Cum s-a ratat şansa REZOLVĂRII PROBLEMEI CĂLDURII Galaţiului/ Subteranele unei decizii bizare a CL

Cum s-a ratat şansa REZOLVĂRII PROBLEMEI CĂLDURII Galaţiului/ Subteranele unei decizii bizare a CL
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* În octombrie 2013, o firmă de consultanţă a propus Consiliului Local - gratis! - o soluţie pentru reorganizarea sistemului de furnizare a căldurii şi apei calde * Surprinzător, aleşii au refuzat să ia în considerare documentul, deşi în el se regăseau câteva măsuri tehnice şi economice foarte interesante


Problemele grave cu care confruntă Galaţiul în prezent în ceea ce priveşte furnizarea căldurii şi a apei calde ar fi putut fi evitate. În octombrie 2013, când lucrurile încă nu o luaseră razna, o importantă firmă de consultanţă din România - Xlaed Consult SRL - propunea Consiliului Local Galaţi o soluţie completă pentru reorganizarea sistemului de termie. Autorii raportului, prezentat aleşilor gălăţeni în şedinţa din 24 octombrie 2013, evaluau situaţia din oraş, identificau toate posibilele soluţii, făceau o recomandare concretă şi - culmea! - se arătau dispuşi inclusiv să furnizeze soluţii de finanţare a investiţiei. Pare ideal, nu?

Entuziasm şi gargară

Firma Xlaed Consult a ajuns să analizeze sistemul de căldură al oraşului la rugămintea Patronatului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (PIMM) Galaţi. "Sunt membri ai patronatului nostru şi, după ce le-am spus că sistemul de termie are probleme grave, s-au oferit să facă, gratuit, o evaluare a situaţiei şi o identificare de soluţii. Totul s-a concretizat într-un raport pe care l-am prezentat  Consiliului Local şi primarului în anul 2013", ne-a spus Marian Filimon, preşedintele PIMM Galaţi.

În amintita şedinţă de CL (potrivit procesului-verbal încheiat) s-a discutat destul de mult în ceea ce priveşte evaluarea şi propunerile făcute de Xlaed Consult (care a transmis raportul, pe CD, tuturor aleşilor). Analiza a fost cumva la concurenţă cu o strategie de termoficare a Galaţiului, care deja fusese făcută (în urma unui contract atribuit fără licitaţie) de o firmă din Bucureşti (Chimenerg Invest SRL) şi care costase bugetul local 60.000 de lei. Suprinzător, însă, totul a rămas în coadă de peşte. Ambele propuneri au fost scoase de pe ordinea de zi şi s-a trecut la următorul punct, respectiv finanţarea de către Primărie a unei cărţi despre "Campania armatei române în Bulgaria - 1913". Proiect care a fost adoptat în unanimitate căci - nu-i aşa? - era mult mai important decât căldura oraşului. Totul pare din Caragiale, nu-i aşa?

Jenant este că, în ciuda faptului că aleşii promiteau (se poate vedea consultând procesul-verbal al şedinţei din 24 octombrie 2013) că vor reveni asupra propunerile de reformare a sistemului de termie, acest lucru nu s-a mai întâmplat. „Nimeni nu a mai dat vreodată vreun semn că e interesat să meargă mai departe. Nu am primit nici măcar un răspuns formal la strategia propusă prin raportul Xlaed Consult. S-a continuat cu nebunia de la Apaterm, deşi era clar că se ajunge la faliment”, spune Marian Filimon.

De ce Consiliul Local şi Primăria nu au făcut nimic pentru a continua ideile transmise de consultanţii de la Xlaed? Este greu de spus... Cert este că, ulterior, municipalitatea a comandat şi a plătit un nou raport, fix pe aceeaşi temă. Contractul a fost încheiat, în septembrie 2014, cu firma ATH Energ SRL Bucureşti, iar concluziile au fost date publlicităţii în ianuarie 2015, sub forma a două rapoarte, denumite "Strategia de alimentare cu energie termică a municipiului Galaţi" şi "Studiul de soluţie optimă de alimentare cu energie termică a Municipiului Galaţi".  Documentele sunt nişte analize interesante însă, stupefiant, nu vin cu nicio soluţie concretă în afara aceleia că ne-ar trebui vreo 125 de milioane de euro ca să refacem complet sistemul de distribuţie termică din oraş. Însă asta o ştiam şi noi, profanii, încă din 2006 (când s-a făcut o primă evaluare în chestiune), deci nu era nevoie de un nou studiu.

Ce propunea firma de consultanţă

Întorcându-ne la raportul înaintat de Xlaed Consult în 2013, se cuvine să amintim aici câteva dintre concluziile documentului (pe care îl prezentăm integral în varianta on-line a ziarului).

După ce identifică toate posibilele soluţii, experţii concluzionează că sistemul actual, pe traseul CET - conducte magistrale - Apaterm - puncte termice - sistem secundar de distribuire, nu mai poate funcţiona eficient. Motivul? Pierderi masive de energie şi costuri uriaşe pentru refacere. Ca urmare, se transmite aleşilor locali că soluţia cea mai bună ar fi montarea de centrale termice de zonă, care să asigure furnizarea agentului termic pe structura actualelor puncte termice. Mai mult decât atât, se recomandă achiziţia de instalaţii cu cogenerare, în  sensul că aburul să fie folosit nu doar pentru încălzirea locuinţelor clienţilor arondaţi, ci şi pentru producţia de energie electrică. Iar aceasta din urmă să fie folosită pentru iluminatul public şi chiar vândută în sistemul energetic naţional.

Nu intrăm în detalii tehnice complicate, însă este de ţinut minte că, potrivit documentului furnizat de cei de la Xlaed Consult, o astfel de centrală de zonă ar acoperi consumul de agent termic al câtorva mii de locuinţe, iar preţul de cost al gigacaloriei ar fi cu 32 la sută mai mic decât în cazul gigacaloriei produse de Electrocentrale. Asta fără a vorbi despre producţia complementară de energie electrică şi de reducerea dramatică a pierderilor din sistem. Mai mult, era estimat şi faptul că punerea în funcţiune pentru o astfel de centrală ar costa circa 2,7 milioane de euro, iar amortizarea investiţiei s-ar face în doar 1,64 ani (în baza profiturile aduse prin cogenerare şi a vânzării agentului termic la preţul actual al pieţei). Însă totul se rezumă la simple vorbe-n vânt, câtă vreme aleşii n-au făcut nimic pentru a duce lucrurile mai departe. Din păcate...      

Raportul poate fi consultat, în format PDF, făcând CLICK AICI.

Citit 6012 ori Ultima modificare Vineri, 27 Februarie 2015 16:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.