Pregătiri pentru Paştele Blajinilor: Sute de gălăţeni au mers să cureţe mormintele celor dragi (FOTO)
Foto: Foto Bogdan Codrescu

Pregătiri pentru Paştele Blajinilor: Sute de gălăţeni au mers să cureţe mormintele celor dragi (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Vineri, 17 aprilie, cimitirele din Galaţi s-au transformat în furnicare. Sute de oameni au mers să cureţe mormintele celor dispăruţi şi să le pregătească pentru Lunea morţilor sau Paştele Blajinilor. Pe aleea principală a Cimitirului „Eternitatea” stăteau două containere de mare capacitate ale Ecosal pline de deşeuri vegetale. Angajaţii societăţii Gospodărire Urbană erau şi ei vizibili, atât la intrarea în cimitire, cât şi printre aleile şi parcelele unde îşi găsesc odihna veşnică mulţi dintre gălăţenii vremurilor din urmă.

La marginea aleilor stăteau grămăjoare de iarbă putrezită, crengi, PET-uri, resturi de lumânări, gata să fie preluate şi puse în containere. Pentru că nu au rămas decât două zile până la sărbătoarea dedicată celor paşnici şi blânzi, gălăţenii au afânat pământul, au sădit flori, le-au udat şi au măturat pe lângă morminte. Unii plecau cu săpăligile pe spate, alţii veneau. Era un du-te vino continuu. Au fost schimbate crucile putrezite, au fost vopsite. Mulţi dintre aparţinătorii celor dispăruţi cărau cu bidoane apă pentru a uda florile proaspăt plantate sau pentru a spăla cavourile. Din păcate, potrivit oamenilor, nu toate robinetele erau funcţionale, lucru ce a îngreunat primenirea mormintelor de sărbătoare.

„Sunt alei pe care funcţionează toate robinetele, dar pe aleea unde am eu de îngrijit mormântul nu funcţionează decât un singur robinet. Unul are capac pus încă din toamnă. Nu l-au mai redeschis, nu l-au reparat. Nu mi se pare normal să cărăm apă tocmai din capătul aleii. Plătim taxe, măcar atât să avem, robinete funcţionale”, a comentat un bărbat.

Aceste zile sunt aşteptate şi de cerşetori, care stau cu mâna întinsă aşteptând bani şi de-ale gurii. Comercianţii de flori din preajma cimitirelor speră şi ei să scoată profit din vânzări. Zeci de găleţi cu flori, dar şi tarabe cu lumânări şi coroane îşi aşteptau clienţii la intrarea în Cimitirele „Eternitatea” şi „Sfântul Lazăr”. Până la urmă, morţii cu morţii, viii cu viii, iar aceştia din urmă nu scapă niciun prilej să mai scoată un ban în plus, mai ales că, la zi mare şi cu amintirea celor dragi duşi dintre noi, orice om devine ceva mai darnic.


CITEŞTE ŞI: Mii de oameni au primit LUMINA SFÂNTĂ, la CATEDRALA din Galaţi (FOTO)

Citit 2510 ori Ultima modificare Vineri, 17 Aprilie 2015 19:13

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.