„Galaţiul merită un cinematograf!”/ Grădina de Vară „Central” sau Grădina Botanică? Au crescut COPACI PRINTRE SCAUNE!
Foto: Foto: Florin Răvdan

„Galaţiul merită un cinematograf!”/ Grădina de Vară „Central” sau Grădina Botanică? Au crescut COPACI PRINTRE SCAUNE!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În 1962 se deschidea, cu mare fast, Grădina de Vară a cinematografului "Central". Amfiteatrul în aer liber avea, la acea vreme, o capacitate de 2.000 de locuri şi promitea să ţină gălăţenii lipiţi de scaune în fiecare seară de vară cu filme, concerte sau spectacole de teatru. Astăzi, însă, din grădina de vară au mai rămas câteva scaune rupte, o cameră de proiecţie fără geamuri şi o cabină de bilete plină de gunoaie.

Situată lângă parcul Eminescu, Grădina de vară „Central” a constituit atracţia iubitorilor de film până în 1991, când ascensiunea ei s-a oprit odată cu reorganizarea Regiei Autonome de Distribuţie şi Exploatare a Filmelor – RADEF Româniafilm. Fostul director al RADEF Galaţi, Ion Labuneţi, declara pentru „Viaţa Liberă”, în 2012, că „este păcat ca acel loc să rămână în continuare năpădit de bălării sau, mai rău, să se ajungă să se construiască blocuri sau case pe acel teren. Nu sunt multe oraşe în ţară care să aibă o grădină de vară precum cea a Galaţiului”.

Statul este proprietar, dar investiţiile lipsesc

În două rânduri, autorităţile gălăţene au încercat trecerea Grădinii de Vară „Central” din administrarea statului în domeniul public local. Toate demersurile au fost făcute, a existat chiar şi o hotărâre a consiliului local în acest sens, însă toate hârtiile s-au blocat la Ministerul de Interne când a venit vorba de transfer de teren între autorităţile publice. Primul demers a avut loc în 2007, iar al doilea în 2010. „În acest moment, primăria Galaţi consideră că investiţia pentru refacerea grădinii de vară ar fi mult prea mare, din cauza nivelului avansat de degradare la care s-a ajuns, aşa că o nouă cerere de trecere a terenului în domeniul public local nu va fi formulată”, ne-a transmis Emanuela Turcu, purtătorul de cuvânt al primăriei Galaţi.

Copaci crescuţi printre scaune, gunoaie şi gropi

Peisajul de acum din Grădina de Vară „Central” este dezolant. Printre sutele de scaune rămase au crescut copaci, motiv pentru care mulţi dintre cei din zonă spun că ar trebui schimbată denumirea locului în Grădina Botanică. „E păcat de cum a ajuns grădina asta. Când m-am mutat în cartier, în 1970, mă duceam de cel puţin două ori pe lună la câte un film sau spectacol, dar acum mă uit de la balcon cum cresc buruienile şi cum se înmulţesc câinii acolo”, a spus Ion Mitru, un pensionar în vârstă de 68 de ani care locuieşte în zonă.

Ecranul este mâncat de vreme, camera din care se proiectau filmele este plină de saci de gunoi, aleile sunt sparte, pline de gropi, iar câteva canalizări de acolo nici nu mai au capac. Poarta este larg deschisă, dar singurii care mai intră în Grădina de Vară sunt câinii şi oamenii fără adăpost.

Cei mai tineri dintre gălăţeni nu au avut niciodată şansa de a vedea un spectacol cinematografic sau vreun concert în această locaţie şi, cel mai probabil, nici nu vor avea ocazia, atât timp cât investitorii privaţi sau autorităţile locale nu vor investi în refacerea grădinii de vară. Până să se întâmple asta, festivalurile de film din Galaţi se vor desfăşura, ca şi până acum, în stradă sau în locuri improvizate, iar Grădina de Vară „Central”, ce poate primi până la 2.000 de persoane, se va degrada în acelaşi ritm de până acum.

Citit 3745 ori Ultima modificare Joi, 07 Mai 2015 18:03

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.