Salariile din Sănătate ar putea creşte din această vară

Salariile din Sănătate ar putea creşte din această vară
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Angajaţii sunt nemulţumiţi de veniturile mici şi de neacordarea sporurilor salariale * Sindicaliştii reclamă şi deficitul de medici şi asistenţi din spitalele publice

În ciuda vremii ploioase şi a vântului puternic, mai mulţi sindicalişti ai Federaţiei Sanitas au protestat marţea trecută în faţa Ministerului Sănătăţii (MS), a Ministerului Muncii şi a Ministerului Finanţelor. La pichetarea celor trei instituţii au luat parte şi 15 sindicalişti gălăţeni. Principala nemulţumire a angajaţilor din sistemul sanitar este legată de salariile mici din sistem. Deblocarea posturilor este o altă doleanţă a sindicaliştilor.

În replică la proteste, ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, le-a transmis sindicaliştilor că majorarea salarială ar putea fi posibilă abia la jumătatea acestui an.

„Hoţii, hoţii”

"Înarmaţi" cu fluiere şi pancarte, protestatarii au scandat lozinci de genul: „Hoţii, hoţii”, „Vrem salarii decente” sau „Nu ne mai minţiţi”. "Salariile din Sănătate sunt în momentul de faţă o ruşine. Vrem să obţinem o creştere a veniturilor cu zece la sută, începând cu luna iulie. Discutăm acest lucru atât cu Ministerul Sănătăţii, cât şi cu cel al Finanţelor. Vrem să reglementăm şi situaţia sporurilor salariale, facilităţi incluse în lege, de care însă nu beneficiem. Gărzile medicilor trebuie plătite la nivelului venitului real şi nu după cel de referinţă. Vrem, de asemenea, deblocarea posturilor şi asigurarea unei finanţări corespunzătoare pentru aceste posturi. În prezent există un deficit de 42.000 de angajaţi în sistemul sanitar românesc. Şi în Galaţi există un deficit serios de personal medical, fapt ce afectează calitatea actului medical şi, în final, pacientul", a precizat, pentru "Viaţa liberă", Paraschiv Sălăvăstru, preşedintele Sanitas Galaţi.

70 de lei, o bătaie de joc

Sindicaliştii spun că suta de lei acordată în plus la salarii, începând cu anul 2015, este o simplă bătaie de joc. Pentru că aceşti bani sunt impozitabili, angajaţi rămân de fapt în mână cu doar 70 de lei. Pentru un rezident, spre exemplu, doar un tratat de specialitate poate costa câteva sute de euro. Pe parcursul unui singur an, tinerii medici au nevoie de mai multe astfel de cărţi.

Din acest motiv şi din altele similare, mulţi medici sau asistenţi au ales în ultimii ani să plece din ţară pentru a profesa în străinătate. Destinaţiile preferate sunt Germania, Franţa şi Anglia, ţări care au mare nevoie de personal medical şi care sunt dispuse să plătească salarii lunare de mii de euro.

Dezbatere publică

"Ca ministru, susţin majorarea veniturilor personalului din sănătate, ca mod de a asigura o bună funcţionare a sistemului sanitar. După acordarea unei majorări de 100 de lei, încă de la începutul anului 2015, vom colabora cu Federaţia Sanitas astfel încât să reglementăm în mod pozitiv acordarea sporurilor salariale, iar din a doua jumătate a anului să putem veni şi cu o majorare a veniturilor", a declarat Nicolae Bănicioiu. Acesta a precizat că MS va supune dezbaterii publice, săptămâna aceasta, condiţiile de exercitare în regim independent a profesiilor de asistent medical generalist, moaşă, asistent medical în spitalele publice.

Revendicările sindicaliştilor

1. Creşterea veniturilor tuturor salariaţilor din sistemul sanitar, de asistenţă socială şi de asistenţă medico-socială. 2. Definitivarea şi punerea în aplicare a legislaţiei de salarizare specifică sistemului sanitar şi de asistenţă socială. 3. Elaborarea şi aplicarea integrală a unui regulament de sporuri. 4. Asigurarea unei finanţări adecvate unităţilor sanitare publice de stat. 5. Reglementarea funcţionării reţelei de medicină şcolară. 6. Respectarea normativelor de personal. 7. Rezolvarea situaţiei Contractului Colectiv de muncă la nivel de sector.

Citiţi şi: SALARII MĂRITE cu 100 de lei pentru medici şi asistenţi sociali

Citit 1324 ori Ultima modificare Luni, 13 Aprilie 2015 15:46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.