Zeci de furnizori de SERVICII MEDICALE au fost SANCŢIONAŢI de Casa de Asigurări de Sănătate Galaţi

Zeci de furnizori de SERVICII MEDICALE au fost SANCŢIONAŢI de Casa de Asigurări de Sănătate Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Trei medici au primit amenzi, de la începutul anului, pentru diverse încălcări ale legislaţiei în vigoare


Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Galaţi a efectuat, în primul trimestru al anului, 39 de acţiuni de control la furnizorii de servicii medicale aflaţi în contract cu CJAS. 29 dintre aceste acţiuni au fost tematice şi fac parte din planul anual de controale, în vreme ce restul au fost controale neanunţate, dispuse de către preşedintele director general al CJAS Galaţi, dr. Elena Vrabie. Pentru principalele disfuncţionalităţi şi nereguli constatate mai mulţi medici au fost avertizaţi sau sancţionaţi contravenţional.

Amenzi şi sancţiuni pentru medicii de familie

În ceea ce priveşte medicina primară, un medic de familie a fost amendat contravenţional pentru nerespectarea legislaţiei actuale privind modul de eliberare a certificatelor de concedii medicale. Alţi şase medici de familie au fost sancţionaţi pentru că au prescris reţete pacienţilor pe perioada internării acestora în spital, lucru interzis de legea în vigoare. Tot în reţeaua de medicină de familie, membrii corpurilor de control ai CJAS Galaţi au sancţionat trei furnizori care au prescris eronat medicamente pentru categoriile de asigurat „handicap”, „veteran” şi „legi speciale” (asiguraţi care beneficiază de medicamente 100 la sută compensate - n.r.) unor pacienţi care nu se încadrau în aceste categorii. Nu în ultimul rând, cinci medici de familie au primit avertismente pentru necompletarea corectă şi la zi a formularelor utilizate.

Nereguli şi în policlinicile spitalelor

Un medic specialist a primit amendă contravenţională pentru nerespectarea legii în ceea ce priveşte modul de eliberare a certificatelor de concedii medicale. Un alt medic a fost sancţionat pentru faptul că a raportat servicii medicale clinice pacienţilor pe perioada internării acestora în spital. În astfel de cazuri avem de-a face cu o dublă raportare, situaţii în care CJAS Galaţi trebuie să plătească de două ori pentru acelaşi serviciu: o dată spitalului şi o dată medicului specialist. Legea spune că, pe parcursul internării, bolnavul beneficiază din partea spitalului de toate analizele prevăzute în contractul cu CJAS Galaţi. Şi în ambulatoriile de specialitate ale spitalelor inspectorii Casei de Sănătate au dat două avertismente, pentru eliberarea de scrisori medicale care nu respecta modelul din norme şi pentru neîntocmirea de fişe de consultaţii pentru pacienţii bolnavi cronic.

Avertismente pe toată linia

Inspectorii CJAS Galaţi au controlat şi activitatea laboratoarelor de analize medicale, precum şi pe cea din laboratoarele de imagistică medicală. Doi furnizori de astfel de servicii au fost sancţionaţi după ce au raportat efectuarea de analize medicale în baza unor bilete de trimitere care nu respectau modelul prevăzut în Ordinul ministrului Sănătăţii/ CNAS/ nr. 868/ 542 din 2011 (ordin care prevede existenţa unui model unic al biletului de trimitere pentru investigaţiile de laborator  - n.r.). Un alt furnizor a raportat efectuarea de analize medicale pacienţilor pe perioada internării acestora în spital. Şi aici au fost date patru avertismente pentru netransmiterea rezultatelor investigaţiilor paraclinice, pentru neconsemnarea declaraţiei pe propria răspundere a pacientului şi pentru necompletarea corectă şi la zi a formularelor utilizate. Nu în ultimul rând, un medic dintr-un spital gălăţean a fost amendat pentru nerespectarea legislaţiei în vigoare privind modul de eliberare a certificatelor de concedii medicale.


AFLĂ cum poţi solicita un nou card de sănătate

Citit 2380 ori Ultima modificare Duminică, 26 Aprilie 2015 18:58

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.