UN CONTROL DSP a descoperit PROBLEME DE IGIENĂ şi alte ABATERI GRAVE în SPITALELE din Galaţi

UN CONTROL DSP a descoperit PROBLEME DE IGIENĂ şi alte ABATERI GRAVE în SPITALELE din Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Un control recent făcut de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Galaţi în toate cele opt spitale publice din judeţul Galaţi a scos la iveală numeroase abateri, dintre care câteva destul de serioase. Dacă în unele cazuri este vorba doar de nerespectarea numărului de grupuri sanitare sau de duşuri, în alte situaţii neregulile descoperite reprezintă un potenţial pericol pentru pacienţii veniţi la tratament în aceste unităţi sanitare.

Măşti de unică folosinţă refolosite

Poate cea mai primejdioasă abatere este cea constatată de inspectorii DSP în Unitatea Primire Urgenţe a Spitalului Judeţean Galaţi. Potrivit raportului pe care DSP Galaţi l-a trimis către Ministerul Sănătăţii, aici au fost reutilizate mai multe măşti de oxigen de unică folosinţă, chiar dacă în depozitul secţiei existau şi alte articole identice nefolosite. Cu alte cuvinte, după ce erau folosite, măştile erau puse la sterilizat şi apoi aplicate altui pacient. Asistenta găsită răspunzătoare a fost amendată de către echipa de control.

O a doua amendă a fost dată tot la Spitalul Judeţean, în Staţia Centrală de Sterilizare. Controlul a vizat aici eficienţa sterilizării făcută în cele patru etuve (aparat metalic format dintr-o incintă etanşă, folosit pentru sterilizare şi deparazitare prin mijloace chimice şi fizice - n.r.). Inspectorii au constatat neefectuarea controlului eficienţei sterilizării, din cauza faptului că termometrele celor patru etuve nu indicau temperatura din vase.

"În UPU, aveau materiale de unică folosinţă pe care erau obligaţi să le folosească. Nu are nicio logică ce au făcut. Probabil că au vrut să facă economie. Cred totuşi că este un caz izolat. Toţi angajaţii ştiu când trebuie să arunce materialele de unică folosinţă. Cât despre Staţia de Sterilizare, era vorba de nişte termometre care au fost imediat înlocuite. Angajatul verifica totuşi eficienţa sterilizării", a precizat managerului Spitalului Judeţean, dr. Mihaela Debita, ca răspuns la rezultatul controlului DSP.

Probleme de igienă în jumătate din spitale

Echipele de control au constatat că la Spitalul Judeţean Galaţi sunt necesare lucrări de igienizare generală şi reamenajare în secţiile Cardiologie, Neurologie, Medicină Internă, Geriatrie, Nefrologie, Reumatologie, ORL, Chirurgie Maxilo-facială, Chirurgie Toracică, Chirurgie Plastică şi Reparatorie şi în Laboratorul de Analize Medicale.

La Spitalul de Obstetrică Ginecologie (Maternitatea - n.r.) Galaţi sunt necesare lucrări de igienizare a spălătoriei. Şi la Spitalul de Boli Infecţioase Galaţi este necesară igienizarea şi reamenajarea Pavilionului de Dermato-Venerologie. Nu în ultimul rând, la Spitalul Municipal Tecuci este necesară consolidarea şi igienizarea Pavilionului de Boli Infecţioase.

Ca răspuns la aceste nereguli, managerul Spitalului Judeţean Galaţi spune că lucrurile nu trebuie generalizate. "Trei sferturi dintre secţiile spitalului sunt deja modernizate, nu doar igienizate. Adică au utilităţile, suprafeţele şi funcţiunile conform Ordinului 914 privind structura de spital. Avem într-adevăr două tronsoane şi jumătate rămase nemodernizate. Anul acesta, terminăm cealaltă jumătate a nivelului opt, unde funcţionează Diabetul şi Gastroenterologia. În Cardiologie s-a făcut o igienizare şi urmează să facem proiect de modernizare pentru Cardiologie şi Neurologie. Când s-a făcut controlul, într-adevăr, Cardiologia nu era igienizată", a mai spus dr. Debita.

Prea puţine frigidere

La Spitalul de Pneumoftiziologie Galaţi sunt necesare lucrări de consolidare şi reamenajare a corpului de clădire în care sunt amplasate Staţia de sterilizare, Laboratorul de analize medicale şi Laboratorul de explorări funcţionale. De asemenea, nu sunt suficiente frigidere în secţii pentru pacienţi. La Spitalul Orăşenesc Târgu Bujor sunt necesare lucrări de reamenajare a Secţiilor Medicină Internă şi Pediatrie.

Raportul DSP Galaţi mai arată că în unele secţii ale Spitalului Clinic de Urgenţă, ale Spitalul de Obstetrică Ginecologie, ale Spitalului Clinic de Boli Infecţioase, ale Spitalului Municipal Tecuci şi ale Spitalului Orăşenesc Târgu Bujor nu se asigură un număr corespunzător de grupuri sanitare şi de duşuri pentru pacienţi şi nici boxe separate pentru prelucrarea materialelor de curăţenie şi pentru depozitarea temporară a lenjeriei murdare şi a deşeurilor. Pentru efectuarea lucrărilor de igienizare şi reamenajare a secţiilor amintite au fost stabilite termene de remediere ale acestor probleme.

Ce au urmărit inspectorii DSP

Conducerea Ministerului Sănătăţii (MS) a hotărât începerea unei acţiuni de control în toate spitalele publice din România, din a doua jumătate a lunii martie. Inspectorii DSP au verificat fiecare secţie, inclusiv blocurile operatorii şi unităţile sau compartimentele de primiri urgenţe. Controlul a vizat condiţiile igienico-sanitare din spitale, starea sălilor de mese, respectarea normelor de amplasare a paturilor, respectarea normelor privind grupurile sanitare şi spaţiile frigorifice. Deficienţele descoperite au fost raportate către MS. Inspectorii au dat şi termene de remediere pentru neregulile găsite. Dacă aceste termene nu vor fi respectate, conducerile spitalelor respective vor fi sancţionate.


CITEŞTE ŞI: Un gălăţean reclamă CONDIŢIILE JALNICE de la Spitalul TBC

Citit 4968 ori Ultima modificare Miercuri, 29 Aprilie 2015 17:15

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.