Sfântul Ierarh Atanasie Patelarie, prăznuit peste două zile, a locuit şi la Galaţi

Sfântul Ierarh Atanasie Patelarie, prăznuit peste două zile, a locuit şi la Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Despre Sfântul Atanasie Patelarie se spune că a murit în genunchi, cu Evanghelia în mâini, rugându-l pe Dumnezeu, cu ultimele sale puteri, să-i primească sufletul. S-a născut în 1560, în insula Creta şi a trecut la Domnul pe 2 mai 1654. Vreme de 12 ani a trăit chiar aici, în oraşul nostru, la Mănăstirea "Sfântul Nicolae". A fost trecut în rândul sfinţilor din calendarul  Bisericii Ortodoxe Române (BOR) în anul 2008, iar proclamarea solemnă a actului s-a făcut la Galaţi, în 2-3 mai 2009. Prin slujirea sa, Sfântul Atanasie Patelarie le aparţine, deopotrivă, grecilor, românilor şi slavilor.

Numele de mirean al Sfântului Ierarh Atanasie Patelarie a fost Alexios. De mic, a fost atras de viaţa duhovniceasă. A studiat la şcolile cretane, sub îndrumarea veneţienilor. S-a dovedit iscusit la retorică, matematică, gramatică, ştiinţe practice, oratorie, economie şi arte.

După trecerea la Domnul a tatălui său, Alexios îmbrăţişează viaţa monahală, luând numele de Anania. A trăit şi la Sfântul Munte, unde ajunge să fie hirotonit ieromonah şi să ia numele de Atanasie. Vestea despre harul său şi iscusinţa sa oratorică ajung până în Valahia. Potrivit mai multor surse, în anul 1626, Sfântul Atanasie era în Valahia, chemat de boierii vremii ca mentor.

În perioada sa de şedere în Valahia, Sfântul Atanasie a tradus Psaltirea proorocului David. S-a întors de pe meleagurile noastre în Creta, iar de acolo va fi chemat de patriarhul Chiril Licaris la Constantinopol, pentru a sprijini ortodoxia în lupta cu necredincioşii şi ereticii. În 1631 ajunge Mitropolit al Tesalonicului.

În 1643, Sfântul era la Galaţi, sub protecţia domnitorului Vasile Lupu.  Primise deja, din anul precedent, reşedinţă la Mănăstirea "Sfântul Nicolae" din Galaţi şi, potrivit călătorului Paul de Alep, îi păstorea şi pe credincioşii din Brăila. Potrivit surselor Arhiepiscopiei, n-ar fi exclus nici ca sfântul să fi sfinţit Biserica "Precista", în 1647.

În 1652, cu sprijinul lui Vasile Lupu, este ales Patriarh Ecumenic al Constantinoipolului, dar nu rămâne în funcţie decât pentru 15 zile, neputând potoli lăcomia turcilor care împovărau cheltuielile Patriarhiei. Se retrage o vreme la Athos, apoi revine la Galaţi, de unde va pleca la Moscova. De la ţar se întoarce cu daruri, printre care şi 3.000 de foiţe de aur pentru zugrăvirea Mănăstirii "Sfântul Nicolae" din Galaţi.

Trecerea la Domnul a Sfântului s-a petrecut în a treia zi de Paşte, într-o mânăstire din Ucraina.

Corespondenţa Sfântului Atanasie Patelarie cu ţarul Rusiei

Deschide, aşadar, uşile milostivirii tale, prea puternice ţar! Grăbeşte cu mila ta întru ajutor slăvitului scaun al Tesalonicului, care piere până la sfârşit din cauza necredincioşilor agareni (adică turci). Răscumpără din mâinile lor sfintele vase şi odăjdii pe care le ţin la dânşii amanet, spre batjocura legii creştineşti... Uită-te la noi, sfinte ţar, pentru că, fără mila ta cea bogată şi fără ajutorul tău, eu nu mai pot să mă întorc înapoi şi să scap de pieire, iar mitropolia noastră se va scufunda până la sfârşit sub greutatea datoriilor", îi scria sfântul ţarului, potrivit volumului publicat de Arhiepiscopia Dunării de Jos privind viaţa, minunile şi cinstirea Sfântului Atanasie Patelarie.

"Prea puternice şi de Dumnezeu păzite, sfinte ţar! Am primit bogata şi marea eleimosină (adică milostenie) de la creştineasca ta maiestate... pe care am trecut-o îndată creditorilor noştri ai sfintei Mitropolii de Salonic... şi precum ai făcut început bun, aşa să împlineşti sfârşit bun, pentru că datoriile noastre sunt enorme", îi răspundea ţarului, după ce îi dăduse ajutor bănesc.

Ulterior, aflat la Galaţi, Sfântul îi scrie din nou ţarului, pentru a-i cere ajutor. "Milostive doamne ţar, mare duce Aleksei Mihailovici, stăpânitor a toată Rusia, dăruieşte mie, rugătorul împărăţiei tale către Dumnezeu, prin cartea ta de miluire, cu pecete de aur, cum te va povăţui Milostivul Domnul Dumnezeu, milostenia ta pentru vieţuire, ca eu să am voie să trimit la tine, de la mănăstirea mea din Galaţi, în fiecare an, pe arhimandritul meu, cât eu, rugătorul împărăţiei tale către Dumnezeu, voi fi în viaţă; iar după moartea mea, porunceşte să vie de la aceeaşi mănăstire, după trei ani, arhimandritul meu", scria Sfântul Atanasie Patelarie.

O carte pentru toţi creştinii, gratuit, pe site-ul Arhiepiscopiei

Pe site-ul Arhiepiscopiei, www.edj.ro, se găseşte în format electronic o carte intitulată “Viaţa şi Minunile Sfântului Ierarh Atanasie Patelarie al III-lea, Patriarhul Constantinopolului”. Volumul este tipărit cu binecuvântarea Înalpreasfinţitului Părinte Casian, are 67 de pagini şi conţine date despre viaţa şi minunile sfântului.


 

Citit 1050 ori Ultima modificare Joi, 30 Aprilie 2015 13:46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.