COMORI DE PATRIMONIU/ Doctorul Serfioti, oaspete permanent la Spitalul „Elisabeta Doamna”

COMORI DE PATRIMONIU/ Doctorul Serfioti, oaspete permanent la Spitalul „Elisabeta Doamna”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Bustul este realizat în bronz de cunoscutul sculptor Oscar Späthe


Doctorul Aristide Serfioti poate fi trecut el însuşi în lista comorilor de patrimoniu gălăţene. De amintirea lui Serfioti - medic militar, medic civil şi filantrop - se leagă astăzi unele dintre cele mai frumoase monumente de arhitectură din Galaţi. Cavoul de la Fileşti, unde medicul de origine greacă este îngropat alături de soţia sa, împacă perfect estul şi vestul Europei, prin combinaţia fericită a stilului bizantin cu cel gotic. Lăsată până nu de mult în ruină, casa doctorul de pe strada Domnească (numărul 52) este, după renovare, una dintre cele mai impresionante clădiri istorice ale oraşului.

Împărţit între două spitale

Deşi o altă unitate medicală din Galaţi îi poartă numele, în curtea Spitalului de Psihiatrie "Elisabeta Doamna", ascuns de ochii trecătorilor de pe strada Traian, este găzduit un bust despre care se spune că redă cu fidelitate fiecare trăsătură a feţei lui Aristide Serfioti. Aşezată pe un un soclu de piatră artificială înalt de peste trei metri, sculptura în bronz a fost realizată în jurul anului 1905, la scurtă vreme de la moartea medicului.

"Iniţiativa ridicării bustului a venit din partea Comitetului de Administraţie al Spitalului „Elisabeta Doamna - Caritatea Gălăţeană”, al cărui preşedinte era P.S.S. Episcop Pimen. În procesul-verbal al şedinţei acestuia, din 5 septembrie 1905, se menţionează: "Ca omagiu de pioasă recunoştinţă pentru eminentele sale fapte, Comitetul trebuie să-i ridice o statuie în faţa spitalului, care să amintească generaţiilor viitoare nu numai actele sale pline de nobleţe, dar şi figura acestuia, ce toată viaţa a fost pentru omenire un om de mare utilitate, cu ştiinţa, cu bunătatea şi cu punga sa".

Sculptura este impresionantă prin arhitectura cu totul deosebită", a precizat Marius Mitrof, consilier la Direcţia de Cultură şi Patrimoniu Galaţi.

Portret psihologic în bronz

Bustul a fost realizat de cunoscutul sculptor Oscar Späthe, apreciat în special pentru corectitudinea stilului şi pentru atenţia pe care o acorda detaliilor. "Dincolo de surprinderea asemănării fizice, Oscar Späthe a încercat să pătrundă în psihologia personajului, punându-i în evidenţă trăsăturile morale. Doctorul nu este îmbrăcat în uniformă militară, ci într-o vestimentaţie civilă, cu capul descoperit, impunând stimă şi respect", a adăugat Marius Mitrof.

Doctorul Aristide Serfioti a administrat şi condus timp de mai mulţi ani Spitalul "Elisabeta Doamna". În acea perioadă, instituţia se numea Spitalul „Elisabeta Doamna - Caritatea gălăţeană”. Datorită materialului din care este construită, sculptura este foarte durabilă. Potrivit specialiştilor în domeniu, bronzul era un material "la modă" în sculptură la începutul secolului al XX-lea, aşa cum se întâmplă astăzi cu plasticul, sticla, hârtia ori diverse materiale reciclabile.

Cine a fost Aristide Serfioti

Medicul Aristide Serfioti nu s-a născut la Galaţi. A venit pe lume pe 20 iulie în 1828, la Hydra (Grecia), ca fiu al Mariei şi al lui Chiriac Serphiotis. A urmat şcoala şi liceul în ţara natală, iar apoi a plecat în Germania, la München, unde a absolvit Medicina, în 1851. A profesat mai întâi la Viena, iar ulterior a ajuns în Moldova, din mai 1853 stabilindu-se la Galaţi. În 1857 a fost numit şef al Spitalului Militar, cu grad de colonel, după ce, din 1854, fusese medic de batalion, cu grad de locotenent, la Garnizoana Galaţi. A lucrat şi ca medic în spitalele civile, până în 1901.

Aristide Serfioti este cel care i-a organizat, pentru prima dată, după un model bucureştean, pe medicii gălăţeni în Societatea Medicală, fiind şi preşedintele acesteia între 1868 şi 1881. S-a implicat, de asemenea, în activitatea de Cruce Roşie, având o contribuţie importantă în timpul Războiului de Independenţă. Imediat după război, a cumpărat, de la familia Ghica, moşia Calica (actualul cartier Fileşti), unde a restaurat biserica „Sf. Treime”. Aristide Serfioti a murit pe 24 iulie 1905, în oraşul căruia i-a dedicat aproape întreaga viaţă.

A lăsat prin testament bani pentru îngrijirea bisericii, pentru acordarea unor burse studenţilor medicinişti, pentru înzestrarea mai multor familii tinere din Fileşti şi pentru azilul de copii. Cărţile sale au fost donate bibliotecii Liceului „Vasile Alecsandri” şi Societăţii Medicale din Galaţi.

Despre Oscar Späthe

Oscar Späthe a trăit între 1875 şi 23 noiembrie 1944. Pe lângă bustul doctorului Aristide Serfioti, Oscar Späthe a sculptat pentru Galaţi şi bustul lui Alexandru D. Moruzi (distrus de comunişti, după 1948), precum şi monumentul lui Ion C. Brătianu (statuia de lângă Elice - n.r.).

CITEŞTE ŞI: Cavoul doctorului Serfioti, MONUMENT unicat ÎN PARAGINĂ (FOTO)

Citit 2963 ori Ultima modificare Joi, 14 Ianuarie 2016 16:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.