VESTE BUNĂ pentru mii de gălăţeni: APARAT DE ANESTEZIE donat de ArcelorMittal Spitalului CFR

VESTE BUNĂ pentru mii de gălăţeni: APARAT DE ANESTEZIE donat de ArcelorMittal Spitalului CFR
foto: Bogdan Codrescu
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Fără acest dispozitiv multe operaţii nu ar fi putut avea loc * Valoarea unui astfel de aparat este de aproximativ 100.000 de lei


Fiecare dintre cele două săli de operaţie ale Spitalului General Căi Ferate Galaţi dispune acum de câte un aparat de anestezie indispensabil chirurgilor pentru realizarea intervenţiilor chirurgicale. Singurul aparat de acest fel existent până de curând în spital, care avea deja o vechime de aproape 12 ani, se stricase la sfârşitul anului trecut. Aflând prin intermediul autorităţilor locale despre situaţia de criză apărută, conducerea ArcelorMittal Galaţi a luat decizia de a dona către unitatea medicală un dispozitiv nou-nouţ. Între timp defecţiunea apărută la vechiul aparat de anestezie a fost remediată, astfel încât Spitalul CFR dispune acum de ambele dispozitive.

Înţelegere din partea autorităţilor şi a ArcelorMittal

Fără aparat de anestezie medicii nu ar fi putut efectua aproape niciun tip de operaţie. Din acest motiv, numărul pacienţilor ar fi scăzut considerabil, fapt ce ar fi pus în pericol îndeplinirea condiţiilor contractuale dintre spital şi Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS). Cu alte cuvinte finanţarea obţinută de la CJAS ar fi putut scădea, cu riscul imposibilităţii plătirii tuturor salariilor. "Deşi spitalul nu se află în subordinea Primăriei Galaţi, domnul primar a luat în considerare că de serviciile acestei unităţi sanitare beneficiază mulţi locuitori ai municipiului. De acelaşi lucru a ţinut cont şi conducerea Combinatului, având în vedere că unii salariaţi ai acestuia se tratează, de asemenea, în unitatea noastră. Ne-au sprijinit astfel prompt şi necondiţionat", a precizat managerul spitalului, dr. Gabriela Ionescu.

Mii de operaţii în fiecare an

În secţia Chirurgie a Spitalului CFR Galaţi sunt internaţi în fiecare lună în jur de 150 de pacienţi, majoritatea acestora având nevoie şi de operaţii. Doar în primele trei luni ale anului aici au fost făcute aproximativ 400 de intervenţii chirurgicale. "Aparatul de anestezie este obligatoriu pentru orice situaţie la care participă şi medicul anestezist. Suntem mulţumiţi de noul aparat, deoarece îndeplineşte toate criteriile cerute într-o secţie de chirurgie", a explicat medicul anestezist Roxana Ciobotaru, singurul medic cu această specialitate din spital.

Doi ani zbuciumaţi

Una dintre cele mai apreciate unităţi sanitare din Galaţi, Spitalul General Căi Ferate, a fost transferat din subordinea Ministerului Transporturilor în cea a Ministerului Sănătăţii la începutul anului 2013. Ministrul Transporturilor de la acea vreme, Relu Fenechiu, anunţa că încerca astfel să scape de ceea ce el numea “gaura neagră” pe care aceste unităţi o făceau în bugetul ministerului la cârma căruia se afla. Liderii sindicatelor din transporturile feroviare au criticat dur, încă de la început, transferul spitalelor CFR la Ministerul Sănătăţii. "Toată graba lui Relu Fenechiu a fost dictată în special de interese imobiliare, spitalele având clădiri de patrimoniu în zone imobiliare foarte bine cotate. Filiera era relativ simplă: spitalele erau trecute de la Transporturi la Sănătate, acolo unde nu existau bani şi pentru ele. Ministerul Sănătăţii le-ar fi trecut mai apoi către autorităţile locale, unde iar nu sunt bani. Inevitabil, ar fi ajuns în cele din urmă în domeniul privat, acolo unde normal că primează interesul financiar", declara pentru "Viaţa liberă", la începutul lui 2013, dr. Denisa Popovici, liderul Uniunii Sindicatelor din Spitalele CFR.

Ping-pong între ministere

Aproape un an şi jumătate mai târziu, în primăvara lui 2013, guvernanţii s-au răzgândit şi au hotărât revenirea unităţii sanitare în reţeaua Ministerului Transporturilor. Pe lângă spitalul din Galaţi, în aceeaşi situaţie s-au mai aflat alte zece spitale de căi ferate din ţară. Vestea a fost cât se poate de bună pentru angajaţii acestor unităţi medicale, care trăiseră peste un an cu frica de a-şi pierde locurile de muncă. Doar că, pentru anul 2015, Ministerul Transporturilor nu a alocat niciun fond pentru cumpărarea de echipamente medicale în spitalele din subordine, astfel încât achiziţionarea unui nou aparat de anestezie ar fi fost acum imposibilă. Preţul unui astfel de dispozitiv se ridică la aproximativ 100.000 de lei.


CITEŞTE ŞI: ECHIPAMENTE de zeci de mii de euro DONATE Spitalului Judeţean

Citit 3648 ori Ultima modificare Miercuri, 08 Aprilie 2015 17:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.