"Profesioniştii Galaţiului"/ Sorin Teodorescu, ARTISTUL care sculptează în piele (FOTO)

"Profesioniştii Galaţiului"/ Sorin Teodorescu, ARTISTUL care sculptează în piele (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

* Meseria de artist tatuator, mult mai grea decât se crede


Sorin Teodorescu sau "Zombie" este unul dintre cele mai cunoscute nume din lumea pasionaţilor de tatuaje din România, în acest moment fiind unul dintre cei mai buni tatuatori pe plan european. Pe lângă creaţiile sale ingenioase, "Zombie" s-a specializat şi în repararea prostiilor făcute de alţii. "Este mult mai complicat să vii să tatuezi şi să repari ceva făcut prost de alţii decât să faci tu ceva de la zero. Practic, trebuie să creezi o poveste pe piele, pornind de la o schiţă proastă, făcută de un amator", explică acesta. Simboluri, personaje de desene animate, portrete, tribale, practic nu este gen de tatuaj pe care să nu-l fi executat artistul gălăţean în cei peste 15 de ani de activitate.

A început lucrul în primul an de liceu şi de atunci nu s-a oprit. „Prima dată am tatuat în clasa a noua, iar instrumentele erau nişte improvizaţii făcute de mine. Primul tatuaj a fost un craniu acoperit cu o cască nazistă, pe omoplatul unui prieten".  Acum are cele mai bune materiale şi aparate de pe piaţă, spre exemplu pistolul pe care îl foloseşte costând peste 1.000 de euro. Preferă să refuze o comandă decât să facă rabat de la calitate. Sorin spune că îşi aminteşte absolut fiecare tatuaj pe care l-a realizat, şi este mândru de fiecare în parte.

Din punctul său de vedere şi în lumea acestui tip de artişti sunt oameni care mimează profesia. „Şi la tatuatori sunt diferenţe. Una este să tatuezi, alta este să mâzgăleşti. În România la ora actuală nu s-a înţeles încă ce înseamnă exprimare liberă", explică acesta. Deşi este printre cei mai repurtaţi artişti tatuatori gălăţeni, arta sa nu se rezumă numai la pictarea pielii clienţilor. Este şi sculptor şi pictor, iar străinii se arată din ce în ce mai interesaţi de operele sale. De altfel, având în vedere că domeniul său de expertiză nu îi aducea prea multe satisfacţii financiare, Sorin Teodorescu a ales să plece la Barcelona, un loc în care se poate exprima mai liber. „Nu sunt vreun super educat, dar sunt îndeajuns de cerebral încât să-mi cunosc potenţialul şi să tind spre lună nu spre vila dintre blocuri", explică Sorin.

Viaţa l-a supus unor încercări ce pe alţii i-ar fi descurajat. Au fost zile în care nu a avut ce pune pe masă. Au fost perioade în care a pierdut totul. Cu toate acestea s-a ridicat şi a luat-o de la capăt, fără regrete, cu zâmbetul pe buze. A avut patru saloane de tatuaj în Galaţi, a lucrat în Italia, a plecat în Spania, unde şi-a rupt ambele picioare. A fost nevoit să se întoarcă pentru un scurt timp acasă. A plecat din nou.

Are un băieţel, în vârstă de doi ani. Speră să îi poată oferi tot ceea ce nu a avut el vreodată. Din păcate, departe de România. "Nu m-aş întoarce, în niciun caz. Deocamdată nu există în România o mentalitate a oamenilor care să-i facă să accepte stilul meu de tatuaj. Până acum, în Galaţi, am avut nu mai puţin de patru saloane de tatuaj, dar am ales totuşi să plec din ţară. Diferenţa este că în România poţi câştiga cam 1.000 de euro pe lună, în timp ce afară poţi ajunge până la 10.000", explică artistul. Din banii câştigaţi din artă vrea să îi ajute şi pe alţii. pe cei care au cu adevărat nevoie. De când a ajuns la Barcelona donează cinci procente din câştiguri copiilor orfani şi celor care se află în situaţii precare.

Tată, artist, nonconformist

Sorin Teodorescu are 33 de ani, iar de doi ani şi-a mai adăugat o meserie la CV, cea de tătic al lui Helios. A tatuat vedete şi oameni de rând. A declinat o ofertă de câteva zeci de mii de euro pentru o sculptură , "Arcaşul", fiind convins că arta sa valorează mult mai mult de atât. Speră ca la un moment dat să fie expus în marile galerii ale lumii, de preferat în timpul vieţii sale.

Citit 7473 ori Ultima modificare Duminică, 25 Ianuarie 2015 18:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.