"Viaţă de schimb", un SPECTACOL TOTAL, duminică, la Teatrul Dramatic

"Viaţă de schimb", un SPECTACOL TOTAL, duminică, la Teatrul Dramatic
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

"Viaţă de schimb" este fără îndoială o reprezentaţie care rămâne în memorie. Pe timpul celor două ore, râzi, plângi şi speri, pentru ca mai apoi să nu poţi ieşi indiferent din sală. Pornind de la piesa cu acelaşi nume scrisă de Victor Cilincă, echipa Teatrului Dramatic "învie" o lume distopică (cuvânt apărut prin derivaţia de la termenul utopie şi care se aplică unei lumi imaginare şi negative - n.r.). Viaţa locuitorilor acestei lumi este controlată în totalitate de un stat poliţienesc. Orice gest, cuvânt sau sentiment care se abate de la linia trasată de cei care deţin puterea este sancţionat brutal şi fără întârziere.

Societatea-închisoare

Paradoxal, deşi o societate dezumanizată, criminalii sunt pedepsiţi tocmai cu pretextul că atunci când ucizi un om ucizi toată umanitatea prin el. Din lumea imaginată în "Viaţă de schimb" lipsesc închisorile, iar oamenii care ucid sunt forţaţi să-şi părăsească vechea identitate şi să intre în pielea celui pe care l-au omorât. Nu li se permite să fie nici mai buni, nici mai slabi decât victimele lor. O astfel de societate este ea însăşi o închisoare.

Un proiect riscant

Regizarea unei distopii este în sine un proiect riscant, genul mulându-se cu precădere în proză. Cel care şi-a asumat riscul a fost chiar directorul teatrului, Cristian Gheorghe. "E un proiect foarte drag, pe care doresc să-l realizez de trei ani, de când am citit piesa.

A fost dificil, pentru că a trebuit să creăm o lume distopică, o lume inexistentă, care ar putea, însă, deveni realitate peste ceva timp, o lume în care tema principală este lipsa libertăţii, dezumanizarea, mecanicizarea. E o irealitate care ar putea deveni realitate, dacă nu vom avea grijă de caracteristica noastră cea mai de preţ - umanitatea. E un spectacol care are de toate: dinamism, acţiune, dramă, comedie, sensibilitate, romantism, tot ceea ce există pe această lume în care noi încercăm să trăim cât mai frumos", a explicat regizorul.

Decorul, o metaforă pentru spectacol

Premiera pe ţară a spectacolului "Viaţă de schimb" a avut loc sâmbăta trecută, 17 ianuarie, în faţa unei săli arhipline. Şi în seara următoare premierei, biletele au fost aproape epuizate. Spectacolul va fi jucat şi duminica aceasta de la ora 19,00, în sala mare a Teatrului Dramatic.

Scenografia este semnată de Lăcrămioara Dumitraşcu, aceasta nefiind la prima colaborare cu teatrul gălăţean. Şi pentru ea, realizarea decorului şi a costumelor a fost o adevărată provocare, pentru că a trebuit să reconstruiască de la zero o altfel de lume, dispunând de mijloace financiare minime.

Cât costă biletele

Din distribuţie fac parte 16 actori: Ciprian Braşoveanu, Oana Preda Gheorghe, Aureliu Bâtcă, Gabriel Constantinescu, Petrică Păpuşă, Dan Căpăţână, Vlad Ajder, Florin Toma, Mihaela Lecca-Gorea, dar şi debutanţii Ionuţ Moldoveanu şi Flavia Călin. De asemenea, vor juca şi patru studenţi la actorie - Virgil Tăbuş, Ştefan Forir, Răzvan Clopoţel, Bogdan Culeaşă şi copilul David Alexandru Gheorghe.

Preţul unui bilet întreg este de 18,9 lei, iar cel cu reducere pentru elevi, studenţi şi pensionari este de 10 lei.

Sâmbătă elveţiană

În prima zi a sfârşitului de săptămână, tot de la ora 19,00, în sala mare a Dramaticului va fi jucată piesa "Pană de automobil", după textul cunoscutului scriitor elveţian Friedrich Dürrenmatt. Regia artistică este semnată de Radu Nichifor, iar din distribuţie fac parte Lucian Pînzaru, Gheorghe V. Gheorghe, Stelian Stancu, Vlad Vasiliu, Dan Căpăţână, Ioana Citta Baciu şi Liliana Lupan.

Citeşte şi: PREMIERĂ NAŢIONALĂ la Teatrul Dramatic: "Viaţă de schimb" - un spectacol-eveniment pentru Galaţi (FOTO & VIDEO)

Citit 1339 ori Ultima modificare Joi, 22 Ianuarie 2015 17:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.