se va întâmpla atunci când Guvernul va finaliza procedurile de achiziţie publică a alimentelor şi le va distribui pe judeţe". Purtătorul de cuvânt al instituţiei, Ema Turcu, ne-a spus că nu s-a primit nicio circulară de la Ministerul Muncii şi nici nu se ştie ceva legat de acest subiect.

Se pare că nici celelalte instituţii menţionate mai sus nu au primit nicio informare de acest gen.

Singura informaţie relativ sigură pe care am primit-o de la Prefectură este: „În ceea ce priveşte listele persoanelor beneficiare, acestea vor fi comunicate pentru fiecare unitate administrativ-teritorială până la sfârşitul lunii noiembrie 2014”. Poate atunci vom reuşi să ne lămurim câţi gălăţeni au primit cuponul pentru ajutoare şi câţi aveau acest drept cu adevărat.

Când vor veni ajutoarele alimentare

Purtătorul de cuvânt al Prefecturii ne-a spus că procesul de distribuire de către operatorii economici va începe cel mai probabil în prima decadă a lunii decembrie.

Coşul de alimente oferite gratuit de Uniunea Europeană cuprinde: ulei, zahăr, făină, mălai, paste făinoase, conserve de carne de vită, porc şi conserve de pate.

Oameni puşi pe drumuri. "Să vă dea Ponta alimentele!"

Dacă în aceeaşi perioadă a anului trecut gălăţenii stăteau la cozi să-şi ridice alimentele primite gratis de la Uniunea Europeană, acum toţi beneficiarii se întreabă când vor veni aceste ajutoare.

Încă de când au fost distribuite tichetele cu alimente în valoare de 128 de lei, reporterii „Viaţa liberă” sunt asaltaţi telefonic cu întrebări de genul: „Ce se întâmplă?”, "S-au răzgândit şi nu ne mai dau ajutoarele?", iar unii gălăţeni chiar au venit la redacţie pentru a-şi spune oful.

Iacob Negoiţă, de exemplu, ne-a declarat revoltat că a făcut mai multe drumuri până la depozitul de unde ştia că îşi ridică alimentele, însă, de fiecare dată, a plecat acasă cu sacoşa goală. „Femeia de acolo, de la depozitul din Ţiglina I, a fost foarte deranjată că am întrebat-o ce se întâmplă, de ce nu sunt alimentele. Mi-a spus să-l întreb pe Ponta, să mă duc la el să-mi dea alimentele. Putea să spună că mai durează o săptămână, două, până se rezolvă, nu să-mi arunce-n faţă faptul că sunt probleme politice”, ne-a povestit Iacob Negoiţă.

George Belu are un băiat cu handicap grav, care în fiecare an primeşte ajutoare de la Uniunea Europeană. Acum, însă, nu a primit acasă cuponul, pentru că toţi cei din familie s-au mutat, însă nu şi-au schimbat buletinul. Cum au trecut mai bine de zece zile, termenul în care avea timp să ridice cupoanele de la poştă, omul este acum îngrijorat şi nu ştie ce să facă şi cărei instituţii publice să se adreseze.

"Singura variantă de rezolvare a problemei sale ar fi să meargă la Serviciul Public de Asistenţă Socială de pe strada Fraternităţii, nr. 1, unde facă o cerere oficială. Asta pentru că Primăria, conform legii, va face o listă suplimentară cu persoanele care, din eroare, nu au fost cuprinse în baza de date furnizată de Ministerul Muncii Familiei Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice. Toţi cei care, dintr-un motiv sau altul, nu au primit tichetul prin poştă, se pot adresa Serviciului de Asistenţă Socială şi, dacă dovedesc că au dreptul la aceste alimente, le vor primi", ne-a informat purtătorul de cuvânt al Primăriei, Ema Turcu.

Dacă aveţi şi dumneavoastră orice tip de problemă legată de aceste cupoane, aşteptăm să ne scrieţi pe adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Citeşte şi: SPECTACOL CARITABIL la Casa de Cultură a Sindicatelor

Citit 7082 ori Ultima modificare Miercuri, 26 Noiembrie 2014 22:36

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.