Cât costă să afli RH-ul şi GRUPA DE SÂNGE, analize necesare pentru DOSARUL ELECTRONIC DE SĂNĂTATE
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Cât costă să afli RH-ul şi GRUPA DE SÂNGE, analize necesare pentru DOSARUL ELECTRONIC DE SĂNĂTATE
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

* Dosarul poate fi activat în aproximativ un minut, la orice control medical * Pacienţii care nu-şi cunosc grupa de sânge şi RH-ul vor fi nevoiţi să plătească pentru a le afla


Atunci când un pacient are nevoie de servicii medicale de urgenţă, informaţiile din “Sumarul de urgenţă” sunt foarte importante pentru medicul care trebuie să ia rapid cea mai bună decizie medicală pentru a-i salva bolnavului viaţa. RH-ul, grupa sanguină, alergiile la medicamente şi bolile de care suferă sunt informaţii care, dacă sunt ştiute, pot face diferenţa dintre viaţă şi moarte.

După ce reţeta electronică a dat startul, iar cardul a continuat drumul digitalizării sistemului naţional de sănătate, dosarul electronic de sănătate (DES), care va conţine şi elementele menţionate mai sus, încheie acest trio, despre care autorităţile spun că va aduce transparenţă în modul în care sunt cheltuiţi banii publici din Sănătate şi va permite un diagnostic mai rapid şi mai eficient. Guvernanţii au aprobat recent normele metodologice necesare pentru completarea DES.

La cererea pacientului

Potrivit reprezentanţilor Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), iniţializarea DES este făcută doar la cererea pacientului, cu ocazia oricărui consult la doctor, de către orice medic care deţine o semnătură electronică calificată. Iniţializarea înseamnă încărcarea în Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) a istoricului medical al pacientului începând din 2010, anul din care există sistem centralizat. Dosarul electronic al pacientului conţine informaţii medicale despre respectiva persoană, adunate la nivel naţional de la toţi furnizorii de servicii medicale care au intrat în contact cu pacientul.

Procesul durează un minut

Până în prezent, peste 3,8 milioane de pacienţi au iniţializat Dosarul Electronic de Sănătate (datele sunt disponibile doar la nivelul întregii ţări - n.r.). Extrapolând, rezultă că în jur de 100.000 de gălăţeni au activat deja acest instrument. Iniţializarea unui DES ar dura în jur de un minut, potrivit unui comunicat al CNAS. Pacientul este unicul proprietar al dosarului. Dacă are acces la internet persoana poate intra oricând în dosar, cu ajutorul unor parole pe care medicul care constituie DES i le va înmâna. Adresa de internet la care dosarul poate fi verificat este www.des-cnas.ro/pub/. Apăsaţi apoi butonul "Accesaţi DES", după care introduceţi, în căsuţa din mijloc, CNP-ul. Dacă, după ce aţi apăsat butonul din dreapta, nu puteţi intra în sistem, înseamnă că dosarul nu este încă activat.

Cum te ajută

"Dosarul electronic este un instrument de lucru foarte important. Medicul va putea vedea în timp util ce tratament a urmat pacientului, precum şi istoricul medical al acestuia. De asemenea, atunci când medicul va vedea în dosarul electronic că pacientul a efectuat de curând setul de analize pe care voia să i-l prescrie, va putea să-i recomande şi alte consultaţii, fără a mai consuma fonduri şi timp cu analizele deja făcute" a explicat dr. Elena Vrabie, preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Galaţi.

Cum sunt aranjate informaţiile

DES va conţine toate informaţiile medicale care, în prezent, sunt trecute pe hârtie în fişele de observaţie, în foile de observaţie şi în registrele de consultaţii ale pacienţilor. Persoana va putea vedea cine i-a accesat dosarul, precum şi ora, ziua şi IP-ul calculatorului de pe care s-a făcut acest lucru. Informaţiile din dosar sunt împărţite în cinci module. Modulul "Sumar de urgenţă" este accesibil tuturor medicilor în vederea realizării actului medical, fără a fi necesar acordul pacientului. Modulele "Istoric medical", "Antecedente declarate de pacient", "Documente medicale" şi "Date personale" sunt accesibile medicilor, doar cu acordul pacienţilor.

Ce se plăteşte

Gălăţenii care vor, spre exemplu, ca RH-ul şi grupa de sânge să le fie trecute în DES, dar nu ştiu aceste date, vor fi nevoiţi să plătească pentru a le afla, deoarece CNAS nu decontează aceste analize. Pentru aflarea RH-ului şi a grupei de sânge o persoană trebuie să plătească în jur de 50 de lei.

 

Citit 75101 ori Ultima modificare Luni, 26 Ianuarie 2015 18:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.