Două maşini NOI pentru Serviciul de AMBULANŢĂ Galaţi

Două maşini NOI pentru Serviciul de AMBULANŢĂ Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Majoritatea maşinilor destinate urgenţelor medicale locale au parcurs, fiecare, peste 400.000 de kilometri


Două ambulanţe noi au fost aduse în luna noiembrie la Serviciul de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Galaţi. Maşinile provin de la Ministerul Sănătăţii, iar valoarea uneia este de aproximativ 300.000 de lei. Ambulanţele sunt produse în Franţa, de firma Citroën. Fără dotări, preţul unei astfel de ambulanţe este de circa 20.000 de euro. Odată adăugat echipamentul medical, valoarea sa depăşeşte 65.000 de euro. Maşinile sunt autospeciale de tip B, cu tracţiune 4x2, destinate urgenţelor medicale echipate corespunzător pentru asemenea cazuri şi utilizate de echipaje instruite în medicina de urgenţă şi prim ajutor.

"Una din autospeciale va merge la substaţia de ambulanţă de la Târgu Bujor, iar a doua la Pechea. Personalul medical din cele două substaţii va putea răspunde astfel mai eficient urgenţelor medicale", a spus ing. Elvis Timaru, directorul tehnic al SAJ Galaţi.

Aproape 700.000 de kilometri pe drumuri

În prezent, SAJ Galaţi are în dotare 42 de maşini, trei dintre ele produse în anul 2001. Alte 16 ambulanţe sunt fabricate în 2007, 15 în 2008, iar două în 2009. Astfel, în jur de trei sferturi din parcul auto al SAJ Galaţi are o vechime mai mare de cinci ani. Totodată, majoritatea ambulanţelor au peste 400.000 de kilometri parcurşi. Recordul este deţinut de un Mercedes Vito, care a mers pe şoselele gălăţene aproape 700.000 de kilometri. În medie, o ambulanţă face cel puţin 40.000 - 50.000 de kilometri în fiecare an.

"Vorbim despre un grad foarte mare de uzură, dacă ne gândim la faptul că o maşină normală trebuie schimbată la 300.000 de kilometri. Când vine vorba de maşinile folosite pentru intervenţii medicale, numărul maxim de kilometri ar trebui să scadă la 150.000. Trebuie să ne gândim că nici drumurile de la noi nu se pot compara cu cele din alte ţări. Totuşi, avem promisiuni că, până la sfârşitul anului, vom mai primi maşini, care să le înlocuiască pe cele vechi şi uzate", a spus dr. Mihai Polinschi, directorul SAJ Galaţi.

Şase substaţii de ambulanţă

Până la primirea celor două ambulanţe, ultimele maşini din dotarea SAJ Galaţi fuseseră aduse în anul 2013. În afară de sediul central, serviciul judeţean de ambulanţă mai deţine şase substaţii, în localităţile Tecuci, Târgu Bujor, Pechea, Tudor Vladimirescu, Iveşti şi Bereşti. Maşinile din dotare sunt de tip A (destinate transportului pacienţilor), B (pentru intervenţii medicale în care nu este neapărată nevoie de prezenţa unui medic) şi C (pentru urgenţele medicale de grad 0, în care prezenţa medicului este obligatorie). De asemenea, mai sunt şi maşini mici, pentru consulturile la domiciliu.

51 de maşini repartizate în ţară

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din Ministerul Administraţiei şi Internelor, Raed Arafat, spunea, în luna noiembrie, că 51 de ambulanţe noi au fost trimise către serviciile de ambulanţă din toată ţara. Totodată, oficialul menţiona că alte 50 de maşini vor ajunge în ţară până la sfârşitul anului. „De această dată, ele vor fi 4x4, pentru serviciile de ambulanţă. Pentru aceste servicii, maşinile care s-au cumpărat în 2007 deja au ajuns la sute de mii de kilometri, majoritatea nu mai pot să fie ambulanţe de prima linie, motiv pentru care, în fiecare an, încercăm să înlocuim un număr din aceste maşini, ca să rămână în parcul auto al ambulanţei şi al SMURD un număr de maşini fabricate recent“, adăuga Arafat.

Despre SAJ Galaţi

Angajaţii Serviciului de Ambulanţă Galaţi răspund anual unui număr de aproape 70.000 de solicitări venite din partea bolnavilor din zonă de competenţă. Serviciul are în prezent 225 de angajaţi, doar jumătate din numărul de care ar fi nevoie.

Citeşte şi: MAŞINI cu sute de mii de kilometri la bord la SERVICIUL de AMBULANŢĂ Galaţi

Citit 3153 ori Ultima modificare Miercuri, 03 Decembrie 2014 20:03

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.