SCHELA, la mâna transformatoarelor şi a zăpezii (FOTO)
Foto: Foto Mihai Angheluţă

SCHELA, la mâna transformatoarelor şi a zăpezii (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Marţi, 30 decembrie, la o zi de la ultimii fulgi şi oprirea viscolului, din "autogara" improvizată sub semnul "Oprirea interzisă!", un microbuz pleca nins bocnă din Piaţa Energiei către Schela. "Dar prin Independenţa, ne avertizează şoferul, că-i dop de zăpadă după Smârdan". 

N-am mai întrebat şi cât costă biletul, fiindcă distanţa e aproape dublă. În ce priveşte drumul impracticabil, şoferul avea dreptate. I-am văzut începutul cu ochii noştri.

Cine are treabă dă la zăpadă

Un fermier din marginea Smârdanului angajase un tractor cu lamă şi dădea tacticos la o parte nămeţii ce troieneau urcuşul de la ieşirea spre Schela. "Eu am de lucru zilele astea, că vine Anul Nou, n-am timp s-aştept să vină ăia de la drumuri." O pereche de tineri localnici din buza satului ne-au confirmat că ultima oară trecuse prin zonă un utilaj de deszăpezire cu o zi înainte, la 7.00 dmineaţa, când a început viscolul. "De când a stat, n-a mai mişcat nimic pe-aici", ne-a precizat bărbatul.

Oricum, şi până la ieşirea din Smârdan ajunsesem nu fără peripeţii, chiar dacă rulam avântat într-un 4x4 nou-nouţ. Atât de avântat încât era cât pe ce să trecem fără să auzim strigătele disperate din dosul unei maşini de poliţie rurală parcată pe marginea drumului. "Nu aveţi cum să ajungeţi la Schela. Nu încercaţi că nu vă dau drumul, ne-a avertizat un poliţist local secondat de colegul său de la Rutiera naţională. Au fost şi cei de la televiziune şi nu i-am lăsat. Că dup-aia sunaţi la 112 dacă vă blocaţi şi noi răspundem fiindcă v-am lăsat să treceţi!"

După ce am vorbit cu fermierul transformat în drumar, a trebuit să revenim în Galaţi, şi s-apucăm drumul către Tecuci ca să ocolim peste 20 km prin Independenţa, Slobozia Conachi şi Izvoarele. Ştiam oricum ce ne aşteaptă, de la şoferul de maxi-taxi. Cu siguranţă însă, mulţi neavizaţi au aflat abia la Smârdan că nu se poate trece, adăugând pe banii şi nervii lor cei peste cinci kilometri dus, cinci întors deoarece autorităţile nu i-au anunţat: că DJ 251 era impracticabil între Galaţi şi Schela. 

Comuna nimănui                                                            

Prin Independenţa, dacă nu ştii sau nu întrebi, poţi să ratezi comuna cu nume de instalaţie petrolieră. La Slobozia Conachi, bifurcaţia marchează Galaţiul, la 25 km, dar nu pomeneşte Schela. Şi prin câmp te aşteaptă alte capcane, drumul este deszăpezit doar pe un fir, subţire cât să treci cu un microbuz "la oglindă" de nămeţi. Vântul a stat, soarele e orbitor, zăpada e tot pe drum, rostogolită de pe câmpurile cu tulpini iţindu-se de la ultimul recoltat. Ne-am strecurat cu grijă pe lângă cârduri de autoturisme fiindcă orice abatere în troienele lăsate în urma lamei se putea lăsa cu împotmoliri chinuitoare, în special pentru autoturismele de oraş, cu tracţiune doar pe două roţi.

De la colonia Petromului, unde se află locuinţele petroliştilor, baza de lucru şi o staţie de transformare de înaltă şi medie tensiune, drumul era deszăpezit aproape la negru, exceptând gheaţa pe care nu găseai bob de antiderapant. Până în centrul Schelei se vedea că se lucrase gospodăreşte, chiar dacă nu până la asfalt dar măcar se putea circula şi cu bicicleta pe drumurile netezite frumos.

Legenda galeriei foto de mai jos:

1 - Microbuzul albit de viscol, gata de plecare la Schela pe ocolite, 2 - Fermier deszăpezindu-şi singur drumul, la marginea Smărdanului, 3 - Tineri localnici care n-au mai văzut deszăpezire de când a început viscolul, 4 - Poliţia lasă doar localnicii până la marginea comunei Smârdan, 5 - Drum bun dar impracticabil, 6 - Intersecţia din Slobozia Conachi către Schela, 7 - Printre nămeţi, către "emiratul"  din inima judeţului Galaţi, 8 - Primăria Schela a rezolvat troienele din propria-i ogradă, 9 - Dusterul viceprimarului veghează deszăpezirea

 

 

Electricitatea şi drumarii au sosit împreună cu noi

Când am ajuns la Primărie, mulţi localnici erau în drum, să afle când circulă microbuzul spre Galaţi şi, eventual, să-şi reînnoiască abonamentele. De la ei am aflat că tocmai le venise şi curentul în case, după aproape 30 de ore de întrerupere. Împărţindu-se între întrebările consătenilor şi ale noastre, viceprimarul Ionel Neamţu s-a arătat bucuros să mergem împreună până la drumul care leagă Schela de Galaţi prin Smârdan, să vedem dacă a fost deszăpezit.

"Au tăiat copacii de pe marginea drumului, dar din buturugi cresc lăstari care adună toată zăpada asta. Toată vara au lăsat să crească bălăriile de pe marginea drumului şi iarna ne întroienim", ne arată cu năduf zăpada cât viţelul de-o parte şi de alta a DJ 251 în timp ce ieţim din comună către primul deal spre Galaţi.

Mândru posesor de Duster negru, impecabil la cei patru ani vechime şi aproape 150 de mii de kilometri, vicele nu ştie să ne spună exact cum merge transportul în comun până la Galaţi. Nici dacă se fac curse pe ocolite, prin Independenţa. "Nu cred, fiindcă le e frică şi şoferilor, că n-au licenţă pe un astfel de trase..." Dar ştie că microbuzul care tocmai ieşea cu spatele din nămeţi, în faţa noastră, stătuse troienit acolo de la prima oră a dimineţii zilei precedente, de când a încercat s-o ia către Galaţi, pe drumul normal, prin Smârdan.

Şoferul acestuia, zgribulit şi agitat după un telefon cu şefii săi, se dă jos din maşina care se încălzea veselă în ralanti, dup-atâtea ore de încremenire. Vine direct la Ionel Neamţu: "Domnu' vice, sincer, îmi pare rău, şi-au bătut joc de mine. Că nu eram eu nebun să plec dacă ştiam că nu se poate trece, să mă împotmolesc. Dar am vorbit cu şefii mei să vină aici să-i pun faţă-n faţă cu cine susţine că m-a avertizat pe mine să nu plec..."

Dar totul trecuse deja, microbuzul îngheţat fusese recuperat dintre nămeţi cu ajutorul a două buldozere sosite cu puţin timp înainte de a ajunge noi la Schela. În faţa noastră, deszăpezeau în viteză şi cu spor, câte jumătate de kilometru într-un sfert de oră, dar pe o lăţime cât să treacă o singură maşină. Poliţia locală vine din urma noastră şi tot la Neamţu se duce direct.

"Nu e bine ce fac ăştia, dom' vice. Păi nu fac şi refugii să poată să se intersecteze din sensuri opuse?", se sfătuiesc oamenii legii cu alesul local. Până la urmă, se duc poliţiştii să-i ajungă din urmă pe drumari şi să le bată obrazul pentru cum dau cu lama... "N-au nicio treabă cu noi, ne spune viceprimarul, nu ştim ai cui sunt, de la ce firmă, şi nici nu putem să fim indiscreţi că după aia ne mai alegem şi cu vorbe de dulce..."

Un loc numai bun de plecat

În centrul comunei, soarele de dup-amiază şi venirea curentului electric a mai dezmorţit lumea. Laura Dumitraşcu locuieşte la bloc în Schela şi, de când a dat zăpada, n-a putut ajunge la Galaţi, la firma unde vinde materiale de consrucţii. "E închidere de an şi aveam o mulţime de lucruri de rezolvat, dar n-am avut cu ce s-ajungem la oraş nici ieri (luni, n.n.), nici azi. Şi să mai şi stai de 24 de ore fără curent, fără telefoane, fără televizor, cu copil mic... Cei care nu au sobe au tremurat de frig în case. Le-a îngheţat şi apa în centrale". Femeia este foarte supărată pe autorităţile judeţului, pe Prefectură şi nici în presă nu mai are încredere până nu vede ce vom da în ziar.

Un consătean, Iulian Borcea, este şi mai revoltat, fiindcă el este "cetăţean european cu drepturi depline" şi noi ne-am permis să-l fotografiem pe domeniul public, agitându-se în salopeta-i roşie pe lângă viceprimar. Aşa că ne-am prevalat şi noi de dreptul nostru deplin la informare şi am intrat în barul cumnatului său, vizavi de sediul poliţiei.

Fum şi mulţi tineri înăuntru, fericiţi că, în sfârşit, merg iar aparatele de joc de când a venit curentul. Sorin Moscu îşi lasă afacerea în grija soţiei cât lucrează el ca şofer în Marea Britanie. "Plec înapoi în Anglia, ce să fac aici? Să muncesc la golani în România, să mă plătească la 6-7 luni - că ei cică iau banii la termen de la beneficiari - şi eu să mai stau şi fără lumină în casă...  Şi iarna trecută, şi anul ăsta, când a mai plouat şi a îngheţat, tot aşa, cu orele, s-a luat curentul. Şi nu e pe câmp defecţiunea, cum spun ei. Acolo e staţie de înaltă tensiune, n-avem noi treabă cu aceea. Au picat transformatoarele de prin sate, este unul şi aici în spatele Primăriei, mai la vale. Mergeţi şi vedeţi dacă sunt urme proaspete..." Erau. Se dăduse şi zăpada la o parte temeinic, cu lamele, să poată intra maşini.

Legenda galeriei foto următoare:

1 - Cetăţeanul european Borcea, supărat pe toată lumea, 2 - Viceprimarul Schelei, Ionel Neamţu, între cetăţeni, 3 şi 4 - Şoferul şi microbuzul care s-au împotmolit pe drumul spre Galaţi de cum a ânceput viscolul, 5 - Deszăpezirea a început în grabă, la o zi după oprirea ninsorii, 6 - Poliţia scrutează nemulţumită drumul eliberat de mântuială, 7 - Viaţa merge înainte în comuna izolată şi fără curent electric, 8 - "Englezul" Sorin Moscu, nerăbdător să plece din nou în civilizaţie, 9 - Un transformator care nu o dată i-a lăsat pe cei din Schela în frig şi pe întuineric

 

Cei din Schela nu sunt conectaţi la firul bun

"Noi, aici, suntem sat fără câini. L-au huiduit pe Bacalbaşa când a venit în campanie electorală, când nu era încă UNPR-ul, de care ţin primarul şi vicele, aliat cu PSD-ul. Şi de-atunci numai aşa ne merge... Uite şi mata, aşa se face o deszăpezire, pe un singur sens? Dar asta nu-i nimic, anul trecut am stat şi 10 zile izolaţi" reflectează Moscu, privind la pozele făcute de noi cu "volele" din câmp.

Cei din Schela ajung greu la Galaţi, "ca sardelele în maxi-taxi. Maşina are 20 de locuri şi urcă pe puţin 30 de inşi. Fata mea merge la şcoală şi, dacă ridică picioarele în sus, n-are cum să cadă pe podea, aşa stau de înghesuiţi" se revoltă Moscu. După Revelion, abia aşteaptă să plece iar în Anglia, la muncă.

Trecem iarăşi, la întoarcere, pe lângă micul cartier al lucrătorilor de la Petrom, situat vizavi de staţia de transformatoare de înaltă şi medie tensiune a celor de la Electrica. Blocuri îngrijite, parcări deszăpezite impecabil, drumul curat. Câţiva muncitori ieşiţi din tură ne spun că ei n-au avut probleme cu tensiunea nici când a fost viscolul în toi. Iar drumul către Slobozia Conachi l-au deszăpezit pe un fir utilaje de care s-a-ngrijit compania. Dar erau curioşi să afle dacă s-a deblocat şi drumul direct, rpin Smârdan, să poată ajunge mai uşor la Galaţi.

La Slobozia Conachi, doi localnici se odihneau la o ţigară, cu lopeţil sprijinite de un gard. Tocmai fuseseră să dea zăpada din jurul unei fântâni. Nici ei n-au avut curent luni, în ziua ninsorii, de la 11 dimineaţa până noaptea, la 10. Acum, o jumătate din sat iar nu are. "Alţii merg pe lună şi noi n-avem nicio apă curentă că n-are cu ce merge hidroforul."  Au sunat la Electrica, pe numărul de pe factură, 0236-929, dar "nu răspunde nimeni! Dar dacă nu plătesc factura, să vedeţi cum mă apelează la contor. Cu ton de decuplat", ne spune cel mai mucalit dintre săteni, un bărbat trecut de 40 de ani, îmbrăcat cu o geacă albastră.

"Nu e, domnule, de la avarii pe câmp. Acolo, la Negrea, unde spun ei, ăla e transformator de forţă, duce curentul la Galaţi, în partea ailaltă, la Tg. Bujor. Ce-aţi văzut acolo, vizavi de colonie, e staţie de 110 kV, cea mai mare din tot judeţul, cum e aia de la combinat. La noi ce se strică sunt transformatoarele astea, de aici (şi arată spre unul ca cel pe care l-am văzut şi noi la Schela) şi pe valea satului. Ce treabă are ăla de la Negrea dacă eu aici (arată curtea din spatele lui) am curent şi vecinul de peste drum nu are?" "Deci astea de aici, din sat sunt stricate?", întreb gulerul geci albastre tras până aproape de ochi. "Dar cine ştie? Aţi văzut pe careva de la Electrica pe-aici? Oamenii taie porcul, au venit Sărbătorile, sucursala Muntenia trăieşte şi încasează..."


Şi totuşi, independenţa energetică, dată de câmpurile de petrol din jur se vede cât de cât. În cartierul Petrom, la trei kilometri de Schela şi alţi cinci-şase de Slobozia-Conachi, e curat, cald şi bine. În "emiratul" de acolo nu se întrerupe niciodată curentul, iar compania a deszăpezit cu mijloace proprii drumul, înaintea utilajelor contractate de Consiliul Judeţean. Fiindcă acestea nu şi-au făcut treaba, nici cei de la Electrica n-au putut veni la timp să repare defecţiunile. Fiindcă nu e curent, oamenii nu mai au nici cum să-şi încarce telefoanele, să le bată obrazul autorităţilor. Iar cercul vicios se învârte la fel, an de an.

Nici noi, dacă nu ne duceam până acolo, nu aveam de unde să ştim că drumul spre Schela este de două ori mai lung şi deszăpezit doar de cei care au cu adevărat treburi ce nu suportă amânare. Asta dacă au cu ce. Dacă nu, se îngrămădesc în microbuzul care riscă amenzi luând-o pe ocolite sau în următorul, cel de Pechea, care îi lasă la Slobozia-Conachi, şi apoi o iau la noroc, cu o maşină de ocazie sau pe jos, spre Schela. Oricum, dacă-i apucă noaptea pe drum, măcar se obişnuiesc cu frigul şi întuinericul. Fiindcă asta-i aşteaptă şi acasă când se înteţesc iarna şi nepăsarea autorităţilor.

Legenda imaginilor din setul următor:

1 - Staţia de 110 kV, peste drum de colonia Petrom, 2 şi 3 - Locuinţele de serviciu ale petroliştilor, 4 şi 5 - Drumul dintre Schela şi Slobozia Conachi, tot prost deszăpezit şi în a doua seară după viscol, 6 - Localnici din Slobozia Conachi povestind despre mersul pe lună şi apa de la fântână, 7 - Un număr la care nu răspunde nimeni, 8 - În aşteptarea unui ultim microbuz spre casă, 9 - Năvală pe un traseu care să ducă mai aproape de Schela

 

 

Citeşte şi: IARNA LA GALAŢI/ Trei drumuri judeţene NU VOR FI DEBLOCATE prea curând

Citit 7929 ori Ultima modificare Joi, 01 Ianuarie 2015 11:18

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.