După ani de aşteptare, TERAPII REVOLUŢIONARE pentru gălăţenii cu hepatita C

După ani de aşteptare, TERAPII REVOLUŢIONARE pentru gălăţenii cu hepatita C
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* În România vor fi introduse noi tratamente pentru hepatita C: tripla terapie şi terapia fără interferon * Noile terapii au rata vindecare între 80 la sută şi sută la sută


Veste bună pentru gălăţenii infectaţi cu virusul hepatitei C. Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Vasile Ciurchea, a anunţat că, în primul semestru al acestui an, vor fi introduse şi în România noile terapii pentru tratarea hepatitei C, respectiv tripla terapie şi terapia fără interferon (denumită „Interferon Free”).

"Nu aş vrea să vă dau o zi sau o săptămână, dar pot să vă spun că va fi într-un timp foarte scurt. Suntem gata să dăm drumul tratamentelor moderne în hepatită, dar nu o pot face de unul sigur, trebuie să colaborăm toţi - pacient, profesionişti, sistem de asigurări, Ministerul Sănătăţii, Ministerul de Finanţe, Agenţia Naţională a Medicamentului", a spus Vasile Ciurchea.

Aceste tratamente moderne, deja comercializate în Europa de Vest şi în Statele Unite ale Americii, vor fi folosite şi la noi în ţară, în speranţa că va creşte semnificativ numărul pacienţilor vindecaţi.

Şanse mai mari de vindecare

"Deja au trecut aproape două luni din anul acesta. Timpul trece şi noi aşteptăm să trecem la noile tratamente. Tripla terapie este mult mai eficientă, iar cea fără interferon, cea mai eficientă. În cazul dublei terapii, rata de răspuns virusologic bun şi îndelungat este de aproximativ 60 la sută, ori 40 la sută, dacă vorbim de recăderi, iar tripla terapie ar avea o rată de vindecare de 80, 90 la sută, chiar şi de sută la sută. Ne dorim mult să ajutăm cât mai mulţi pacienţi", a precizat dr. Dan Botezatu, medic gastroenterolog.

Toate medicamentele necesare acestor terapii sunt extrem de scumpe, costul unui tratament fără interferon putând ajunge să fie de trei ori mai mare decât cel al tratamentului clasic. Astfel, oficialii susţin că există încă discuţii referitoare la preţul pentru România al noilor medicamente, în aşa fel încât bugetul să le poată face faţă. S-a luat în calcul şi posibilitatea ca mai multe ţări membre ale Uniunii Europene să achiziţioneze împreună medicamentele, în aşa fel încât cantitatea achiziţionată să fie una cât mai importantă, fapt care ar duce la un discount mai mare din partea companiilor.

Ce pacienţi ar putea fi beneficiari

"În ceea ce priveşte categoriile de pacienţi care ar putea fi trataţi cu noile terapii nu facem nicio discriminare de sex, vârstă sau stadiul bolii. Ne vom axa pe pacienţii care nu răspund la vechile terapii. Dar, iniţial, trebuie făcute mai multe teste de sânge pentru a identifica genotipul hepatitei C, asta pe lângă clasica viremie. În România, genotipul 1 şi HLA ar răspunde cel mai bine la noile terapii. Sunt însă teste multe şi costisitoare, pe care nu ştim încă cine le va plăti. Aşteptăm să vedem ce se întâmplă", spune dr. Dan Botezatu.

Despre noile tratamente

Tratamentul care se foloseşte la ora actuală în spitalele din România este dubla terapie, în care se asociază Peginterferon şi Ribavirina. Pacienţii care nu răspund la această schemă terapeutică sau care se află în situaţia unei recăderi nu au momentan altă variantă terapeutică. Trebuie să respecte strict regimul de viaţă pentru hepatită C.

Noul tratament, „tripla terapie”, constă în administrarea unor medicamente mai puternice: se asociază Peginterferonul şi Ribavirina cu încă un medicament administrat pe cale orală, respectiv „Telaprevir“ sau „Boceprevir“.

În multe ţări din lume se recurge şi la cea de-a treia variantă, la fel eficientă - tratamentul fără interferon, denumit „InterferonFree”, care, conform specialiştilor, omoară virusul în aproximativ trei luni.

În 2013, un studiu efectuat de Ministerul Sănătăţii şi Institutul Clinic Fundeni arăta că cinci la sută dintre români sunt infectaţi cu virusul hepatic C, iar la nivelul judeţului Galaţi sunt, în evidenţe, cel puţin 25.000 de persoane care au acest tip de hepatită. Medicii spun însă că cifra nu este deloc una reală, pentru că mulţi nu ştiu că sunt infectaţi, deoarece boala nu se manifestă prin niciun simptom. În prezent, conform datelor primite de la Casa de Asigurări de Sănătate, 283 de gălăţeni beneficiază de tratament decontat de stat.


CITEŞTE ŞI: INVESTIŢII la Spitalul TBC/ Un corp al unităţii medicale va fi extins şi modernizat

Citit 6765 ori Ultima modificare Miercuri, 18 Februarie 2015 20:55

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.