"Fata pe valuri", CURĂŢATĂ iar cu FLEXUL! (FOTO)
Foto: Foto Bogdan Codrescu

"Fata pe valuri", CURĂŢATĂ iar cu FLEXUL! (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Chiar dacă directorul Ecosal, Ionuţ Pucheanu, ne promitea la sfârşitul săptămânii trecute că „Fata pe valuri” nu va mai fi „polizată” şi că nu i se va face niciun fel de tratament anul acesta (pentru DETALII, click aici), luni dimineaţă, 16 martie, angajaţii Ecosal au fost surprinşi chiar de către artistul plastic Gheorghe Andreescu curăţând-o cu „flexul”.

Când am ajuns în jurul orei 10,30 la faţa locului, „Fata pe valuri” deja strălucea din nou prin anumite porţiuni. Angajaţii au recunoscut că au intervenit cu detartrant şi cu o mică ustensilă din fier, un fel de daltă, arătându-ne-o, în pofida contractului dintre Ecosal şi Direcţia pentru Cultură, care prevedea că Serviciul trebuie să anunţe de fiecare dată când vrea să intervină asupra sculpturii. Unul dintre şefii din cadrul Ecosal, domnul Ţocu, ne-a spus că a fost folosit detartrant, pentru că nu mergea curăţată cu acid citric, aşa cum indicaseră specialiştii.

Potrivit artistului Gheorghe Andreescu, prin polizare este deteriorată plasticitatea lucrării, elementele proprii acesteia, cât şi patina verzui-albastră specifică lucrărilor din bronz.

„Lucrarea şi-a pierdut deja din calitate, polizând-o nu devine decât o lucrare oarecare. Eu văd două soluţii aici, pentru preveni depunerile calcaroase şi pentru ca sculptura să îşi păstreze patina timpului în condiţii climaterice naturale. Una dintre soluţii este să se monteze un filtru, care să neutralizeze apa, ori să stabilească jetul apei la baza statuii. Altfel aciditatea apei, cât şi intervenţiile acestea de curăţare transformă sculptura într-un kitsch”, a explicat artistul.


CITEŞTE ŞI: Vom avea noi TRECERI SUPRAÎNĂLŢATE în 2015

Citit 2671 ori Ultima modificare Luni, 16 Martie 2015 21:38

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.