DRAMA CUMPLITĂ a unui ORFAN de 14 ani: Împins către SINUCIDERE de colegii AGRESORI
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

DRAMA CUMPLITĂ a unui ORFAN de 14 ani: Împins către SINUCIDERE de colegii AGRESORI
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Povestea de viaţă a unui copil de 14 ani din Centrul de Plasament „Radu Negru” poate deveni oricând scenariu de film.

Abandonat de mama lui, Adrian a ajuns în grija bunicii şi a unei mătuşi. La scurt timp, bunica a decedat, iar mătuşa, care avea probleme cu concubinul, nu a mai putut avea grijă de băiat. Acesta a fost motivul pentru care a decis să-l ducă la un centru de plasament, unde se presupunea că-i va fi bine. Din păcate, însă, binele pe care îl aştepta Adrian s-a transformat într-un adevărat coşmar.

Bătut pentru 25 de lei

La doar 11 ani, Adrian s-a văzut singur, dar nu a abandonat şcoala, în speranţa că va avea un viitor mai bun. Din păcate, însă, colegii de centru, mai mari de vârstă, nu i-au dat pace şi au început să-i ceară bani. Şi asta din cauză că au aflat că băiatul primeşte o bursă socială de 25 de lei. "Mi-au cerut bani şi m-au bătut. M-au tăiat şi cu lama, la un moment dat. Duminica trecută m-au bătut iar. Mi-au furat şi hainele. Acum sunt încălţat cu nişte adidaşi de împrumut. Eu am încercat să le spun îngrijitorilor, dar nu m-au crezut", ne-a povestit copilul, cu ochii plini de lacrimi.

Când a văzut că nimeni nu îi ia apărarea în centru, Adrian s-a închis în el. Asta până joi, când, în timpul orei de engleză a clacat. "Am observat că nu scrie şi m-am dus să văd ce s-a întâmplat. Mi-a spus că vrea să se arunce în Dunăre. Am încercat să aflu de la el ce a păţit, iar copiii din clasă mi-au spus că e vânăt la ochi. Până în acel moment, nu am observat asta. L-am îndrumat imediat către psihologul şcolii", ne-a povestit Mădălina Andronache, profesoara de limba engleză de la Şcoala nr. 19, acolo unde Adrian este elev.

Soluţie de moment

Psihologul şcolar Valentina Cîrjău a rămas impresionat când eleviii de clasa a opta au solicitat o consiliere de grup. "Repeta obsesiv că se aruncă în Dunăre şi că nu mai vrea să se întoarcă în centru. Am reuşit să stau de vorbă cu el şi am aflat că este abuzat de alţi copii din Centrul de Plasament "Radu Negru". L-am pus chiar să deseneze, ca să înţeleg mai bine ce se întâmplă cu el. Era vădit afectat şi mi-am dat seama că este vorba de traume vechi. Acest copil trebuie imediat mutat din acel loc şi consiliat pentru că altfel va rămâne cu traume pe viaţă", ne-a explicat psihologul şcolar.

O colegă de clasă a fost impresionată de povestea lui Adrian şi s-a oferit să-l ia acasă. "M-a sunat fetiţa mea şi mi-a povestit ce se întâmplă cu Adrian. I-am spus să-l ia acasă. Când m-a văzut, era neîncrezător. Nu mă cunoştea, dar a căpătat încredere repede şi ne-am înţeles foarte bine. S-a liniştit şi chiar a dormit bine. Eu sper să i se rezolve cât mai repede problemele", ne-a spus Petru Brehoi, tatăl colegei lui Adrian.

Copilul a fost mutat

Găzduirea la colegă a fost o soluţie de moment. Cert este că Adrian nu se mai poate întoarce la Centrul de Plasament "Radu Negru", lucru pe care l-au susţinut de altfel şi cei de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Galaţi. "Copilul nu a spus până acum la nicio şedinţă de consiliere ce i se întâmplă. Am aflat despre caz şi am demarat deja o anchetă internă. Cert este că am dispus deja să fie mutat la un alt centru. Vom face tot posibilul ca la finalizarea lucrărilor de renovare de la casele de tip familial să-l mutăm într-o astfel de locaţie. Va participa la şedinţe de consiliere, astfel încât să treacă cât mai repede peste traumele la care a fost supus", ne-a declarat Ciprian Groza, directorul adjunct al DGASPC Galaţi.

Conducerea DGASPC Galaţi nu s-a oprit însă la o anchetă internă, ci a decis să anunţe şi Poliţia, mai ales că este vorba despre un abuz fizic. "Este încă o dovadă că este mare nevoie de un centru de delincvenţă juvenilă", a conchis Ciprian Groza.

Citit 2714 ori Ultima modificare Vineri, 28 Noiembrie 2014 17:47

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.