Viaţă ca în Evul Mediu într-un Galaţi ce ar trebui să fie MODERN! O familie cu şase copii locuieşte în CONDIŢII DE GROAZĂ (FOTO)
Foto: Foto Bogdan Codrescu

Viaţă ca în Evul Mediu într-un Galaţi ce ar trebui să fie MODERN! O familie cu şase copii locuieşte în CONDIŢII DE GROAZĂ (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

* Familia Nanu locuieşte într-o cameră a căminului de la fostul Metalurgic, fără apă, căldură şi fără curent electric


Cei opt membri ai familiei locuiesc într-o cameră de 20 mp, în căminele Colegiului Tehnic „Aurel Vlaicu” (Metalurgic). Încăperea a fost obţinută printr-un contract de închiriere în anul 2006, dar cu timpul a devenit neîncăpătoare pentru familie, mai ales că, în două luni, va mai veni pe lume încă un membru. Condiţiile de viaţă sunt mizerabile. Pereţii sunt acoperiţi în permanenţă de mucegai, iar igrasia a ajuns o parte din viaţa lor, distrugându-le mobilierul şi, mai grav, provocând probleme grave de sănătate copiilor.

Dacă fără apă caldă se mai poate vieţui, deşi în 2015, a te spăla într-o cadă şi nu la lighean nu ar trebui să reprezinte un lux, ci un lucru normal, traiul fără apă rece este de neconceput.

Cu toate astea, la căminul A, apa potabilă s-a transformat în ceva preţios, consumat cu raţia.

„Ultima oară a venit cisterna după o lună şi jumătate. Noroc că ne-au mai adus nişte rude câteva sticle cu apă. Acum au trecut iar două săptămâni şi nici urmă de apă. De unde să ne mai ducem să cărăm?”, ne spune disperat Nanu Vasile.

De asemenea, gerul din această iarnă i-a pus la mare încercare, membrii familiei răcind în mod repetat. Familia Nanu a improvizat o sobă pentru a le asigura micuţilor un pic de căldură. „Am făcut o gaură în perete şi am improvizat ceva pentru că altfel muream de frig. Parcă trăim în Afganistan şi nu într-o ţară civilizată”, ne-a mai spus Nanu Vasile.

Gazul metan şi curentul electric - doar un vis

Familia Nanu se chinuie să trăiască fără lumină de aproape un an de zile. O lanternă de la telefon este singura sursă de lumină când noaptea se lasă. Nu îşi pot permite luxul de a se uita la televizor, de a folosi un frigider, sau de a le oferi copiilor posibilitatea să îşi facă anumite teme la calculator. „Avem frigider, televizor şi un laptop. Dar degeaba, pentru că nu le putem folosi. Când au teme mai importante copiii se duc la bibliotecă, unde şi-au făcut abonament”, ne-a mărturisit cu ochii în lacrimi mama copiilor.

Şi gazul metan rămâne tot un lux pentru locatarii căminului A. Deşi au aşteptat ca Primăria să le ofere o mănâ de ajutor, aceştia au rămas doar cu speranţa şi au fost nevoiţi să gătească la butelie. „Nici nu ne mai batem capul. De fiecare dată când am făcut o sesizare, nu am fost luaţi în seamă. Ne-am resemnat şi ne-am adaptat situaţiei”, ne spune Nanu Vasile. 

Toalete infecte şi invazie de şobolani

În Căminul A băile comune au ajuns adevărate focare de infecţie sau depozite pentru resturi menajere, fecale, dar şi locul unde şobolanii sunt cu sutele. Mirosurile de urină şi fecale sunt o normalitate pentru cei care locuiesc aici. Este o imagine care te îngrozeşte, gândindu-te la copiii care îşi doresc să facă baie în cadă sau măcar să se poată spăla în condiţii umane. La orice pas mirosul de mucegai te izbeşte, iar tavanul arată de parcă ar putea cădea în orice secundă.

Doar autorităţile îi mai pot ajuta

Cei doi soţi şi copiii lor sunt, practic, într-o situaţie din care doar municipalitatea îi poate scoate. Deşi au achitat suma restantă de 150 de milioane de lei vechi, familia Nanu a rămas cu datorii de la penalizări. „Mi-au calculat penalizările şi au ajuns la suma de 60 de milioane. Am cerut recalcularea acestora şi am ajuns la suma de 25 de milioane de lei vechi. În schimb asociaţia şi Primăria nu vor să îmi ia în calcul reactualizarea sumei şi trebuie să umblu iar prin tribunal”, ne-a mărturisit indignată mama copiilor.

Am încercat să obţinem un răspuns de la Primărie, iar purtătoarea de cuvânt a instituţiei, Emanuela Turcu, ne-a declarat că se va documenta şi ne va răspunde la începutul săptămânii viitoare, urmând să revenim atunci cu precizările necesare. 

Familia Nanu trăieşte din alocaţia copiilor şi din salariul lui Nanu Vasile care munceşte în construcţii şi primeşte în jur de şapte sute de lei. Tot ce îşi doresc este o încăpere mai mare pentru copiii lor, unde să le poată oferi condiţii de trai decente, să poate învăţa şi să nu se mai îmbolnăvească datorită condiţiilor mizere.


 

Citit 3239 ori Ultima modificare Vineri, 17 Aprilie 2015 19:23

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.