STATISTICĂ LA FINAL DE 2014/ Peste 680 de copii abandonaţi au părinţi "de împrumut"

STATISTICĂ LA FINAL DE 2014/ Peste 680 de copii abandonaţi au părinţi "de împrumut"
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* În 2014, la DGASPC Galaţi au fost înregistraţi 369 de asistenţi maternali, dintre care 354 sunt femei şi 15 bărbaţi


În acest an, 681 de copii şi tineri (dintre care 569 sănătoşi şi 112 cu handicap) din Galaţi au avut sărbători magice, pline de cadouri şi surprize, chiar dacă au fost părăsiţi de familie. Şansa lor la fericire a stat în bunătatea asistenţilor maternali care i-au crescut cu drag, în sânul familiei.

La sfârşitul anului 2014, în evidenţele Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Galaţi erau înregistraţi 369 de asistenţi maternali, un număr mai mic cu 18 persoane faţă de finalului anului 2013. Conform raportului primit de la instituţie, cei mai mulţi gălăţeni care au luat în plasament copii abandonaţi ori orfani locuiesc în oraş, respectiv 205. Dintre cei 369 de asistenţi maternali gălăţeni, 354 sunt femei, iar 15 bărbaţi.

Un caz deosebit este cel al unui gălăţean care este tată de împrumut de mai bine de 11 ani. În perioada 2003-2006, a avut în îngrijire trei fraţi, două fete şi un băiat, cu vârste cuprinse între trei şi şapte ani. S-a despărţit de cei mici, când au fost reintegraţi în familia naturală. În prezent are în plasament două fete în vârstă de 12 ani, care provin din familii diferite, pe care le iubeşte ca pe propriii copii.

Mamă pentru 22 de suflete

Anul 1999 este anul primilor asistenţi maternali înregistraţi cu acte la DGASPC. Atunci, în primă fază, 90 de gălăţeni au luat în plasament copii abandonaţi în spitale, bebeluşi din leagănul de copii. Printre cei mai vechi asistenţi maternali se numără şi o doamnă care, într-un deceniu şi jumătate, a crescut cu multă dragoste şi pricepere 22 de copii, cu vârsta cuprinsă între zero şi trei ani. De meserie mamă, 24 din 24 de ore, ea are în prezent în îngrijire alte două suflete inocente, abandonate de propriii părinţi.

Au renunţat la meseria de părinte

„Principalele motive pentru care unii copii au ieşit anul acesta din sistemul de asistenţă maternală au fost: reintegrarerea în familia naturală, adopţia şi împlinirea vârstei de 18 ani (dacă nu urmează o formă de învăţământ). Pe de altă parte, asistenţii maternali au preferat să-şi încheie activitatea din următoarele motive: au împlinit vârsta de pensionare, au intervenit unele probleme de sănătate, au decis să aibă grijă de propriii nepoţi ori nu au mai făcut faţă cerinţelor copiilor pe care îi cresc. Am avut cazuri în care asistenţii maternali au renunţat din cauză că cei luaţi în plasament erau nişte adolescenţi mai agitaţi, care făceau năzbâtii specifice vârstei. În toate aceste cazuri, am găsit alte forme de protecţie pentru aceşti copii, i-am dat altor asistenţi maternali”, ne-a declarat Ciprian Groza, şeful adjunct al DGASPC Galaţi.

Peste 270 de posturi vacante pentru asistent maternal

În prezent, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Galaţi are 273 de posturi vacante pentru asistent maternal, din totalul de 650 consemnate în organigramă. Acestea nu pot fi însă ocupate din lipsa bugetului. „Având în vedere faptul că un asistent maternal poate lua în îngrijire doi copii, nu mai puţin de 546 de copii ar avea o soartă mai bună şi ar şti ce înseamnă căldura unui cămin. Nu ar mai sta prin centre, care şi acestea sunt vechi, nemodernizate, suprapopulate”, explică Ciprian Groza, şeful adjunct al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Galaţi.

Citit 1414 ori Ultima modificare Luni, 29 Decembrie 2014 19:56

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.