(FOTO) Gălăţenii îşi rup picioarele pe TROTUARELE pline de GHEAŢĂ

(FOTO) Gălăţenii îşi rup picioarele pe TROTUARELE pline de GHEAŢĂ
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Gerul a transformat trotuarele din oraş în patinoare, dar nici autorităţile, nici firmele sau asociaţiile de locatari nu se grăbesc să pună mâna pe lopată


Gălăţenii riscă să îşi rupă gâtul pe trotuarele din municipiul Galaţi. Joi, în cele mai multe zone ale oraşului, oamenii abia puteau circula din cauza gheţii, care, pe anumite porţiuni, măsura chiar şi cinci-şase centimetri. Şi nu ne referim doar la zonele periferice ale oraşului, ci şi la străzile aflate chiar în buricul târgului, extrem de circulate, precum Siderurgiştilor, Brăilei, Domnească sau Bălcescu.

Tabloul era acelaşi, indiferent în ce cartier al Galaţiului te-ai fi aflat: vârstnicii păşeau neîncrezători şi temători pe spaţiile destinate circulaţiei pietonilor, iar copiii şi tinerii făceau echilibristică şi se ţineau unii de alţii de frică să nu-şi rupă mâinile şi picioarele. Nici agenţii economici, nici persoanele fizice şi nici autorităţile nu s-au mobilizat ca la carte pentru a le permite pietonilor să circule în siguranţă. Multe dintre trotuarele din oraş arătau ieri, la orele prânzului, la fel ca la primele ore ale dimineţii: acoperite de straturi impresionante de gheaţă.

În timpul unui raid pe străzile Tecuci, Siderurgiştilor, Brăilei, Inelul de Rocadă, Centru, Spicu şi Gării, făcut în jurul orei 11,00, doar în zona Palatului Justiţiei am întâlnit un singur angajat al Ecosal care împrăştia sare. De asemenea, puţini agenţi economici se puteau mândri cu faptul că respectă legea şi sunt înzestraţi şi cu ceva spirit civic, întrucât în multe zone ale oraşului micii întreprinzători nu făcuseră nici cel mai mic efort pentru a-şi face curat în faţa uşii. Acelaşi dezinteres domnea şi în cartierele de case, pe străzile Bălcescu şi Tecuci.

Ce spune Primăria

„Noi am solicitat cu prioritate să fie curăţate străzile, iar apoi să se acţioneze pe trotuare, în special în zona unităţilor medicale, a unităţilor de învăţământ. Avem motocultoare, special pentru spargerea gheţii de pe trotuare, dotate şi cu perii, dar sunt în număr limitat. Trebuie să înţelegem cu toţii că nu avem numai drepturi, ci şi obligaţii. Nu doar Primăria este obligată să cureţe trotuarele, ci şi agenţii economici, asociaţiile de locatari şi persoanele fizice care locuiesc la curte. Dacă fiecare şi-ar face treaba în dreptul său şi ar respecta legea nu am mai avea astfel de probleme. În afara ţării, atunci când ninge, oamenii nu aşteaptă să fie traşi de mânecă sau ameninţaţi că vor fi amendaţi. Lumea trebuie să înţeleagă foarte clar că are această obligaţie”, a afirmat Emanuela Turcu, purtătorul de cuvânt al Primăriei.

Conform reprezentantului municipalităţii, ieri, în jurul prânzului, în municipiul Galaţi 142 de angajaţi ai Ecosal interveneau cu sare şi utilaje pe trotuarele aferente străzilor Brăilei, de la intrarea în Galaţi până la Hotel Galaţi, prelungirea Brăilei, Domnească (Hotel Galaţi – Parc CFR), Siderurgiştilor (de la Piaţa Energiei la Inelul de Rocadă), 1 Decembrie 1918, Oţelarilor, Oltului şi Barboşi. „În următoarea etapă, se va acționa pe trotuarele aferente Falezei Superioare, străzilor Regiment 11 Siret, Stadionului, Prelungirea Bulevardului Coşbuc, Traian Vuia, Henri Coandă, Ionel Fernic şi Feroviarilor”, a precizat Emanuela Turcu.

Programul curăţării trotuarelor urma să se încheie la ora 22,30.

Foto Corina Dobre şi Bogdan Codrescu

Citit 4132 ori Ultima modificare Vineri, 05 Decembrie 2014 00:07

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.