BRAZI CONFISCAŢI într-o piaţa din Galaţi
Foto: Foto Gabriel Kolbay

BRAZI CONFISCAŢI într-o piaţa din Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Georgică Streşină a scos azi la vânzare 35 de brazi, în Piaţa din Micro 17. Îi cumpărase pe firmă – Strgemi SRL – de la Direcţia Silvică Vrancea, în urmă cu două zile. Plătise pentru ei 1.302 lei. Confiscaţi de poliţişti, toţi brazii au ajuns în magazia Direcţiei Silvice Galaţi. Omul este revoltat.

„Am cumpărat brazii de la Vrancea, cu acte în regulă. Am chitanţa. I-am transportat legal, iar aici am luat de la Administraţia Pieţelor o licenţă. Cum am ieşit cu ei să-i vând, a venit un control şi mi i-a luat. Am vorbit la Vrancea şi mi s-a spus că aveam dreptul, legal, să îi vând cui vreau. E un abuz. Am cumpărat brazii pe datorie şi acum n-am cu ce-i plăti. Trebuia să iau pe ei 4.500 de lei. Cine îmi dă mie banii? Vreau să-mi iau brazii măcar, dar nu tocmai după Crăciun. E mare hoţie aici, la Galaţi. Statul e de vină că oamenii îşi pun ştreangul de gât în ţara asta. Chiar am de gând să-i dau în judecată pe cei de la Silvic”, spune Georgică Streşină. Potrivit Direcţiei Silvice Galaţi, problemele nu ţineau de provenienţa mărfii.

„Noi nu am confiscat nimic. A fost o acţiune la care au luat parte mai multe instituţii. Potrivit legii, când se confiscă brazi, trebuie depozitaţi la cel mai apropiat ocol silvic. De aceea au ajuns brazii la noi. Din punct de vedere al provenienţei şi transportului, totul era în regulă”, ne-a declarat Gheorghe Luca, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Silvice Galaţi.

De la Administraţia Pieţelor, ne-a dat detalii directorul-executiv, Eugen Zaharia. „Noi nu vindem şi nu cumpărăm brazi. Doar le închiriem spaţii celor care doresc să o facă şi le emitem o licenţă. E adevărat că aceştia trebuie să fie atenţi la documentaţie. Brazii de Crăciun sunt consideraţi masă lemnoasă, aşa că trebuie obţinute toate avizele”, ne-a declarat Eugen Zaharia.

La Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare (ITRSC) Focşani, căruia îi este arondat şi Galaţiul, am vorbit cu consilierul Toma Cristea. „Din câte ştiu, toate pieţele din Galaţi sunt autorizate pentru vânzare de brazi. Totuşi, trebuie să ţinem cont că, fără autorizaţie, nu pot vinde brazi decât persoanele fizice care pot dovedi că îi au din pepinieră proprie. În rest, pentru comerţ de masă lemnoasă, e nevoie de autorizaţie, care se face la ITRSV. Dacă unii nu o au, li se pot confisca brazii”, ne-a declarat consilierul.

Citeşte şi: IATĂ cât vor COSTA anul acesta BRAZII DE CRĂCIUN

Citit 3909 ori Ultima modificare Joi, 18 Decembrie 2014 19:21

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.