MEDICAMENTE mai IEFTINE în farmacii de la 1 mai

MEDICAMENTE mai IEFTINE în farmacii de la 1 mai
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Asociaţiile de pacienţi spun că măsura este benefică, atâta timp cât producătorii de medicamente nu vor decide să întrerupă aprovizionarea farmaciilor


Pacienţii gălăţeni vor putea cumpăra medicamente mai ieftine şi cu până la 20 la sută, începând cu 1 mai. Obligaţi de Ministerul Sănătăţii (MS), care a decis să aplice o ordonanţă veche deja de şase ani, producătorii au scăzut preţurile produselor farmaceutice. Noile preţuri au fost deja consemnate într-o variantă preliminară a Catalogului Naţional al Medicamentelor (CANAMED), în care sunt incluse strict medicamentele inovatoare.

Temeri şi promisiuni

Temerile asociaţiilor de pacienţi din România se leagă acum de faptul că, în urma acestei măsuri, unele medicamente ar putea dispărea din farmacii, în detrimentul bolnavilor.

Autorităţile spun însă că au discutat deja variantele prin care să îi constrângă pe producători să asigure stocuri de produse farmaceutice, iar pacienţii să nu aibă de suferit. Reprezentanţii MS sunt optimişti şi că anul acesta vor fi introduse tratamente noi, cum sunt tripla terapie pentru hepatită şi chiar cea fără interferon, aceasta din urmă fiind o noutate în majoritatea statelor europene. "Toţi deţinătorii de autorizaţie de punere pe piaţă vor avea obligaţia să aprovizioneze stocurile cu medicamente pentru o perioadă de trei luni, astfel încât să nu existe discontinuităţi. S-au creat şi norme în acest sens, iar pacienţii nu au de ce să îşi facă griji", a precizat Oana Grigore, purtătorul de cuvânt al MS, citată de agenţiile de presă.

Farmaciştii cer o perioadă de acomodare

În ciuda optimismului din declaraţiile oficiale, unele companii au decis deja să scoată unele medicamente de pe lista celor compensate şi gratuite. Drept urmare, Colegiul Farmaciştilor din România a trimis, în urmă cu două săptămâni, Ministerului Sănătăţii un memoriu prin care solicită o perioadă de tranziţie, de o lună, astfel încât farmaciştii să îşi epuizeze stocurile şi să nu iasă în pierdere, odată cu introducerea noilor preţuri.

"Momentan, în CANAMED sunt trecute doar inovativele, adică medicamentele noi. Genericele trebuie să fie la 65 la sută din preţul acestora. Scăderea preţurilor este benefică pentru pacienţi, pentru că reducerea la unele medicamente va fi de 20-25 la sută", a explicat farm. Clara Popescu, vicepreşedintele Colegiului Farmaciştilor din România.

Potrivit Clarei Popescu, măsura are şi efecte negative. Spre exemplu, o companie farmaceutică a decis să retragă produsele din CANAMED, pe motiv că noul preţ nu acoperă nici măcar costurile de producţie. "Au spus că nu pot lucra în pierdere. Iar România este ţară de comparaţie pentru alte state şi, dacă au preţuri foarte mici la noi, atunci şi în afară au obligaţia să practice aceleaşi tarife", a completat specialistul.

Noile preţuri din catalog

Potrivit noului catalog de preţuri, Klacidul, un medicament indicat în tratamentul infecţiilor cauzate de microorganisme sensibile, are un preţ de 12,80 lei. Cutia de Claritine (indicat în cazul alergiilor - n.r.) va costa 10,61 lei, în timp ce Ercefuryl, un produs pentru problemele digestive, are un preţ stabilit de producător de 7,68 de lei. În ceea ce priveşte medicamentul NO-SPA, folosit la scară largă de cei cu probleme digestive, preţul său va fi de 16,5 lei, au stabilit producătorii. Anticoncepţionalele "Yasmin" au un preţ stabilit de 22 de lei, în timp ce Viagra, tratament pentru disfuncţiile erectile, va costa 322 de lei.

"Nu putem să ne jucăm cu vieţile oamenilor"

Într-un comunicat de pe pagina de internet a Coaliţiei Organizaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC), Radu Gănescu, preşedintele acestei coaliţii, spune că măsura luată de autorităţi este pozitivă, însă numai în condiţiile în care pacienţilor li se garantează accesul la tratamente. "Susţinem introducerea de noi molecule, dar este important să şi avem acces la ele, nu putem să ne jucăm cu vieţile oamenilor. Scăderea preţurilor este un lucru foarte bun pentru asiguraţi, deşi s-ar putea să existe şi riscuri din prisma exportului paralel, care este un fenomen acut la noi în ţară", a precizat Gănescu.


CITEŞTE ŞI: Arta PREPARĂRII medicamentelor, pe cale de DISPARIŢIE

Citit 2242 ori Ultima modificare Luni, 27 Aprilie 2015 19:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.