REPORTAJ/ Micro 17 - un cartier PLIN DE GROPI, unde CÂINII ATACĂ în fiecare noapte (FOTO)
Foto: Foto: Florin Răvdan

REPORTAJ/ Micro 17 - un cartier PLIN DE GROPI, unde CÂINII ATACĂ în fiecare noapte (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În ultimii ani, locuitorii cartierului Micro 17 s-au plâns foarte des de problemele cu care zona se confruntă zi de zi. O dată la câteva luni, când reporterii "Vieţii libere" ajung la chioşcul de ziare de lângă oficiul poştal al cartierului, cei care au timp vin să se plângă de o groapă nouă, de un copac netoaletat, de gunoiul aruncat la întâmplare de vecini fără bun simţ, de numărul mare de câini maidanezi, de bălţile din mijlocul străzii, care transformă cartierul într-o mică Veneţie, de canalizările fără capac sau de străzile neasfaltate.

Dacă, de la distanţă, Micro 17 pare un cartier liniştit, fără prea mari probleme, de aproape lucrurile se schimbă radical. Străduţele înguste nu au nici pe departe locuri suficiente de parcare, fapt pentru care multe maşini sunt lăsate direct pe trotuar, la întâmplare. De ani buni, Micro 17 este unul dintre cele mai neglijate cartiere din întregul oraş, iar oamenii spun că s-au săturat să tot facă sesizări la primărie şi să nu fie băgaţi în seamă.

Primul care a ajuns la întâlnirea cu cititorii de joi (30 aprilie - n.r.)  a fost Ştefan Bugeac. Omul, în vârstă de 62 de ani, ne-a spus că locuieşte în zonă din 1984, dar că niciodată nu a văzut cartierul mai urât decât în ultimii trei ani. "Mijloace de transport din cartier spre alte zone avem foarte puţine, doar autobuzele 9 şi 104, străzile sunt aşa cum sunt, că se adună apa pe ele la fiecare ploaie. Trebuie să ieşim cu cizme de cauciuc pe stradă, de parcă am fi în Evul Mediu. E aici, în spatele chioşcului de ziare, o trecere de pietoni plină de apă. Efectiv nu ai pe unde să treci fără să te uzi, aşa că majoritatea traversează prin loc nepermis. Asta e situaţia!", spune omul.

Lista de probleme a domnului Bugeac a fost lungă, învăţată pe de rost şi spusă repede, ca nu cumva să uite ceva. Fie că a fost vorba de câini, de gropi, de gunoi, de piaţa din Micro 17, de oamenii străzii sau de beţivii care îşi fac nevoile pe unde apucă fără să fie amendaţi de forţele de ordine, Ştefan Bugeac  ne-a demonstrat că o mână de asfalt şi trei copaci fasonaţi de autorităţile competente nu înfrumuseţează nici pe departe un cartier.

"Spaţiul verde nu e întreţinut deloc, iarba creşte necontrolat şi urât, copacii sunt vechi, putrezi, iar alţii noi nu se plantează. Trotuarele sunt urâte, pline de gropi, iar pe lângă blocuri sunt extrem de înguste. Dacă eşti în scaun cu rotile, nu încape nici jumătate din el pe trotuar. E un cartier urât, stricat şi de oameni, dar şi de nepăsarea autorităţilor", ne-a mai spus domnul Bugeac.

Canalizare acoperită cu o masă!

Chiar în mijlocul unui trotuar de pe o străduţă adiacentă străzii Barboşi tronează o masă cu picioarele în sus. La prima vedere, ar părea că cineva a aruncat-o de la etaj, pentru că nu mai avea nevoie de ea, însă, dacă te uiţi mai atent, vezi că de fapt măsuţa acoperă o gură de canalizare cu canal colector. Gheorghe Neculau ne-a dus acolo să ne arate grozăvia, iar când a dat respectiva masă la o parte am fost izbiţi de un miros groaznic de excremente. Omul spune că au fost făcute sesizări pentru acoperirea canalizării, dar că momentan nimeni nu a luat nicio măsură.

Citeşte şi: FOTO/ REPORTAJ în Aviaţiei - în ce hal arată singurul CARTIER al Galaţiului cu MALL

Strada Galaţii Noi "n-are nici măcar un dram de asfalt!”

Un alt domn care a venit la întâlnirea cu cititorii a fost Gheorghe Neculau, în vârstă de 58 de ani. Unul dintre lucrurile asupra cărora ne-a atras atenţia acesta a fost lipsa asfaltului de pe strada Galaţii Noi, care se prezintă în condiţii groaznice. "Nici nu poţi circula pe acolo, pentru că dacă plouă te afunzi în nămol, iar dacă e prea cald se ridică tot praful. Ăsta e oraş european? Să îmi răspundă primarul la această întrebare, dacă binevoieşte", a spus gălăţeanul, plin de indignare.

Şi nu doar dumnealui s-a plâns de starea străzii respective. "Nu mi se pare normal să vreau să mă plimb prin cartier şi să dau de astfel de lucruri. Dar, dacă primăria aşa vede lucrurile, ce putem face noi, oameni bătrâni?", ne-a spus şi Aurel Ghenea, în vârstă de 77 de ani.

Maidanezii atacă în fiecare noapte

Toţi cei cu care am stat de vorbă s-au plâns de problema câinilor maidanezi din cartier, care nu doar că sunt foarte mulţi, dar sunt şi foarte agresivi.

Vasile Paraschiv, un cunoscut al întregii zone pentru eforturile pe care le depune în înfrumuseţarea cartierului, ne-a spus că a fost şi atacat de o haită de maidanezi, când se întorcea de la muncă, acum câţiva ani. Omul, în vârstă de 64 de ani, ne-a mai spus şi că a pierdut şirul cererilor făcute către primărie şi Ecosal pentru strângerea câinilor fără stăpân din cartier. "Nu se poate să vii seara acasă, de la serviciu sau de oriunde din altă parte, şi să fii atacat de haite de maidanezi. Pe mine m-au înconjurat acum câţiva ani şi m-au muşcat de picior. Şi nu sunt singurul", s-a plâns cetăţeanul.

Şi Gheorghe Istrate, un pensionar în vârstă de 71 de ani, ni s-a plâns de problema maidanezilor. "Uitaţi, chiar şi acum (joi, la ora 10,00 - n.r.) sunt cinci câini în faţa chioşcului de ziare. Acum sunt liniştiţi, dar noaptea sar la lume, se bat între ei. E şi perioada în care câinii sunt în călduri, aşa că e dezastru. Nu ne simţim deloc în siguranţă. Plătim taxa asta de ecarisaj degeaba, că ei tot pe stradă sunt, iar noi suntem nevoiţi nu doar să le ocolim rahaţii pe trotuare, ci şi să ne ferim de ei, că suntem bătrâni şi nu putem fugi. În oraşele mai civilizate din România, nu vezi aşa ceva pe stradă", ne-a transmis, furios, pensionarul.

Apa se adună pe trecerea de pietoni

Chiar lângă chioşcul de ziare al "Vieţii libere" sunt două treceri de pietoni pe care se adună apa la fiecare ploaie. Vasile Paraschiv, cetăţeanul care spune că este Gică Contra al cartierului, a ţinut morţiş să ne arate în ce condiţii se traversează o stradă intens circulată atât de maşini, cât şi de oameni. "Eu vin cu găleţile şi iau apă din stradă pentru grădina blocului. Ca să râdem un pic, am apă gratis, de la Dumnezeu. Dar nu e normal, aici se poate face o gură de scurgere sau ceva, ca să nu se mai adune apa. Şi acum a fost o ploicică, dar vă daţi seama la o ploaie mai mare? Dezastru!", ne-a spus gălăţeanul.

Citit 2903 ori Ultima modificare Duminică, 03 Mai 2015 15:59

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.