SALARII MĂRITE cu 100 de lei pentru medici şi asistenţi sociali

SALARII MĂRITE cu 100 de lei pentru medici şi asistenţi sociali
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Sindicaliştii spun că vor cere creşterea cu încă zece la sută, pe parcursul lui 2015


Peste 4.000 de gălăţeni care muncesc în Sistemul public de sănătate şi în cel de Asistenţă socială primesc salarii mai mari cu 100 de lei impozabili începând cu acest an. Concret, fiecare angajat urmează să ia în plus la salariul pe luna ianuarie suma de 75 de lei. Măsura a fost luată de guvernanţi la sfârşitul lunii octombrie 2014, printr-o ordonanţă de urgenţă, în urma negocierilor repetate cu Federaţia Sanitară Sanitas.

Sanitas continuă revendicările

Reprezentanţii Federaţiei Sanitas anunţau anul trecut că un protest de amploare era programat să aibă loc pe data de 29 octombrie 2014, dacă angajaţii din Sănătate nu primesc din 2015 salarii majorate cu 100 de lei impozabili. Constrânşi în parte de aceste ameninţări, dar şi cu perspectiva alegerilor prezidenţiale care se apropiau, membrii Guvernului Ponta au decis să aprobe această creştere salarială. Deşi protestul a fost anulat, sindicaliştii declarau încă de atunci că sunt mulţumiţi doar în parte de rezultatul obţinut.

"Solicitările noastre nu s-au încheiat în acel punct. Chiar şi cu această majorare, salariile multor angajaţi rămân sub limita decenţei. Am hotărât din acest motiv să mergem mai departe pentru a obţine toate drepturile salariale ale angajaţilor pe care îi reprezentăm şi pentru a corecta toate inechităţile salariale. Milităm de asemenea pentru pentru o reclasificare a spitalelor publice şi pentru eliminarea birocraţiei care sufocă activitatea centrelor de transfuzie", a precizat Paraschiv Sălăvăstru, preşedintele Sanitas Galaţi.

Un tratat de medicină costă în jur 300 de lei

Mihaela Patriciu este medic rezident neonatolog în anul IV. După ce a terminat Facultatea de Medicină din Galaţi, datorită mediei mari obţinute la concursul de Rezidenţiat, Mihaela a putut alege să înveţe meserie pe un loc disponibil la Spitalul de Obstetrică-Ginecologie „Cuza Vodă” din Iaşi.

„Creşterea salariilor este un lucru bun, însă suma este prea mică. În anul IV, salariul meu este de aproximativ 1.500 de lei, la care se adaugă o bursă lunară de 670 de lei. Din aceşti bani trebuie să plătesc chiria, utilităţile, să mănânc, să merg la congrese, să-mi cumpăr tratate (un tratat costă în jur de 300 de lei – n.r.) de specialitate şi să-mi cumpăr de îmbrăcat. Concomitent cu perioada de rezidenţiat urmez şi doctoratul, pentru care am nevoie de cărţi în plus”, explică tânăra.

În Irlanda, spre exemplu, un rezident în anul IV la neonatologie are un salariu de 2.000-2.200 de euro pe lună, bani suficienţi atât pentru întreţinerea lunară, cât şi pentru materialele didactice necesare.  

Măsuri pentru 2015

Alături de majorarea de 100 de lei, salariile minime ale angajaţilor din cele două sectoare au crescut din acest an de la 900 la 975 de lei. În total, aceşti angajaţi primesc o majorare salarială de 150 de lei: 75 de lei de la începutul anului, corespunzând creşterii salariului minim, şi 75 de lei din luna iulie, corespunzând creşterii salariale aprobate de guvern. Alături de alte revendicări programate pentru anul 2015, sindicaliştii Sanitas au anunţat că vor face presiuni la Guvern, pentru ca salariile să fie majorate în 2015 cu zece la sută. Această creştere ar trebui să aibă loc pe etape, potrivit lui liderului Sanitas Galaţi.

2013 şi "Marşul tăcerii"

Peste 10.000 de cadre medicale, printre care s-au numărat şi renumiţii chirurgi Gheorghe Burnei şi Ioan Lascăr, au participat, în noiembrie 2013, la „Marşul tăcerii”, o manifestare fără precedent în rândul angajaţilor din sistemul de sănătate. Un lanţ uman lung de câţiva kilometri, format din medici, asistenţi medicali, farmacişti, medici stomatologi şi studenţi au protestat în urmă cu aproape un an în Bucureşti. Angajaţii din sistemul sanitar s-au aflat, în intervalul 14 -16 octombrie 2013, în grevă japoneză. În total, peste 14.000 de medici şi 50.000 de asistenţi medicali au plecat din România de când s-au deschis graniţele Uniunii Europene.

Citeşte şi: INTERVIU cu liderul FEDERAŢIEI SANITAS Galaţi: "Sănătatea - prioritate nu doar ca slogan politic"

Citit 2853 ori Ultima modificare Miercuri, 14 Ianuarie 2015 20:31

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.