Teologul Radu Preda: "Comunismul nu are nimic de-a face cu realitatea"

Teologul Radu Preda: "Comunismul nu are nimic de-a face cu realitatea"
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Teologul Radu Preda, preşedintele executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), a susţinut joi, 5 martie, la Universitatea "Dunărea de Jos", o conferinţă legată de modul în care tema comunismului oscilează, în societatea românească de astăzi, între memorie şi amnezie.

Vorbind despre amnezie, distinsul teolog a pornit de la premisa că, la nivelul colectivităţii, nu ai cum să uiţi pur şi simplu fenomenul comunismului, "o ideologie care nu are nimic de-a face cu realitatea. Auzim deseori în jur că trebuie să privim înainte şi să lăsăm deoparte ceea ce s-a întâmplat în trecut. De acord, însă ca să poţi clădi o adevărată societate democratică, trebuie să înţelegi cum a fost posibil comunismul în România. Unii au spus că regimul proletar înseamnă progres, electricitate etc. Cred însă că toată tăria că România ar fi progresat pe toate planurile şi fără experienţa comunismului", a explicat Radu Preda.

În ceea ce priveşte memoria, întrebarea esenţială, în opinia lui Radu Preda, este cum ţii minte răul făcut de comunism, nu cu scop de răzbunare, ci pentru a împiedica noi manifestări ale acestuia. "Este o proces mental normal să încercăm să uităm evenimentele neplăcute prin care trecem în anumite momente din viaţă. Este important însă să nu uităm ceea ce s-a întâmplat în cei peste 40 de ani de regim comunist. Trebuie să avem un muzeu al comunismului, organizat însă astfel încât imaginea pe care o dobândeşte vizitatorul să nu fie una denaturată", a mai precizat teologul.

Conferinţa a fost urmată şi de lansarea a trei volume: "Conştiinţa creştină în modernitate. Chipuri şi fapte" (George Enache), "Biserica în comunism. Modele şi mărturii" (George Enache) şi "Puterile sociale ale creştinismului. Opere alese" (Vartolomeu Stănescu). Cărţile au fost lansate de Radu Preda şi de Cristian Căldăraru, directorul Muzeului de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi.


CITEŞTE ŞI: Galaţiul va avea un MUZEU AL COMUNISMULUI

Citit 1107 ori Ultima modificare Sâmbătă, 07 Martie 2015 02:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.