TINERII ŞI ORAŞUL/ Câţi tineri gălăţeni s-ar înrola în cazul unui război?
Foto: Sursa foto: romaniatv.net

TINERII ŞI ORAŞUL/ Câţi tineri gălăţeni s-ar înrola în cazul unui război?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Situaţia din Ucraina deschide în România un subiect pe care mulţi l-au ocolit de ani buni. În ţara apărată cu mult sânge de înaintaşi, câţi tineri între 20 şi 35 de ani s-ar înrola în armată mâine, dacă timpurile ar cere-o? Un sondaj făcut în rândul gălăţenilor arată că cei mai mulţi ar pleca din ţară sau ar încerca să fenteze ordinul de înrolare, aşa cum se fenta armata după Revoluţie. O realitate care ne dă de gândit.

Cristian Răscărachi (20 de ani), student la Facultatea de Matematică-Informatică a Universităţii Bucureşti, spune că nici nu vrea să audă de aşa ceva. “Voi fugi din ţară sau prin ţară, ca să nu mă înrolez.“

Alexandru Robin (22 de ani), student la Facultatea de Inginerie de la "Dunărea de Jos", consideră că e nedrept ca războiul să îi strice planurile de viitor. “Armata ar fi trebuit să rămână obligatorie, cum era odată. Aşa ştiai ce ai de făcut. În prezent, tinerii şi-au făcut deja planuri de viitor, au muncit să aibă o carieră, să intre la facultatea pe care şi-au dorit-o. Războiul este purtat de soldaţi, nu de civili în uniformă”, spune Alexandru.

Adrian Mitrofan (21 de ani) - şomer - spune că se va împotrivi înrolării, pe cât posibil. “Chiar şi în caz de război nu ar trebui să fim forţaţi să ne înrolăm. Pentru asta există armata, sunt oameni pregătiţi să ne apere!”, explică Adrian.

Mulţi dintre cei intervievaţi au pus problema libertăţii de a alege. Au fost şi două răspunsuri pozitive: primul aparţine lui Antonio Crăciun (34 de ani), plecat de ceva vreme în străinătate, celălalt lui Giani Borş (23 de ani), student în anul III la Academia Militară din Bucureşti. “Am făcut armata şi ştiu ce înseamnă. Merg pe premiza că tinerilor le-ar prinde bine puţină instrucţie militară şi puţină disciplină. Chiar dacă sunt plecat din ţară, la un eventual conflict, nici nu mă gândesc să nu mă întorc şi să lupt pentru adevăratul meu cămin” spune Antonio. “Este o onoare să îmbraci uniforma militară. Armata română suferă numeric la capitolul soldaţi. Dacă nici în caz de război, atunci când să protejezi locul în care ai crescut?”, se întreabă retoric şi aproape neverosimil Giani.


 

Citit 6856 ori Ultima modificare Luni, 23 Februarie 2015 20:01

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.