Musical pentru copii la Teatrul Dramatic: "Personajele evadează" cu grupul Voces

Musical pentru copii la Teatrul Dramatic: "Personajele evadează" cu grupul Voces
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* În premieră absolută: un musical cu şi pentru copii, testat la Galaţi înainte de San Remo


Primul musical cu elevi şi pentru elevi va avea premiera astăzi, 30 ianuarie, începând cu ora 12,00 la Teatrul Dramatic. Este vorba de spectacolul susţinut de multipremiatul grup (condus de Monica Măciuceanu) "Voces" - intitulat "Personajele evadează". Scenariu şi regia aparţin lui Radu Horghidan, în timp ce muzica şi versurile poartă semnătura lui Dan Eugen Drăgoi. Coregrafia este realizată de Oana Rusu, scenografie de Rodica Gherghinoiu, iar costumele de Vali Cuţov.

Voces va participa cu acest musical la prestigiosul festival de la San Remo, dar îşi doreşte să testeze reacţia publicului aici la Galaţi şi să strângă nişte fonduri necesare deplasării în Italia. Prin urmare, spectacolul va putea fi vizionat şi sâmbătă, 31 ianuarie, începând cu ora 12,00 şi luni, 2 februarie de la 19,00, tot la Teatrul Dramatic.

Pledoarie pentru lectură prin muzică

"Piesele au un grad ridicat de dificultate, dar sunt deosebit de expresive, iar scenariul este măiestrit condus, atât pentru a pune în evidenţă calităţile interpretative ale micilor artişti, cât şi pentru a susţine mesajul întregului proiect, care se poate rezuma la imperativul „Citeşte-mă!“. Este chemarea cărţii pentru tinerii absorbiţi din ce în ce mai mult de lumea virtuală a lui „de-a gata“, lumea ecranului care îţi sugerează tot, nemailăsându-ţi timp pentru a te bucura de viaţa reală, de exercitarea propriei imaginaţii", ne spune Eugen Dan Drăgoi.

Iată şi povestea: elevii unei şcoli din viitor se teleportează la un muzeu în care profesoara le prezintă „ultima carte de poveşti“, un obiect „primitiv“ pe care copiii din trecut îl cărau „într-un device numit ghiozdan“. Energia cărţii respective generează o perturbare a device-urilor de care copiii viitorului sunt legaţi organic. Asta pentru că personajele din carte, simţindu-se abandonate de cititori, încearcă să evadeze, pentru a scăpa cu viaţă, energia existenţei lor fiind direct legată de relaţia cu cititorii. Sub comanda vrăjitoarei rele (din Albă ca Zăpada), copiii sunt ademeniţi printr-o tabletă vrăjită şi sunt atraşi în lumea poveştilor, unde se deprind cu lectura, încurajaţi fiind de profesoară, cea care joacă şi rolul Cenuşăresei în lumea poveştilor. După ce sunt convinşi să citească, tinerii viitorului se întorc în lumea lor şi cu imaginaţia pe care numai cititul o poate da, reuşesc să le redea viaţa personajelor din poveşti, ajutându-le să evadeze din capcana uitării.

De la jazz, la hip-hop

Din punct de vedere muzical compozitorul abordează o paletă largă stilistică, de la jazz la hip-hop, accesibilizând discursul fiecărei generaţii şi categorii de public şi introducând subtil teme de circulaţie folclorică românească în orchestraţiile moderne.

Biletele costă 9 lei de persoană şi pot fi completate cu datele de identificare ale participanţilor la eveniment, apoi introduse într-o urnă, urmând ca, prin tragere la sorţi, un copil să poată deveni „cronicarul“ grupului Voces, însoţindu-l gratuit la San Remo. Alte premii vor consta în postere cu semnăturile membrilor grupului, şedinţe foto alături de membrii grupului, precum şi CD-uri audio cu piese din repertoriul grupului.

Citit 2287 ori Ultima modificare Joi, 29 Ianuarie 2015 17:38

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.