Singura clădire din Galaţi proiectată de arhitectul Ateneului Român

Singura clădire din Galaţi proiectată de arhitectul Ateneului Român
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

* Sucursala BNR din Galaţi a fost construită între anii 1885 şi 1886 * Arhitectul care a elaborat proiectul a realizat şi clădirea Ateneului Român


Pe strada Fraternităţii, la numărul 2, aproape de restaurantul "Continental", se ascunde, în spatele câtorva brazi înalţi, imobilul în care funcţionează sucursala judeţeană a Băncii Naţionale a României. Construită în urmă cu peste un secol, clădirea atrage privirea trecătorului prin rafinamentul şi eleganţa pe care le afişează.

Pe hârtie, din 1880

Intenţia de a construi câte o sucursală a Băncii Naţionale a României în fiecare oraş reşedinţă de judeţ apare pentru prima oară în Legea pentru înfiinţarea BNR, din 11 aprilie 1880. La mai puţin de un an, pe 18 martie 1881, se deschidea deja sucursala de la Galaţi. Pe parcursul primilor ani, sucursala BNR Galaţi a funcţionat în casele Calergiu-Hotel Dacia, potrivit Direcţiei Judeţene de Cultură şi Patrimoniu. Cum volumul operaţiunilor financiare a devenit curând foarte mare, conducerea băncii a început să ia în calcul găsirea unui teren potrivit pe care să poată fi ridicată o clădire suficient de spaţioasă pentru volumul de muncă.

Teren în valoare de 45.000 de lei

Surorile Evlambia şi Elena Cantacazi vindeau de bunăvoie Băncii Naţionale a României, pe 29 octombrie 1883, imobilul situat în „urbea Galaţi, str. Municipală şi care se învecineşte spre răsărit cu proprietatea lui Paulo Vacas (…), cu a domnului Costache Balaur (…); spre sud cu proprietatea d-lui Altman (…), cu proprietatea Doamnelor Cantacazi (…) şi Domnului Nica (…); spre apus cu proprietatea D-lui Pantazi (…), cu Domnul Chrissoveloni (…); spre nord cu proprietatea D-lui Kaufstein (...) şi de aici perpendicular pe strada Municipală tot cu proprietatea dumnealui”, se arată într-un document citat de Direcţia de Cultură Galaţi.

Preţul imobilului, fără a fi specificat dacă este vorba doar de teren sau de teren şi construcţii, a fost de 45.000 de lei. Un an şi jumătate mai târziu, BNR cumpăra şi imobilul din partea de nord, proprietatea lui Kaufstein, preţul fiind de 10.000 de lei.

Un an de şantier

Lucrările pentru ridicarea clădirii sucursalei BNR Galaţi au început în prima jumătate a lui 1885, an în care Franţa dona Statelor Unite ale Americii Statuia Libertăţii şi savantul Louis Pasteur testa pentru prima oară cu succes vaccinul antirabic. "Presa locală anunţa, la 30 iulie 1885, că arhitectul Nicolae Cerkez (fratele mai celebrului ing. arh. Grigore P. Cerkez - n.r.) inspecta lucrările de la Brăila, Galaţi şi Iaşi. La 16 iulie 1886, directorul Eugeniu Carada a informat Consiliul general că lucrările la construcţia localurilor pentru sucursale se afla în stadiul final, iar la Sfântul Dumitru serviciile acestora se pot instala în noile clădiri", arată istoricul Valentin Bodea, în volumul „Monumente istorice şi de arhitectură din oraşul Galaţi din a doua jumătate a secolului al XIX-lea - prima jumătate a secolului al XX-lea”.

Construită pe un singur nivel, sucursala BNR din Galaţi dispunea de o mare hală unde erau amenajate birourile, un vestibul, mai multe camere spaţioase locuite de către funcţionari şi o cameră pentru tezaur, situată sub hală. În perioada interbelică, pe 2 august 1928, a fost eliberată autorizaţia de construcţie pentru etajul clădirii. Douăzeci de ani mai târziu, în 1948, imobilul a fost naţionalizat de către comunişti, fără a-şi schimba însă şi funcţiunea de bancă, mai specifică Valentin Bodea.

Renovări şi consolidări

Clădirea a suferit renovări în 1961-1962, când i-a mai fost adăugat un corp, şi în 1991-1992. Între anii 1996 şi 1999, imobilul a fost consolidat, pardoseala din marmură din holul central, arabescurile plafonului, capitelurile coloanelor, scara, candelabrele, placajul de granit al pereţilor fiind renovate în detaliu, folosindu-se fotografii de epocă şi planşe vechi.

Stilul arhitectonic în care este construită este unul eclectic, ceea ce înseamnă o îmbinare, de cele mai multe ori armonioasă, a mai multor stiluri distincte.

Cine a fost Albert Galleron

Potrivit informaţiilor de pe pagina de internet a Direcţiei de Cultură Galaţi, frumuseţea şi distincţia clădirii se datorează arhitectului francez Albert Galleron, care a fost invitat şi plătit de gălăţeni ca să realizeze proiectul şi să supervizeze construcţia. De numele arhitectului francez sunt legate atât clădirea Ateneului Român, cât şi Palatul BNR din Bucureşti.

Paul Louis Albert Galleron a trăit între anii 1847 şi 1901. Arhitectul a excelat în realizarea de clădiri în stil neo-clasic.

Citiţi şi: MINUNEA tehnologică realizată de Saligny despre care gălăţenii nu ştiu mai nimic

Citit 4210 ori Ultima modificare Vineri, 28 Noiembrie 2014 17:47

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.