Mai multe SERVICII MEDICALE GRATUITE pentru gălăţeni. LISTA BENEFICIILOR începând cu 1 aprilie

Mai multe SERVICII MEDICALE GRATUITE pentru gălăţeni. LISTA BENEFICIILOR începând cu 1 aprilie
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Autorităţile au decis să crească numărul de consultaţii la care au dreptul pacienţii asiguraţi sau neasiguraţi * O serie de servicii noi au fost introduse în pachetul minimal şi în cel de bază


Atât gălăţenii plătitori de contribuţii la Sănătate, cât şi cei neasiguraţi beneficiază, începând cu luna aprilie, de mai multe servicii medicale. Schimbările sunt prevăzute într-o hotărâre de Guvern care modifică pachetele de servicii medicale valabile până la 30 martie. Oficialii spun că actul normativ adoptat de Executiv are scopul de a creşte accesul pacienţilor la servicii medicale. Contestatarii sunt însă de părere că sporirea numărului de servicii medicale duce automat la creşterea cheltuielilor, lucru problematic, din moment ce autorităţile nu au dezvăluit încă şi bugetul pentru anul 2015. Modificările aduse de Hotărârea de Guvern 205/2015 au efect asupra pachetului minimal de servicii (destinat asiguraţilor şi neasiguraţilor - n.r.) şi a pachetului de servicii de bază (destinat doar asiguraţilor  - n.r.).

Consultaţii preventive pentru toată lumea

Pachetul minimal include "servicii de îngrijire a sănătăţii, medicamente şi materiale sanitare numai în cazul urgentelor medico-chirurgicale şi al bolilor cu potenţial endemoepidemic (cu potenţial de răspândire - n.r.), monitorizarea evoluţiei sarcinii şi a lăuzei, servicii de planificare familială şi servicii de prevenţie", potrivit HG400/2014. De la 1 aprilie, în acest pachet au fost introduse mai multe servicii, printre care consultaţia preventivă (la medicul de familie - n.r.) atât pentru asiguraţi, cât şi pentru neasiguraţi, şi consultaţiile pentru supravegherea evoluţiei sarcinii şi lehuziei.

"Cred că sunt acordate prea multe servicii medicale persoanelor neasigurate. În asemenea condiţii, ce motivaţie mai au cei asiguraţi să plătească acea contribuţie lunară. Consider că este o reformă făcută atât în detrimentul medicului, cât şi al pacientului", este de părere dr. Dumitru Mărăşescu, preşedintele Patronatului Medicilor de Familie Galaţi.

Numărul de consultaţii la domiciliu, dublat

Pentru gălăţenii asiguraţi, beneficiari ai pachetului de servicii de bază, au fost introduse serviciile de administrare de medicamente – intramuscular, subcutanat, intradermic, intravenos sau perfuzabil, după caz, acordate de medicii de familie persoanelor din listă, în timpul programului de lucru, în cabinet. Una dintre principalele modificări este dublarea numărului de consultaţii lunare pe care medicul de familie îl poate face la domiciliu, de la 21 la 42. "Această dublare nu cred că încălzeşte pe nimeni. Oricum, în majoritatea cazurilor medicii nu atingeau nici pragul de 21 de consultaţii la domiciliu pe lună", spune medicul de familie Valentin Boldea.

Vaccinarea copiilor, făcută de medicul de familie

HG 205 mai prevede, pentru creşterea accesului persoanelor asigurate la serviciile medicale, introducerea spirometriei în cadrul serviciilor adiţionale ce pot fi acordate de medicii de familie. Problema este că foarte puţine cabinete medicale de familie din Galaţi au în prezent spirometre, aparate necesare în diagnosticarea unor boli pulmonare precum astmul bronşic sau bronhopneumonia cronică obstructivă. Şi vaccinarea copiilor trece de la 1 aprilie de la medicina şcolară la medicul de familie. Vaccinările vor fi făcute la fel ca până acum, pe baza calendarului stabilit de Ministerul Sănătăţii. Pentru gălăţenii bolnavi cronic, noul Contract-cadru prevede şi un număr mai mare de consultaţii la medicul specialist. Mai exact, se vor acorda trimestrial patru consultaţii fiecărui asigurat, dar nu mai mult de două pe lună.

Fără medicamente cumpărate de pacienţi la internare

Noul act normativ subliniază şi faptul că spitalele care au contract cu casa de asigurări de sănătate vor fi obligate să asigure bolnavilor internaţi tratamentul de care au nevoie, fiind interzis să mai trimită pacienţii să-şi cumpere medicamente sau materiale sanitare, pe care ulterior să le deconteze. Această interdicţie era valabilă şi până la 1 aprilie, fiind respectată însă mai mult pe hârtie. În cazul în care la internare vi se solicită să cumpăraţi medicamente sau materiale sanitare care mai apoi nu vă sunt decontate puteţi semnala această neregulă în chestionarul de feedback completat la externare sau online, în chestionarul de satisfacţie disponibil pe paginile de internet ale spitalelor publice. De asemenea, ne puteţi aduce la cunoştinţă aceste aspecte la adresa de e-mail Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

Citiţi şi: Cât costă să afli RH-ul şi GRUPA DE SÂNGE, analize necesare pentru DOSARUL ELECTRONIC DE SĂNĂTATE

Citit 3343 ori Ultima modificare Miercuri, 01 Aprilie 2015 20:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.