O speranţă pentru viitorul Galaţiului: Desenatorii de vise şi-au premiat vizionarii (FOTO)
Foto: Foto Mihai Angheluţă

O speranţă pentru viitorul Galaţiului: Desenatorii de vise şi-au premiat vizionarii (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Între atâtea bresle tăcute sau chiar dezbinate, cea a arhitecţilor se încăpăţânează să creadă în rolul său şi, mai ales, în cei meniţi să-l îndeplinească pe mai departe. Anuala de arhitectură de la începutul acestui martie, pe lângă "numele consacrate", a adus în centrul atenţiei soluţii inovatoare şi oameni tineri, ieşiţi dincolo de tiparul planşetei tăcute din umbra unui birou.

40 de lucrări au concurat în acest an la cele şase secţiuni, iar jurizarea a fost asigurată de preşedinţii filialelor Bihor, Dobrogea, Hunedoara, Muntenia Vest şi Transilvania ai Ordinului Arhitecţilor din România. Preşedinte al juriului a fost dr. arh. Mircea Ochinciuc, membru al Senatului Uniunii Arhitecţilor din România.

Sergiu Porumboiu, preşedintele filialei Dunărea de Jos a OAR a considerat că, în această componenţă a juriului, lucrările vor fi apreciate cu maximum de obiectivitate de "trei regăţeni, trei ardeleni şi un preşedinte unificator".

La secţiunea "Locuinţe unifamiliale", piatră de încercare pentru orice arhitect, din cauza constrângerilor de spaţiu, pretenţii şi finanţe ale clientului, câştigător a fost Paul Stan, premiant şi anul trecut la această secţiune. Pentru publicul larg, de numele său se leagă mall-ul "Dunărea" şi noua înfăţişare a magazinului "Winmarkt", fost "Modern".

Arhitectura tânără şi tenace

La secţiunea "Arhitectură de obiect - locuinţe colective", doar două proiecte au concurat şi niciunul nu a atins exigenţele juriului. În schimb, pentru obiective social-culturale au existat chiar două proiecte premiate, Camelia Octaviana Anghel şi Ilona Iulia Jalbă, care a cules şi laurii secţiunii "Arhitectură prin design".

De fapt, marea revelaţie a concursului din acest an a fost femeia-arhitect. Domnişoara Alina Medrihan a reuşit, pe lângă admiraţia unanimă, să obţină nu mai puţin de patru premii. A câştigat secţiunea de proiecte (încă) nerealizate, pe cea de arhitectură tânără, dar şi premiul special al Preşedintelui OAR, filiala Dunărea de Jos, împreună cu premiul sponsorului.

La numai 28 de ani, stagiara Alina Medrihan este lăudată şi încurajată colegii şi mentorii săi. Este ambiţioasă, talentată, dar mai ales tenace în a demonstra că se poate crea şi fără compromisuri într-un spaţiu ostil arhitecturii de calitate, cum este cel de la Dunărea de Jos.

Toate proiectele care au concurat în acest an vor fi expuse de astăzi, 16 martie, în mall-ul brăilean, iar apoi vor poposi la Galaţi, în galeriile Shopping City.


CITEŞTE ŞI: Singura clădire din Galaţi proiectată de arhitectul Ateneului Român

Citit 1769 ori Ultima modificare Duminică, 15 Martie 2015 22:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.