GUNOI avem, dar stăm prost la RECICLARE: Colectarea selectivă a deşeurilor, un semieşec

GUNOI avem, dar stăm prost la RECICLARE: Colectarea selectivă a deşeurilor, un semieşec
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Anul trecut au fost valorificate 456 de tone de deşeuri reciclabile, în contextul în care la groapa de gunoi au ajuns 91.944 de tone de deşeuri. Acest lucru se întâmplă şi din cauza faptului că marea majoritate a cetăţenilor Galaţiului încă nu colectează separat deşeurile.

În acest sens, l-am întrebat pe directorul Serviciului Public Ecosal, Ionuţ Pucheanu, dacă este posibilă o cale bănească de motivare a cetăţeanului.

Potrivit acestuia, ideea de a-i motiva cu bani pe cetăţeni, pentru a colecta selectiv şi pentru a pune separat gunoiul în containerele destinate fiecărui tip de reciclabil, nu este în ordine, pentru că, potrivit legii, gunoiul aparţine deja municipalităţii. „Ar putea fi stabilită prin HCL o sumă pe kilogramul predat de deşeu reciclabil de către cetăţeni, în schimb ar fi greu de gândit o modalitate în care să cuantificăm cât predă unul şi cât predă celălalt în mod selectiv. S-ar naşte o groază de discuţii. Plus că ideea de a-i motiva pe cetăţeni cu bani este un nonsens. Noi nu putem plăti pentru ceea ce este al Ecosalului. Nimeni nu e proprietar pe gunoi în afară de Ecosalul”, a declarat directorul Ionuţ Pucheanu.

Reamintim că Legea 99/2014 privind serviciul public de salubrizare menţionează că autorităţile locale sunt deţinătoarele de drept ale deşeurilor provenite de la populaţie.

Totodată, chiar dacă Serviciul Public Ecosal este singurul serviciu autorizat pentru colectarea deşeurilor menajere şi, implicit, a deşeurilor reciclabile de la populaţie, instituţii şi agenţi economici, potrivit lui Ionuţ Pucheanu, în practică situaţia este cu totul alta. „Toţi ar trebui să ne cedeze nouă deşeurile precolectate selectiv, în schimb nu se întâmplă acest lucru. Nici măcar instituţiile de învăţământ nu ne predau nouă deşeurile reciclabile, ci le vând către diferite centre de colectare sau către operatori economici. Noi nu putem cumpăra selectivul, aşa că preferă să îl vândă, pentru a putea obţine un venit”, ne-a declarat directorul Ecosal.

Citeşte şi: ECOSAL pierde bani din cauza furturilor şi distrugerilor/ Unde au dispărut punctele de colectare selectivă din oraş

Citit 957 ori Ultima modificare Miercuri, 26 Noiembrie 2014 22:34

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.