A fost sau nu curăţată cu flexul? Un nou protocol de colaborare pentru „Fata pe valuri”
Foto: Foto Bogdan Codrescu

A fost sau nu curăţată cu flexul? Un nou protocol de colaborare pentru „Fata pe valuri”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

După ce, acum mai bine de o săptămână, s-a iscat iar scandalul curăţării sculpturii „Fata pe valuri” prin diferite modalităţi mecanice (artistul Gheorghe Andreescu susţine că i-a surprins pe angajaţii Ecosal curăţând-o din nou cu flexul - pentru detalii, click aici), Serviciul Public Ecosal a încheiat un nou protocol de colaborare cu Direcţia pentru Cultură Galaţi şi Muzeul de Artă Vizuală.

"Directorii celor trei instituţii, Direcţia pentru Cultură, Muzeul de Artă Vizuală şi Serviciul Public Ecosal, s-au întrunit pentru a discuta despre modul de intervenţie şi de curăţare a monumentelor de for public, printre care şi fântânile arteziene. În urma discuţiilor, s-a încheiat un nou protocol de colaborare, potrivit căruia Ecosal trebuie să ne anunţe de fiecare dată când îşi propune să intervină asupra acestor monumente, astfel încât să-şi dea avizul şi un specialist sau un restaurator", ne-a explicat consilierul Mihaela Olteanu, din cadrul Direcţiei pentru Cultură.

Totodată, în urma discuţiilor, Ecosal a primit o listă a monumentelor de for public de la Direcţia pentru Cultură, pentru ca atunci când vor să intervină asupra lor să contacteze instituţia.

Directorul Ecosal, Ionuţ Pucheanu, neagă că angajaţii ar fi curăţat suprafaţa sculpturii cu flexul, susţinând că ar fi fost folosit numai detartrant. "Anul trecut, artiştii ne-au sfătuit să nu mai intervenim mecanic pentru curăţare, ci doar cu acid citric, dar stratul de calcar nu se ducea numai cu acid citric, astfel încât, tot la sfatul artiştilor, am folosit detartrant. Acum ne-au spus să instalăm filtre, dar filtre pentru apă au existat întotdeauna. Însă ar trebui schimbată toată instalaţia, pentru că şi instalaţia este plină de calcar. Cât priveşte cea de-a doua soluţie a domnului Andreescu, să direcţionăm jetul de apă la baza statuii, complexul sculptural aşa este construit, ca apa să cadă pe faţă; n-ar mai fi „Fata pe valuri” dacă am face să cadă jetul la bază", ne-a spus directorul Ecosal.


CITEŞTE ŞI: Problema TASĂRILOR şi SURPĂRILOR din Galaţi/ Ce face Primăria ca să nu ne înghită pământul

Citit 1067 ori Ultima modificare Duminică, 29 Martie 2015 20:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.