ATENŢIE, GĂLĂŢENI! Amenzi pentru abandonarea, în stradă sau la gunoi, a electrocasnicelor vechi

ATENŢIE, GĂLĂŢENI! Amenzi pentru abandonarea, în stradă sau la gunoi, a electrocasnicelor vechi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Cei care aruncă electrocasnice la întâmplare riscă amenzi cuprinse între 500 si 1.000 de lei. Noua legislaţie a intrat în vigoare la sfârşitul săptămânii trecute şi impune predarea echipamentelor la centrele de reciclare. Producătorii vor fi obligaţi, la rândul lor, să recupereze de la populaţie o parte din aparatele defecte.

La nivelul judeţului Galaţi, Asociaţia Română pentru Reciclare RoRec a colectat, anul trecut, peste opt tone de deşeuri electrice şi electronice (DEEE), în urma a peste 350 de apeluri telefonice făcute de către gălăţeni, la TelVerde 0800.444.800 - după cum a relatat "Viaţa liberă" luna trecută (pentru DETALII, click aici). Tot anul trecut, Serviciul Public Ecosal a colectat 4,9 tone de astfel de deşeuri. Ecosal are două puncte de depozitare pentru deşeuri electrice şi electronice situate pe Centură, în cartierul Micro 13 B, singurul care funcţionează, şi pe strada Etna. Asociaţia RoRec vă poate ridica deşeurile DEEE grele de acasă, gratuit, însă nu acelaşi lucru se întâmplă în cazul Ecosal.

De ce este importantă colectarea

Deşeurile electrice au în structura lor componente non-biodegradabile, ce conţin substanţe toxice, cum ar fi plumb, mercur şi cadmiu, care, ajunse la groapa de gunoi sau în natură, poluează solul, aerul şi apa. Aceste substanţe, odată ajunse în factorii de mediu, pot produce boli precum cancer, alergii, sterilitate, afecţiuni ale inimii. De asemenea, majoritatea deşeurilor electrice sunt constituite din componente care conţin materiale ce pot fi recuperate şi reintroduse în industrie, ca materii prime secundare, pentru a preveni exploatarea iraţională a resurselor primare. De exemplu, zincul din telefoane este folosit la realizarea unor balustrade, iar aurul din consolele de jocuri - pentru bijuterii.


CITEŞTE ŞI: Ce s-a vrut şi ce-a ieşit: Depozitul pentru DEŞEURI electrice şi moloz, plin de hârtii şi plastic

Citit 1790 ori Ultima modificare Luni, 27 Aprilie 2015 14:47

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.