PROIECT/ Gravidele fără acte, fotografiate la internarea în spital

PROIECT/ Gravidele fără acte, fotografiate la internarea în spital
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Mamele care îşi lasă copiii în spitale spun că nu au condiţii care să le permită îngrijirea micuţilor * Specialiştii consideră că aceste tinere sunt în general mai puţin educate


11 nou-născuţi au fost abandonaţi în maternităţile din spitalele gălăţene pe parcursul anului 2014. Nouă dintre aceşti micuţi au fost lăsaţi în voia sorţii în secţia Neonatologie a Spitalul Clinic de Urgenţă Galaţi. Trist este că astfel de situaţii se petrec în fiecare an, susţin autorităţile. Gravidele şi mamele care nu prezintă niciun act de identitate în momentul în care se prezentă la spital pentru a naşte, respectiv cu copilul bolnav la internare, vor fi fotografiate. Această măsură a fost luată pentru a fi mai uşor identificate, în cazul în care îşi vor abandona pruncii în unitatea medicală, potrivit unui ordin publicat în Monitorul Oficial. Poliţiştii trebuie şi ei anunţaţi.

Ce prevede ordinul

"Dacă, la momentul internării, gravida sau mama se încadrează în situaţia prevăzută la articolul 2 lit. d,  medicul, asistentul medical sau asistentul social din compartimentul de primire a urgenţelor sau, după caz, din unitatea de primire a urgenţelor are următoarele obligaţii: să solicite gravidei/ mamei completarea formularului-declaraţie prevăzut în anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre; să ataşeze la foaia de observaţie formularul; să fotografieze gravida/ mama şi să aplice fotografia pe formularul-declaraţie; să solicite organului de poliţie competent la care este arondată unitatea sanitară desemnarea unui reprezentant care să se deplaseze de urgenţă la sediul unităţii sanitare în vederea identificării gravidei/ părintelui/ ocrotitorului legal/ însoţitorului care nu deţine act de identitate”, se arată în ordin.

Motivele abandonului

O parte dintre mamele care şi-au abandonat copiii în Spitalul Judeţean din Galaţi, anul trecut, au declarat că nu îi pot întreţine, din cauza situaţiei financiare precare pe care o au acasă. Altele au spus că situaţia familială nu le-ar permite să aibă grijă aşa cum trebuie de micuţi. Odată abandonaţi, nou-născuţii sunt preluaţi de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Galaţi, după ce stau în spital timp de 15 zile. De aici, ajung la asistenţi maternali, în familii extinse sau în centrele de plasament.

"Nouă dintre cei 11 copii abandonaţi în spitale în 2014 sunt acum în centre de plasament. Unul este în grija unui asistent maternal, iar un alt micuţ a ajuns în familie extinsă, la rudele părinţilor care l-au abandonat. În 2013, 14 copii au fost abandonaţi în spitalele gălăţene. Situaţia este neschimbată în ultimii ani. În privinţa ordinului care urmăreşte fotografierea gravidelor venite la spital fără acte de identitate, sunt sceptic. Nu ştiu dacă fotografierea le va împiedica pe aceste tinere să-şi abandoneze copiii", a precizat Ciprian Groza, directorul adjunct al DGASPC Galaţi.

1.500 de copii instituţionalizaţi

Specialiştii spun că mamele care îşi abandonează copiii în spitale sunt în general mai puţin educate şi au o situaţie financiară nesigură. De asemenea, de cele mai multe ori, aceste tinere au convingerea că într-un centru de plasament copilul este bine îngrijit. 1.542 de copii sunt instituţionalizaţi în prezent în judeţul Galaţi. Cei mai mulţi, 709, sunt daţi în îngrijirea asistenţilor maternali. Alţi 452 se află în plasament la rude, iar 381 trăiesc în centre de plasament departe de persoanele care le-au dat viaţă.

Citiţi şi: O femeie a născut în toaleta unui magazin

Citit 1132 ori Ultima modificare Miercuri, 04 Martie 2015 17:12

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.