DREPTURI scăpate printre degete/ Cum BENEFICIAŢI de consultaţie GRATUITĂ la medic

DREPTURI scăpate printre degete/ Cum BENEFICIAŢI de consultaţie GRATUITĂ la medic
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Gălăţenii cu vârste cuprinse între 18 şi 39 de ani beneficiază de un consult medical de prevenţie o dată la trei ani, iar cei trecuţi de 40 de ani, de un consult pe an


Vizita medicală gratuită pe care o puteţi face la un anumit interval de timp, în funcţie de vârstă, ţine la distanţă numeroase boli, spun medicii de familie. Teoretic, toţi gălăţenii care plătesc asigurări medicale au dreptul la un astfel de consult. Practic, însă, puţini dintre locuitorii judeţului au mers la medic pentru o examinare preventivă în ultima jumătate de an, de când noul pachet de servicii medicale a intrat în vigoare.

Cap de afiş în Europa

Ţara noastră se află pe primul loc în Europa la mortalitatea cauzată de bolile cronice şi de afecţiunile cardiovasculare. Şi la hepatite cronice, românii îi "bat" de departe pe vecinii din Uniunea Europeană. Situaţia nu se schimbă prea mult nici când vorbim de cele mai întâlnite tipuri de cancer. Mortalitatea prin cancer de col uterin, mamar sau de colon ne aşază tot în frunte, iar lista nu se opreşte aici. În asemenea condiţii, prevenţia ar trebui să fie obligatorie printre români, aşa cum se întâmplă cu cetăţenii a numeroase state dezvoltate din Europa şi din restul lumii.

Consultaţii în funcţie de vârstă

Gălăţenii care contribuie la Fondul Unic de Sănătate pot beneficia, prin lege, de consultaţii medicale preventive la medicul de familie. Pachetul de servicii medicale de bază prevede că "toate persoanele asimptomatice cu vârsta între 18 şi 39 de ani beneficiază de consultaţie gratuită o dată la trei ani". În cadrul vizitei, medicul evaluează expunerea persoanei la factorii de risc, după care completează o riscogramă pentru grupa de vârstă şi sex corespunzătoare. Pentru gălăţenii între 18 şi 39 de ani, identificaţi cu un risc crescut al diverselor boli cronice, consultaţiile preventive devin anuale, la fel cum se întâmplă şi cu gălăţenii trecuţi de 40 de ani care nu prezintă simptome de boală.

"Medicul îl întreabă pe pacient dacă, de la ultimul consult, au apărut schimbări în starea generală de sănătate. De asemenea, are loc şi o discuţie legată de stilul de viaţă, pentru a putea fi stabiliţi mai exact factorii de risc la care este predispus. Medicul face apoi un consult clinic general, în cadrul căruia sunt măsurate tensiunea arterială şi pulsul. Încă de la o primă vedere, medicul poate depista semnele anumitor boli. Nu în ultimul rând, măsurăm greutatea, înălţimea şi calculăm indicele de masă corporală. În urma acestor examinări, putem stabili dacă o persoană are sau nu nevoie de investigaţii medicale suplimentare la medicul specialist sau la un cabinet de ecografie ori radiologie", explică medicul de familie Liliana Pavel.

Cât de responsabili sunt gălăţenii

Medicul de familie Dumitru Mărăşescu este de părere că nu putem vorbi de prevenţie în adevăratul sens al cuvântului, atât timp cât persoanele asigurate nu vin din proprie iniţiativă la medic. "Dacă nu-l doare nimic, omul consideră că nu are de ce să vină la medicul de familie. Ar trebui ca persoanele asigurate să fie responsabilizate în acest sens, chiar dacă pentru acest lucru ar fi nevoie de constrângere. Sunt numeroase ţări în care asiguratul îşi pierde acest drept dacă nu vine la controlul preventiv atunci când este programat", spune dr. Mărăşescu.

În Japonia, spre exemplu, acolo unde se înregistrează o rată mare de îmbolnăviri de cancer la stomac, fiecare om trebuie să facă o endoscopie de tract digestiv superior şi o colonoscopie pe an. În cazul în care nu fac aceste teste, japonezii pierd dreptul la asigurarea medicală.

Lipsa plafonului, o problemă

Atunci când, în urma consultaţiei, pacientul are nevoie de investigaţii mai amănunţite, medicul îi prescrie un bilet de trimitere pentru un laborator de analize. Problema este că majoritatea laboratoarelor din Galaţi termină încă din primele zile ale lunii fondurile provenite din contractele încheiate cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate. Astfel, gălăţeanul este programat pentru o dată mult prea târzie sau este nevoit să plătească din propriul buzunar pentru respectivele analize.

Citeşte şi: Cine va BENEFICIA în iarna aceasta de VACCIN ANTIGRIPAL GRATUIT

Citit 1429 ori Ultima modificare Marți, 16 Decembrie 2014 00:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.