Cum poţi solicita un nou card de sănătate

Cum poţi solicita un nou card de sănătate
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Gălăţenii care au pierdut, li s-a furat sau şi-au distrus cardul naţional de sănătate pot solicita reeditarea documentului. Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a publicat un proiect de ordin prin care se stabilesc regulile în vederea eliberării unui nou card.

Duplicatul unui card va putea fi solicitat în următoarele situaţii: pierdere, furt, deteriorare, modificarea datelor personale ale titularului, defecţiuni tehnice sau erori în informaţiile înscrise, sau alte cazuri justificate.

Conform proiectului, cheltuielile de producere şi distribuire vor fi suportate de asigurat, atunci când se va cere eliberarea duplicatului. Când eliberarea duplicatului va avea ca motiv o defecţiune tehnică, o informaţie eronată înscrisă sau imposibilitatea de a folosi cardul din motive tehnice de funcţionare, cheltuielile vor fi suportate de Imprimeria Naţională.

Proiectul de ordin poate fi consultat la adresa www.cnas.ro/media/pageFiles/proiect_act_normativ_card.pdf.

Acte necesare

Pentru eliberarea duplicatului, solicitanţii vor depune o cerere la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Galaţi sau o vor transmite prin poştă, împreună cu anumite documente. În caz de pierdere, furt, deteriorare sau alte situaţii justificate, asiguratul are nevoie de copia actului de identitate şi de dovada plăţii contravalorii duplicatului cardului şi a distribuirii acestuia. Pentru modificarea datelor personale ale titularului este nevoie de copia actului de identitate sau de alte acte doveditoare privind modificarea datelor personale, de cardul de sănătate, de dovada plăţii contravalorii duplicatului. Pentru defecţiuni tehnice, erori în informaţiile înscrise sau imposibilitatea de a fi folosit din motive tehnice, este nevoie de copia actului de identitate şi de cardul de sănătate.

Costurile de producere şi distribuire vor putea fi plătite într-un cont al CJAS. Duplicatul va fi emis în cel mult 30 de zile de la depunerea cererii, iar până la momentul primirii acestuia solicitantul va dovedi calitatea de asigurat cu ajutorul unei adeverinţe de înlocuire a cardului de sănătate. Potrivit proiectului legislativ, adeverinţa de înlocuire a cardului va fi eliberată odată cu depunerea cererii de eliberare a duplicatului şi va fi valabilă timp de 60 de zile.

Deşi va deveni obligatoriu abia de la 1 mai, unii gălăţeni şi-au pierdut sau şi-au distrus deja cardurile primite prin poştă, potrivit conducerii CJAS Galaţi. Până în prezent, 387.000 dintre locuitorii judeţului au primit cardul de sănătate prin poştă. Restul de 47.668 de carduri au fost returnate de la poştă la CJAS Galaţi. La sfârşitul săptămânii trecute, doar puţin peste 13.000 dintre aceste carduri ajunseseră la posesori. Astfel, la CJAS Galaţi se mai află în prezent un număr de 34.601 carduri, care aşteaptă să fie ridicate de titulari.


CITEŞTE ŞI: Nu ai primit CARDUL DE SĂNĂTATE prin poştă? Iată cum poţi intra în posesia acestui DOCUMENT

Citit 4469 ori Ultima modificare Luni, 02 Martie 2015 23:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.