Tinerii fără bacalaureat îşi caută loc de muncă

Tinerii fără bacalaureat îşi caută loc de muncă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Zeci de tineri din Galaţi au venit, ieri, în holul Universităţii „Dunărea de Jos” pentru a-şi căuta un loc de muncă. Asta pentru că pe 23 şi 24 aprilie, acolo are loc „Târgul locurilor de muncă pentru tineri”, organizat de Patronatul Tinerilor Întreprinzători din România (PTIR), în colaborare cu AJOFM. Evenimentul face parte din proiectul cu finanţare europeană „Garanţii pentru TINEri!”, iar grupul ţintă este format din tineri cu vârste între 16 şi 24 de ani, care nu au luat bacalaureatul şi îşi caută un loc de muncă. În ideea de a avea o şansă în plus la angajare, tinerii au făcut, gratuit, un curs de calificare oferit de PTIR: fie de lucrător în comerţ, fie de cameristă, fie de ospătar.

La târg sunt prezenţi 45 de angajatori care oferă locuri de muncă precum: cameristă, recepţioner, barman, ospătar brutari, agenţi de securitate, agenţi turism, operatori introducere date, programatori it, operatori call center italiană, mecanici, alpinişti utilitari.

Gabriel Ifrim, în vârstă de 20 de ani, este unul dintre tinerii care doreşte să muncească. Pentru că a picat bacalaureatul la matematică, s-a orientat către un curs de calificare. "Am făcut cursul de lucrător comercial. A fost bine, m-a ajutat să capăt puţină experienţă, pentru că am făcut şi practică într-un supermarket. Mi-ar plăcea să-mi găsesc un loc de muncă tot în domeniu. Nu mai sunt pe banii părinţilor şi trebuie să mă descurc singur", ne-a spus Gabriel.

Tot la eveniment au fost şi firme care recrutează tineri pentru muncă în străinătate în ţări precum Italia, Marea Britanie, Germania, Elveţia, Austria. "Căutăm aproximativ 400 de persoane care să lucreze ca personal hotelier, opătar, barman, pentru că în Italia este nevoie de mulţi angajaţi în sezonul cald. Nu cerem neapărat experienţă. Preferăm să ne pregătim noi personalul", ne-a spus Antonio Aledda, reprezentantul "Parteners Euro Facility".

Iar doritori s-au găsit imediat. Mădălin are 19 ani şi pune munca înaintea studiilor. Nu a dat bacalaureatul pentru că a fost plecat la muncă în străinătate. Măcar pentru a avea diploma de bac, spune că îşi va încearca norocul în vară. Se pregăteşte făcând meditaţii la matematică şi biologie. "Vreau să lucrez în Italia ca barman. Am mai lucrat în Anglia şi Spania, ca muncitor necalificat. Muncesc orice. Acum am ocazia să plec din nou, la un loc de muncă sigur. Dacă voi lua bacalaureatul, nu cred că aş da la o facultate, prefer să continui să muncesc", ne-a spus tânărul.

Târgul este deschis şi astăzi, până la ora 16,00.

CITEŞTE ŞI: Bursa LOCURILOR DE MUNCĂ pentru tineri, joi şi vineri, la Universitate

Citit 1349 ori Ultima modificare Vineri, 24 Aprilie 2015 12:43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.